Maria og jeg har altid tegnet rejseforsikringer, inden vi tager ud at rejse. Men det er der nogen, der ikke gør. Vi har taget en snak med hinanden om, hvorfor vi har en rejseforsikring.
Selvom vi begge to samlet set har tilbragt adskillige måneder – ja, år – på rejser, så har vi heldigvis kun sjældent haft brug for en rejseforsikring.
En gang for mange år siden måtte Kenneth til lægen på Lombok i Indonesien og lidt senere i Byron Bay i Australien, og her var det dejligt at have en rejseforsikring.
Maria har heldigvis aldrig haft brug for sin rejseforsikring.
Når vi rejser, tager vi det normalt roligt, passer på os selv og dyrker aldrig ekstremsport eller lignende. Så risikoen for at komme til skade er meget lille.
Vi er erfarne rejsende og føler og lige så meget hjemme rundt omkring i verden, som vi gør i Danmark – og så kunne vi måske tænke, at der sandsynligvis ikke sker noget med os.
Hvorfor har vi en rejseforsikring, når vi ikke får brug for den?
Det gør vi, fordi naturen i en rejseforsikring er, at det er noget, at man skal bruge, når det uventede sker. Det er slet ikke sikkert, at en eventuel ulykke, som vi bliver involveret i, skyldes noget, vi selv har gjort. Essensen i en forsikring er, at man forsikrer sig mod det uventede. Lynet kan jo slå ned fra en klar himmel, og så vil vi bare gerne have trygheden i, at vi kan få hjælp, hvis det skulle ske.
Det kan også være temmelig egoistisk ikke at tegne en rejseforsikring, for skulle vi ende på et hospital et sted og ikke have råd til at tage hjem, så vil vores familie hjemme i Danmark sikkert følge sig forpligtet til at skulle hjælpe os. Og det vil ikke være billigt for dem!
Vi undrer os over, hvorfor nogle rejsende ikke tegner en rejseforsikring, og hvad grundene er til det. Det første vi tænker på er, at de, der ikke har en forsikring, gør det for at sparer penge. Altså at nogle mener, at rejseforsikringen er for dyr.
Men når en årsrejseforsikring kan fås for mindre end tusind kroner, synes vi, at det er ærgerlige penge at have sparet, hvis noget skulle ske.
Af og til hjælper vi andre rejsende med gode råd til deres ferier. Senest har vi rådgivet et par unge backpackere, der skulle afsted på deres store jordomrejse. Selvom om deres rejseforsikring kom til at koste dem næsten kr. 5000 per person, så var de aldrig i tvivl om, at de også skulle købe en.
Hvad med rejser i EU og Europa?
For ikke så mange år siden var alle danskere fuldt dækket ind med rejseforsikring i Europa via det gule sygesikringsbevis, som galdt lægebehandling og hjemtransport i hele Europa. Sådan er det deværre ikke længere. Det gule sygesikringsbevis er blevet erstattet af et blåt, der ikke giver den samme dækning.
Derfor sørger Maria og jeg også altid at have en rejseforsikring, når vi rejser rundt i Europa. Det blå sygesikringsbevis dækker nemlig ikke hjemrejse, og det dækker ikke behandling alle steder.
Sikkerheden er det vigtigste
Essensen for os er, at vi elsker at rejse, men vi ved også godt, at vi kan komme til skade, selvom vi altid gør vores bedste for at være helt sikre og passe på os selv, hinanden og andre. Men vi ville måske ikke kunne nyde vores rejser ligeså så meget, hvis vi var I tvivl om, om vi var forsikret tilstrækkeligt godt, og det opfordrer vi alle vores læsere til altid at rejse med rejseforsikring.
En rejseforsikring dækker også ansvar i forhold til person- og tingskade ved erstatningsansvar. Den dækker også hjemrejse og returrejse, hvis der skulle ske noget alvorligt hjemme (alvorlig sygdom eller dødsfald). Det er også værd at tage med.
Tjek priser på rejseforsikringer på Rejseforsikringsguiden.
Du kan læse mere om rejseforsikring hos Forbrugerrådet Tænk, der har en helt række gode artikler om rejseforsikring.