Close
8 danske bjerge, du bare skal opleve

8 danske bjerge, du bare skal opleve

I Midtjylland ligger nogle Danmarks højeste og flotteste bjerge. Det er danske bjerge med flotte udsigter, dejlige stemninger og spændende historier. I denne artikel vil jeg guide dig rundt til nogle af mine personlige favoritter.

Ud fra hvert bjerg har jeg noteret bjergets højde og hvilken større by, bjerget ligger nærmest. Desuden er der et link til Google Maps, så du selv kan finde frem til de forskellige bjerge. Linksene er IKKE til selve bjergene, men til et sted, hvor du kan parkere bilen, inden du starter din opstigning.

Jeg er meget glad for at vandre i bjerge – også i de danske bjerge

Jeg har altid været dybt betaget af bjerge og af at vandre – det må gerne gå op ad, når jeg går.
Derfor blev jeg meget begejstret, da jeg stiftede bekendtskab med nordmandens Roger Pihls bog ”Danmarks bjerge”. Bogen er fyldt med kærlige, uddybende og underfundige beskrivelser af Danmarks højste toppe, og kan varmt anbefales.

Roger Pihls bog om Danmarks bjerge

Jeg blev selv inspireret til i første omgang at bestige de danske bjerge, der lå i nærheden af, hvor jeg bor. Men lidt efter lidt er bogen stort set altid med, når Maria og jeg tager på tur rundt om i Danmark. Faktisk sker det efterhånden ofte, at det er et bjerg i bogen, der er pejlemærket for en god tur ud i det danske landskab.

Det fede ved at bestige bjerge i Danmark er, at man kan bestige flere toppe på en dag, og det bliver aldrig for alvor krævende, så hele familien kan være med. Roger Pihl beskriver meget rammende i sin bog, at bjergbestigning i Danmark er en risikosport for tryghedssøgende.

Her kommer mine 8 anbefalinger til bjergtoppe i Midtjylland – tæt på mit hjem i Horsens.

Purhøj – Heksebjerget med den dragende stemning

⛰️ 121 meter
📍 8 km fra Horsens (Se på kort)

Når du står på en af bakkerne omkring Horsens og ser mod syd, kan du se et højdedrag, hvor der midt på toppen vokser en gruppe træer.
Det er Purhøj.

På toppen af Purhøj er der en gammel gravhøj fra yngre stenalder (cirka 4000-1700 f.Kr.).

I lang tid tænkte jeg ikke nærmere over det, men efter mit første besøg på Purhøj kan jeg ikke lade være med altid at spejde efter højen i horisonten, når jeg er på vej til mit hjem i Horsens.

Toppen af purhøj ved Horsens

Kenneth Karl Nielsen på Purhøj, et af de danske bjerge

Purhøj er et uhyre stemningsfyldt sted. Måske er det fordi, at der er noget dragende i de gamle sagn, om at egnens hekse og trolde samledes på Purhøj til Valborgsaften.
I det hele taget er Purhøj et rigtig heksebjerg, hvor lokale hekse i tidligere tider ofte mødtes og holdt gilder.

Måske skyldes Purhøjs særlige stemning, at det indre af toppens gravhøj er gravet fri. Nu står den omkranset af træer, hvilket skaber en slags ‘gryde’ på toppen af bjerget.

Og så er der det, at udsigten fra Purhøj over Horsens by og Horsens fjord er intet mindre end fremragende.

Læs også: Den smukke danske natur – Magiske Sommerdanmark

Yding Skovhøj – Danmarks højeste punkt (med gravhøj …)

⛰️ 170,77 meter (172,54 meter på toppen af gravhøjen)
📍 15 km fra Skanderborg (Se på kort)

Yding Skovhøj havde i mange år titlen som Danmarks højeste bjerg. Nu er titlen givet videre til Møllehøj (se beskrivelse af Møllehøj længere nede i blogindlægget), som er 9 cm højere. Dette er nærmest en teknikalitet, men når ret skal være ret, skal æren selvfølgelig gå til Møllehøj.

Danmarks højeste bjerg måles som ‘det højeste ikke menneskeskabte bjerg’, og det er derfor, at Yding Skovhøj ikke er højest – den har nemlig en gravhøj på toppen.

