Close
Anmeldelse af ‘Afklædte ord’ – en digtantologi fra Vejle

Anmeldelse af ‘Afklædte ord’ – en digtantologi fra Vejle

Reklame – jeg har modtaget ‘Afklædte ord – en digtantologi’ af kaffebaren BRYG Coffee House i Vejle mod at lave en anmelde af den her på Kuffert og kompas. Alle ord, tanker og holdinger er naturligvis mine egne.

I foråret 2020 udkom digtantologien ’Afklædte ord’ – en samling af 14 unge digteres ord og tekster.

Vejle leverer stærke digtere

Senere i anmeldelsen vil jeg sige lidt mere om digtene, men først vil jeg lige dvæle ved en af de ting, digterne har tilfælles. Nemlig det, at de alle er fra Vejle og omegn.

For mig er det utroligt spændende at opleve, hvor dygtige digtere der findes rundt om i Danmark. Digtere som kan noget stærkt med sprog. Som kan formulere sig og fortælle om tunge emner med lette ord, så læseren føler og forstår. Som griber og fastholder og forklarer, hvordan det er at være lige nu lige der, hvor de er. Og det uanset om digterne så er fra Nordjylland, Bornholm, Vesterbro eller Vejle.

Om det lige er fordi, digterne er fra Vejle, at de er så gode, som de er, er jeg ikke sikker på. Men jeg synes, det er et utroligt vigtigt arbejde, som både digterne og personerne bag antologien har gjort med at vise deres vejlensiske medborgere og resten af danskerne, at der så sandelig bliver skrevet god og kraftfuld lyrik i hele Danmark.

Det er dystert og alvorstungt – og det er godt!

Og nu til selve digtene i antologien ’Afklædte ord’.

Det er ikke små, lette emner, vi præsenteres for af de unge digtere. Vi tages igennem drømme og mørke med glødende cigaretter og alkohol i hænderne. Vi kommer forbi kærlighedskvaler, feminisme, patriarkatet og miljøproblemer. Vi føres helt hen til glimt af håb og lys og ønsker om ro, fred og glæde.

Noget af det, der løber som en rød tråd igennem mange af digtene, er en form for modløshed. Den er drevet frem af høje ambitionsniveauer og følelser af at være uperfekte. Men de kommer også af et forventningspres fra det omgivende samfund.
Og så er der alt det svære ved at være ved ståstedet, som overgangen fra barn til voksen er.

Jeg er vild med at få et så både nuanceret og ærligt indblik i tankerne hos de unge digtere, som jeg som læser får. Det er råt for usødet, og jeg synes, det er utroligt vigtigt at høre deres version af, hvordan livet er for dem.

Digterne kommer fra en generation, som ofte omtales som curlingbørn, der altid har haft det åh så nemt. Men her fortæller de selv om livets realiteter, sådan som det føles og er for dem. Og det er altså ikke for småbørn.

Det er stærkt, det er vigtigt, og det er godt!

Søgen efter identitet

Det er voldsomme kræfter, der er på spil i digtene, og igennem sproglige billeder af krop og natur fortælles det både tydeligt og poetisk.

Der vises en søgen efter identitet og fremtidsmål. ’Hvem er jeg?’, ’Hvad skal jeg blive til?’, men også ’Nytter det noget at kæmpe?’ bliver der alvorligt spurgt om.

Sproget er ofte let og levende med gode strejf af både humor og vid.
Nogle af digtene er meget rytmiske, skrevet på rim, mens andre er grafisk stillet op.
Nogle er korte, mens andre er lange.

I det hele taget er det en godt komponeret digtsamling, som tydeligt viser både det fælles og forskelligheden i sprog og liv, som det er for disse 14 unge digtere.

Udover selve teksterne er der en introduktion af hver digterne i antologien. Flere af dem er også billedkunstnere og tegnere, og hver digter har også enten et billede, de selv har skabt eller et, de har udvalgt fra en anden kunstner, med som illustration.

Jeg glæder mig allerede til 2’eren

Jo, jeg er meget glad for digtantologien ’Afklædte ord’.

Det er kraftfuld digtning, velskrevet af de unge.

Det er en virkelig god idé at samle en bys digtere og vise det udtryk af skøn mangfoldighed og skaberevne, der er.
Det er fedt at opleve, hvordan et samarbejde mellem de lokale ildsjæle – i dette tilfælde digterne, Maria fra kaffebaren BRYG Coffee House, Den Lave Højskole og Vejle Bibliotekerne – kan skabe noget så fint, som en digtantologi er.

Jeg må bare sige godt gået! – jeg glæder mig allerede til 2’eren 😊

‘Afklædte ord – en digtantologi’ er skrevet af 14 vejlensiske digtere, udgivet i samarbejde mellem Vejle Bibliotekerne og Den Lave Højskole, 2020, 117 sider. Kontakt kaffebaren BRYG i Vejle, hvis du ønsker at anskaffe dig et eksemplar.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close