Close
Baku – 9 indtryk

Baku – 9 indtryk

Baku er Aserbajdsjans meget overraskende hovedstad. Vi besøgte byen i 2007, og det var jo altså før, at landet vandt det internationale Melody Grand Prix (2011), hvorefter byen blev hot og verdenskendt i Europa. I 2007 var der blot ét hostel (som mere mindede om et kosteskab end et hostel) og der var ikke nogen nævneværdige skyskrabere eller andre nye, store magtsymboler, men der var god gang i fremtidstanker og nye tiltag. Derfor viser vi her vores Baku, som helt sikkert ligener sig selv, som det ser ud i dag, bare uden de nye, fine højhuse, metrostationer og McDonalds.
Her er en billedserie med 9 indtryk fra Baku.

Moderne hovedstrøg i Baku

Vi var meget overraskede, da vi opdagede, hvor meget Baku lignede en vestlig storby. Med sine store gågader, forretningsfolk og moderne tøjbutikker, hvor man kunne købe nederdele, tætsiddende busker og T-shirts, virkede byen som et sted i Spanien eller Italien.
 

Jomfrutårnet i Baku

Jomfrutårnet var om noget vores pejlemærke i byen, ligesom det har været for langvejsfarende igennem mange århundreder. Der er en smuk udsigt fra toppen af tårnet, hvor som Kenneth naturligvis skulle op og se, mens jeg, lige så naturligt, blev nede på landjorden – min højdeskræk tillader mig ikke den slags morskab.
 

Byggeri ved havnefronten til Det Kaspiske Hav i Baku
Der var rigtig godt gang i byggeriet og by-moderniseringen, allerede da vi besøgte Baku i 2007. Vi kunne sagtens se konturerne til, hvor imponerende byen ville komme til at se ud i fremtiden, som den lå der og tronede med halvfærdige huse og kraner imellem alle de gamle, smukke bygninger ved Det Kaspiske Hav.
 

Hamamtag i Baku.
Der er en lang tradition for at besøge et badehus, et såkaldt hamam, når man er i Baku, ligesom det for eksempel også er i i byerne i Tyrkiet.
Hamamet i den gamle bydel (ja, hamamet ligger lige ved Jomfrutårnet) er ikke længere i brug, men kuplerne på dets tag blev brugt som ventilatorer, som den utroligt varme saunaluft kunne strømme ud igennem, så der ikke blev helt kvælende nede i badesalen lige nedenunder.
Der er en meget fin udsigt til Jomfrutårnet og til Det Kaspiske Hav fra toppen af hamamet i den gamle bydel, som vi på alle måder synes er et “must-see”, når man er i Baku.
 

Smal gyde i Baku
Bakus gamle bydel er fyldt med smalle gader og små stræder, hvor en helt særlig atmosfære af orientalsk eventyr og lokalstemning hersker. Lige om hjørnet kan der ligge en gammel karavanestation, en smuk moske eller måske et spændende marked – hvem ved?
Vi elsker at gå på opdagelse i gader som denne her, for det er ofte her, vi støder på både de lokale indbyggere og kan få et indblik i deres liv, eller komme forbi en helt særlig seværdighed, som ikke står nævnt i nogen guidebog, og som derfor er en skøn overraskelse for os.
 

Tæppehandel i Baku.
Det er bestemt ikke alle bygninger i Baku, der er nye og moderne. For eksempel ligger denne lille tæppehandel i en del af en gammel karavanestation, som i middelalderen blev brugt til overnattende gæster, der kom langvejs fra for at slå en god handel af. I dag er der café og butikker inde i den gamle karavanestation, og denne tæppehandel har altså også fået sit eget hjørne at være på.
 

Bymuren med dobbeltporte i Baku.
Der er to byporte ind til Bakus gamle bydel, og Shemakha-porten er den ene af dem. Shemakha-porten er en dobbeltport, hvor biler kan køre igennem, og det er et glimrende sted at få et godt kig på den gamle, imponerende bymur.
 

Plakat med landets leder i BakuAlle de steder, vi besøgte i Aserbajdsjan, hang der billeder eller var der opstillet store plakater af landets tidligere enerådende leder, Heydar Aliyev (det er ham på billedet), eller af hans søn, den nuværende leder, Ilham Aliyev. Aserbajdsjan er ikke et demokratisk land, og disse billeder er de eneste, der vises af politiske personligheder i landet.
 

Litteraturbygning i Baku
Nizami Literature Museum – museet for aserbajdsjansk litteratur – er lidt af en perle i Baku med sine smukke facade-dekorationer, der er prydet med statuer af nogle af landets store digtere. Jeg er vild med denne bygning, som er mere imponerende i virkeligheden, end den var på de billeder, jeg havde set af den, før vi var i Aserbajdsjan. Og bare det at Baku har et litteratur-museum, der er lige i min ånd! Det skulle være et glimrende museum at besøge, men det var desværre lukket på grund af istandsættelse, da vi var i byen.
 

2 comments

  1. Baku ser ud til at være et sted for mig. Tror i den gamle bydel er bevaret efter det famøse Melodi Grand Pris Event?

    1. Jeg tror, at de vigtige dele af Baku stadig er bevaret, fx. Jomfrutaarnet og bymuren samt hamam-omraadet. Selvfoelgelig er der sket en del i forbindelse med melodi grand prix`et, men jeg er sikker paa, at vi godt ville kunne genkende byen, hvis vi tog dertil i dag :0)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close