Selveste Yding Skovhøj

Går du op på gravhøjen, står du på dog på det højeste naturlige sted på jorden i Danmark.

Tidligere lå Yding Skovhøj i en lile tætbevokset skov, og det kunne være svært at finde selve højen. Faktisk tog det os en del besøg, før vi fandt ud af, at det er den midterste af tre gravhøje på stedet, der er hovedpersonen.

I løbet af foråret 2020 er mange af træerne blevet fældet, samtidig med at der er blevet godt skiltet og lavet fine gangstier i skoven.
Det giver Yding Skovhøj mere luft og det gør den ligesom mere værdig, som den fine høj, den er.

Maria Erica Jensen ved Yding Skovhøj

Udsigt fra p-pladsen ved Yding Skovhøj

Den bedste udsigt er dog ikke fra selve Yding Skovhøj, men fra parkeringspladsen ved stedet. Herfra er der en fantastisk panoramaudsigt over det nærliggende landskab. Tag gerne herud sidst på dagen og nyd solnedgangen – det er bragende smukt (også på en regnvejrsdag)!

Møllehøj, Møgelhøj og Ejer Bavnehøj – så bliver det højt!

📍 De tre toppe ligger lige ved siden af hinanden – Cirka 13 km fra Skanderborg (Se på kort)

Ejer Bavnehøj, Møllehøj og Møgelhøj ligger alle tre i det samme område, og kan nås fra parkeringspladsen ved Ejer Bavnehøj. Langt de fleste besøger kun Ejer Bavnehøj, og det er en skam for de to andre toppe har også meget at byde på.

Ejer Bavnehøj er nok det mest kendte af de tre bjerge, og det har tidligere haft titlen, som Danmarks højeste bjerg. Den ære er i dag gået til Møllehøj, som ligger nogle få hundrede meter væk.

Møllehøj – Danmarks højeste bjerg

⛰️ 170,86 meter

Når du ankommer til parkeringspladsen ved Ejer Bavnehøj, skal du gå lidt tilbage mod vejen, du kom ind ad, og som en sidevej finder du en sti, der fører til Møllehøj.

Turen går ad en mellem to marker og er ikke meget mere end en fodsti. Ret hurtigt står du dog på Danmarks højeste punkt: Møllehøj.

Køer på Møllehøj, det højeste af de danske bjerge

Og nej, du har ikke taget fejl. Toppen er Møllehøj findes lige bag stalden på den gård, der ligger her. Selve toppen er markeret med et møllehjul fra møllen, der tidligere stod på Danmarks højeste punkt, og der er flere infotavler, der fortæller om Møllehøj og områdets historie.

blomster ved Møllehøj

Fra Møllehøj kan du fortsætte i fodstien. Turen går over en mark, hvor der nogle gange går køer. Først går du ned af bakke og bagefter op til Møgelhøj.

Møgelhøj – smuk udsigt helt tæt på Danmarks højeste bjerg

⛰️ 169,42 meter

Møgelhøj er simpelthen bare så fin at besøge på en sommerdag, når den er klædt i farvestrålende vilde blomster, brombær og solskin.

Udsigten fra Møgelhøj er supergod, og i modsætning til ovre på Ejer Bavnehøj kan du her ofte nyde udsigten helt alene.

Møgelhøj med den smukke udsigt

Gederams på Møgelhøj

Shelterplads på toppen af Møgelhøj

Der er sheltre og bålplads på Møgelhøj, hvis du vil overnatte på et af Danmarks højeste bjerge.

Fra Møgelhøj fortsætter stien tilbage over andre marker til Ejer Bavnehøj. Hele turen er cirka 1,5 km lang.

Ejer Bavnehøj – en historisk dejlig udsigt

⛰️ 170,35 meter (med tårn cirka 183 meter)

Afslut dit besøg i området med at besøge tårnet på toppen af Ejer Bavnehøj, hvorfra udsigten også er fremragende. Det koster et lille beløb at komme op, men det er så afgjort pengende værd.

Ejer Bavnehøj er et af de danske bjerge, der er mest tilgængeligt, da du kan køre i bil helt op til toppen.

