Gennem årene er Maria og jeg blevet større og større fans af street food på vores rejser rundt i Sydøstasien. Jeg har her skrevet lidt om, hvorfor du også skal spise street food på dine rejser.
1. Det smager skønt
Den helt klar største grund til, at vi ofte spiser street food, er, at det smager virkelig godt. Om det er pad thai, curry-retter eller forårsruller, så er maden ved gadeboderne altid nylavet med friske grøntsager, krydderurter og lækre krydderier, og derfor er maden ekstra intens i smagen i forhold til, hvis du spiser på en restaurant, hvor for eksempel suppen har stået det meste af dagen.
Vi elsker de mange forskellige smagsindtryk, vi får, når vi spiser street food, og det er helt utroligt at bide en frisk vietnamesisk forårsrulle over, hvor den liflige koriander og den parfumerede mynte blandes med stærk chili fra den lille sauceskål – det er en sand eksplosion af lækre smagsnuancer, som ikke er lige så autentisk og kraftfuld, hvis du spiser den på en restaurant.
2. Det er autentisk
Det er lidt ligesom om, at du kan mærke et steds særlige ånd, når du spiser den lokale street food. Det at se maden blive tilberedt foran dig og udveksle smil og måske nogle små sætninger med kokken gør oplevelsen mere autentisk. Samtidig med er det jo sådan, at opskrifter og ingredienser varierer fra sted til sted – også ind imellem fra kok til kok – og derfor siger den enkelte madret rigtig meget om det sted, du er.
3. Det er billigt
Priserne på street food er tilpasset til de lokale beboere, der mange steder selv spiser flere måltider om dagen hos deres lokale gadebodskokke. Derfor er priserne på street food ofte meget overkommelig, ja nogle steder er den faktisk fantastisk lav.
Om det er en lille risret, en nudelret, forårsruller eller noget helt andet, så kan du ofte spise et fint måltid for mindre end 15 kroner. Hent en gratis bog om billig street food i Thailand her.
4. Det er ikke turistet
Rigtigt mange restauranter tilpasser maden til turisterne, og de tilpasser menukortet til turisternes chili- og krydderiforskrækkede maver. Sådan er det ikke med street food. Her får du maden, som de lokale spiser den, og det er naturligvis vigtigt, hvis du virkelig vil opleve den lokale madkultur.
5. Du spiser (og snakker) med de lokale
Når du spiser på gaden og sætter dig ved siden af lokale indbyggere, så er det ligesom, at de første kulturbarrierer allerede der er blevet nedbrudt; og derfor er det meget lettere at starte en samtale. Det er slet ikke alle de lokale, der kan tale engelsk, men du kan sagtens føre en samtale med fagter. Danskeres ofte manglende evner med spisepinde kan også være en samtaleåbner.
6. Du udforsker dine grænser
Når du vil bestille street food på gaden, så er et engelsk menukort nogle steder mere undtagelsen end reglen. Det bliver helt et fantastisk eventyr at bestille sin mad med tegnsprog, fagter og ved at pege på forskellige råvarer og tekster på lokale sprog.
Det er ikke altid, at vi får det, som vi forventer, eller at det, vi bestiller, smager som forventet, når vi spiser på gaden, men så får vi til gengæld en lille ekstra rejseoplevelse – et lille ekstra eventyr, der kan fortælles om hjemme til familie- eller vennemiddagen.
7. Maden er enkel og kan sagtens laves derhjemme
Hvis du spiser ved gadekøkkener på dine rejser, kan du altid se maden blive tilberedt, og personligt bliver vi altid overrasket over, hvor fantastisk mad der kan laves i et lille køkken med ganske få råvarer.
Når jeg skriver dette, husker jeg tilbage på den ældre, smilende thailandske kvinde på Koh Tao, som med nogle få gryder skabte så fantastisk mad, at vi kom tilbage dag efter dag.
Få navnet på de retter du spiser, køb en kogebog i det land, du besøger, eller søg navnet på Google og lav så maden, når du kommer hjem. Selvom din ret måske ikke bliver helt perfekt i dit eget køkken, så smager det alligevel godt og vækker minder om dine gode mad- og rejseoplevelser.
8. Street food er ofte sund (og bæredygtig) mad med friske råvarer
Når du spiser street food, kan du selv se ingredienserne, der bliver brugt, og det er som nævnt tidligere meget ofte helt friske råvarer hentet på markedet samme dag, der bruges (hvis der ligger slatne eller kedeligt udseende grøntsager ved en madbod, skal du ikke spise der!). Og det ser bare lækkert ud med alle de sunde, friske råvarer. Når du spiser street food, støtter du lokalområdet og de lokale bønder og grøntsagsdyrkere, da dine penge går direkte ned i de lokale gadekokkes punge, og derfra ud til sælgerne på de lokale markeder, hvor kokkene køber deres produkter.
9. Det er mere sikkert at spise street food, end de fleste tror
På mine første rejser var jeg noget skeptisk over at spise street food. Jeg tænkte, at når maden blev tilberedt på gaden i ofte slidte vogne, så ville jeg nok blive syg af at spise det.
Jeg må sige, at jeg aldrig har taget mere fejl. Jeg er aldrig blevet syg af at spise street food, og de gange jeg er blevet syg på mine rejser, er det altid efter besøg på finere restauranter.
Et par afsluttende tips til, hvad du skal undgå, når du spiser street food.
Som med alt andet på dine rejser, skal du selvfølgelig vise agtpågivenhed og tage dine forholdsregler, når du spiser street food.
Og faktisk er det sådan, at nogle mennesker (som os) kan spise store mængder street food og frugtshakes med isterninger uden nogensinde at blive syge, mens andre knap nok kan kigge på en bananpandekage, før de får dårlig mave. Ligesom at du kan vende din krop til at spise chili, så kan du også vende din krop til at spise meget forskellig mad, så jo mere mad du spiser på gaden, jo mere kan din krop tåle.
3 tips:
* Lad være med at spise på steder, hvor der ikke sidder lokale og spiser.
* Ser grøntsagerne ikke friske ud, så lad være med at spise ved lige netop den gadebod.
* Lad være med at drikke vand fra de kander, der står på bordene, køb i stedet for en cola eller en flaske med vand, så er du på den sikre side.
Super god artikel om street food. Vi har kun prøvet det få gange, da vi ikke har lyst til at få en rejse ødelagt pga. sygdom. Hvordan sikrer i jer at grøntsager ikke er skyllet i dårligt vand? Tænker at det jo er lidt som roulette.
Tak for kommentaren og spørgsmål.
Der kommer en hel artikel om at spise sikker street food på et senere tidspunkt.
En god sikkerhed er dog kun at spise kogt eller stegt mad, så bør det skadelige vand være væk.
Det gode ved street food er, at man ofte kan se maden blive tilberedt, og se hvordan maden er opbevaret. Det kan vi godt lide.
Så enig! Street food er bare det bedste! Jeg synes ofte at det smager meget bedre end restauranter og så er det ofte også mere frisk end restauranter, hvor de lokale ikke har råd til at spise 🙂 Jeg har brugt flere dage i Asien på bare at spise street food. Det er jo bare så lækkert!
Det er ikke maden, man bliver syg af, men de forfærdelig uhumske opvaskefaciliteter med en balje vand og et viske stykke, der er ubeskriveligt. Jeg plejer selv at have spisepinde på mig og en rulle plastposter. Så trækker jeg lige posen over tallerkenen og spiser på en ren tallerken.
Hej Eva
Det er et smart tip, som hermed gives videre til kommende læsere af artiklen.
Mvh
Maria