Maria og jeg kommer ofte forbi Ejer Bavnehøj, da det blot ligger en mindre køretur fra Horsens, hvor vi bor.

Ejer Bavnehøjs tårn, hvorfra du kan se flere andre danske bjerge.

Udsigt mod Purhøj, Horsens og Fredericia fra tårnet på Ejer Bavnehøj

Vi kommer her for at se den gode udsigt – blandt andet over Horsens, men også til Purhøj, det første bjerg i denne artikel. I klart vejr kan vi se til Samsø og Lillebæltsbroen.

Ejer Bavnehøj er en af Danmarks mange bavnehøje (heraf navnet).
Bavnehøjene blev i tidligere tider brugt til at advare befolkningen om, at fjender var på vej. Denne advarselsmetode blev faktisk af og til brugt helt indtil starten af 1800-tallet.

view til Ejer Bavnehøj

Tårnet på toppen blev i 1924 rejst til minde for Danmarks genforeningen med Sønderjylland i 1920.

En anden kuriøsitet på toppen af Ejer Bavnehøj er træskulpturen af den lokale heks, Ma Ram. Der bliver stadig fortalt historier om hende på egnen. Det siges, at hun den dag i dag til tider påvirker trafikken på den jyske motorvej, som ligger tæt ved.
Du kan læse mere om Ma Ram her: Går Ma Ram igen?

Læs også: Tag på tur i Danmark – Magiske Sommerdanmark

Sukkertoppen – fantastisk udsigt over Gudenådalen

⛰️ 108 meter
📍 20 km fra Skanderborg (Se på kort)

Sukkertoppen er en af de toppe, som jeg holder rigtigt meget af. Selve opstigningen, fra parkeringspladsen ved Klostermølle, er en dejlig tur mellem forskellige skovtyper. Faktisk er den ret krævende efter dansk målestok.

Kenneth Karl Nielsen på vej opad det danske bjerg Sukkertoppen

Når du når toppen, bliver du belønnet med en fantastisk udsigt over Gudenådalen og landskabet til flere sider. Sukkertoppen har fået sit særprægede navn, da toppen tidligere var helt bar, uden træer, og i stedet dækket af sukkerlignende sand.

Man har fundet spor at en vikingefæstning på toppen. Og Sukkertoppen, dækket af sand, tæt ved Gudenåen og med god udsigt i alle retninger, må da også have været det helt rigtige sted for en vikingestormand at vise sin magt og vælde.

Maria Erica Jensen og Kenneth Karl Nielsen på toppen af Sukkertoppen i Midtjylland

Bænke med den smukkeste udsigt over Gudenådalen og Mossø på toppen af Sukkertoppen i Midtjylland blandt danske bjerge

Hvis du har god tid under dit besøg, så gå også tur ved Klostermølle, der ligger ved foden af Sukkertoppen. Faktisk ligger den lige der, hvor Gudenåen løber ud i Mossø, som er Jyllands næststørste sø.

Klostermølle var et gammel Benedektinerkloster i Middelalderen, og har en spændende historie.
I dag er der indrettet bl.a. lejrskole i bygningerne, og i området er der fugletårn med kig til det dyre- og fuglerige naturområde.

Sukkertoppen er, som rigtig mange andre af de danske bjerge, absolut værd at besøge og bestige på alle årstider.

Himmelbjerget – Danmarks mest berømte bjerg

⛰️ 147 meter (Fra tårn cirka 166 meter)
📍 17 km fra Silkeborg (Se på kort)

Himmelbjerget kan, ligesom fx Ejer Bavnehøj, ”prale” af engang at have været kåret som Danmarks højeste bjerg. Men denne ære mistede Himmelbjerget dog allerede i 1847.

Himmelbjerget er dog uden tvivl Danmarks mest besøgte bjerg, og det er naturligvis også meget velfortjent. Udsigten fra toppen over Silkeborgsøerne er helt fantastisk. Hvis du kan, så kom her og se solnedgangen en dag.

Tårnet på toppen af Himmelbjerget, det måske nok mest kendte af de danske bjerge

Udsigten over Silkeborgsøerne fra toppen af Himmelbjerget

På Himmelbjerget blev der fra 1839-1844 afholdt folkemøder, anført af ingen ringere end digterpræsten Steen Steensen Blicher.

Folkemøderne var en del af den folkelige bevægelse, som i 1848 førte til enevældens fald og den første frie forfatning i Danmark.

Mange andre kendte personer har igennem tiden besøgt Himmelbjerget. Blandt andet har H.C. Andersen været gæst her flere gange.

Besøget på Himmelbjerget er gratis, men det koster penge at parkere sin bil på parkeringspladsen.

Frederik den 7´s høj – måske det smukkeste bjerg i Danmark

⛰️ 123 meter
📍 8 kilometer fra Silkeborg (Se på kort)

Frederik den 7´s høj er en af de perler, som nærmest helt ubemærket gemmer sig i de danske skove.

Kenneth Karl Nielsen i bøgeskoven på Frederik den 7's Høj

Første gang jeg besøgte bjerget, havde jeg faktisk lidt svært ved at finde det. Men der er flere opstigninger (ikke helt godt markeret).
Den ene er lidt hård, men fin for alle, mens den anden er meget stejl og uden egentlig sti.

Selvom opstigningen kan mærkes i benene, er det besværet værd, for udsigten er pragtfuld.

For at komme til Frederik den 7’s høj skal du parkere bilen for enden af en lille skovvej. Når du er gået et par hundrede meter ind ad vejen, skal du foretage dig et opstigningsvalg, hvor skovvejen deler sig.

Hvis du går til højre, kommer kommer du til den teknisk svære opstigning (selv nordmanden Roger Pihl skriver i sin bog om de danske bjerge, at opstigningen her ”næsten” er svær).
Men tager du vejen til venstre og går cirka 100 meter, kommer du til en opadgående sti til højre. Her starter den letteste tur til stoppen (som dog også kan give sved på panden!).

Udsigten fra toppen af Frederik den 7's Høj i Midtjylland, måske det smukkeste af de danske bjerge

Selve toppen af Frederik den 7’s Høj ligger i en bøgeskov. Toppens bedste udsigtspunkt skyder sig ligesom ud fra bakken 13 meter længere nede. Og fra kanten står du og nyder den fantastiske udsigt til flere verdenshjørner.

Kombinationen af den krævende opstigning og den meget smukke udsigt fra toppen er grunden til, at jeg godt vil kalde Frederik den 7.’s Høj for Danmarks smukkeste bjerg. Mange andre af de danske bjerge trænger sig på til titlen, men det bliver altså Frederik den 7.’s Høj, der for mit vedkommende er monarken.

Kenneth Karl Nielsen i skoven på vej ned fra Frederik den 7's Høj nær Silkeborg

Bjerget er opkaldt efter Kong Frederik den 7. Det var ham, der afskaffede det kongelige enevælde og underskrev som konstitutionel konge Danmarks nye grundlov d. 5. juni 1849.

Kong Frederik den 7., som var meget historieinteresseret, blev borgerligt gift med Grevinde Danner. Blandt andet derfor faldt han i unåde i København, men var en populær herre og blev altid budt hjerteligt velkommen i det midtjyske.

Læs også: Tag på road trip i Danmark

Men der er jo ingen bjerge i Danmark

Nogen vil mene, at der ikke er bjerge i Danmark – og strengt taget har de vel også ret. Men det betyder ikke, at Danmarks er flad som en pandekage.

Rundt om i Danmark findes der adskillige bakker og højdedrag. Og antallet af sveddråber på min pande og ømme fødder i mine sko gør, at jeg betragter dem med stor respekt.

Jeg har derfor valgt af princip at kalde Danmarks toppe for bjerge. For mig vil hver eneste top i Danmark altid være et lille bjerg.

Bestig alle bjergene på 2 dage

Jeg vil stærkt anbefale, og du deler ovenstående danske bjerge ud på 2 dages besøg i det midtjyske.

På den måde har god tid til at opleve og nyde hver enkelt top. Hver top har fortjent din tid og opmærksomhed.
Og du vil blive så rigeligt belønnet, hvis du overgiver dig til eventyrene, som de danske bjerge kan give dig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close