Close
Det magiske cirkus – samtale med Bubber

Det magiske cirkus – samtale med Bubber

I forbindelse med mit sommerprojekt ”Magiske Sommerdanmark” mødte jeg Bubber, som er en af konferenciererne i årets forestilling hos Cirkus Arena. Her fortæller han lidt om, hvad han mener, der gør cirkus og cirkusforestillinger magiske.

Bubber sidder og bliver klippet, da jeg kommer forbi for at tale med ham. Cirkus Arenas forestilling er slut for i dag, og han virker til at være i strålende humør, som han sidder der i stolen i solen.

Flere af cirkusartisterne og også selveste cirkusdirektøren, Benny Berdino, er samlet her, for den lille frisørsalon er et hyggeligt sted at mødes og slappe af, når arbejdsdagen i manegen er overstået.

”Bare spørg løs,” siger Bubber til mig, da jeg ankommer.

Vi taler først lidt løst og fast om dagens cirkusforestilling, som cirkus Arena har været så venlige at give mig en billet til.

Det er gået godt, også i dag, stemningen og energien var i top igennem hele forestillingen.

Det magiske ved cirkus: Det flygtige

For Bubber er det unikke – det magiske – ved cirkus, at det er så flygtigt. At cirkusforestillingerne blot kan ses i en meget kort periode, en dag eller et par dage, men så heller ikke mere. For så er cirkusset kørt videre til næste by.

Derfor skal man som publikum være klar, når cirkus kommer til byen. Man kan ikke ”vente til i morgen” med at gå ind og se en forestilling, som man kan med en tur til stranden, til et sommerland eller på bytur.
Hvis man ikke er der, når cirkusset er der, så må man vente et helt år på komme til at opleve den næste forestilling.

Det flygtige ved cirkus er med til at gøre et det eventyrligt og spændende. Det er en periodevis oplevelse i vores liv, som ellers meget ofte er præget af faste rutiner og kendt rammer.
Men et cirkus er lige præcis det modsatte. Cirkus er nærmest altid på farten og har kun korte stop rundt om i landet.

Man kan lige nå at vende sig til, at det ligger nede ved stranden eller på dyreskuepladsen med sit – for Cirkus Arenas vedkommende – røde og gule telt og alle skur- og campingvognene, og så *vips* er det væk igen. Forduftet som en lille sky af morgendis i formiddagssolen.

Bubber og Jimmy Folco i Cirkus Arena - Live from Denmark

Cirkusartister er virkelige mennesker, der kan fejle

Jeg har set hele tre af Cirkus Arenas forestillinger denne sommer, og noget af det, der har grebet mig mest, er, at cirkusartisterne er helt utroligt dygtige; de er jo verdensstjerner indenfor hver deres kunst.

Ligesom med skuespillerne i en teaterforestilling, er artisterne virkelige mennesker, man som publikum sidder og ser på.
De er mennesker, som skal præstere hver dag. Og som faktisk kan lave fejl eller endda helt kikse deres numre. For måske griber jongløren ikke sine bolde, hatte eller diabolos. Måske vælter den stærke mands kasser, så han falder ned midt i sin håndstandsøvelse. Og måske griber akrobaten ikke gyngen, som hun rækker ud efter.

Og som Bubber siger det, så sker der fejl, og nogle gange flere fejl, hvilket jeg også kan se, da jeg har set forestillingen så mange gange. Men det er jo menneskeligt at fejle, og både fejlene og alt det storslåede, der lykkes, gør jo, at man som publikum hver gang får en unik oplevelse – ikke to cirkusforestillinger er ens.

For at få de gode oplevelser, de unikke oplevelser, skal der netop virkelige mennesker til. Dygtige mennesker, som har øvet sig og trænet i mange, mange år.

Alle kan blive cirkusartister, fortæller Bubber, hvis de er klar til at træne hårdt og længe nok og til at gøre det, der skal til for at opnå det.

Man skal blive så dygtig til sit fag, at man kan præstere noget helt særligt. For cirkusartisterne er deres metier håndværk, som de skal lære og optimere, helt ligesom andre håndværkere og kunstnere skal, for at de kan skabe disse unikke oplevelser for publikum.

Det er faktisk ligesom med for eksempel kokke. Deres mad er meget bedre, end den mad der er lavet på et samlebånd, fortæller Bubber. Og jeg er helt enig og tænker, at en kunstmalerens billede tilsvarende er en større oplevelse for beskueren, end en masseproduceret plakat.

Bubber og dansere i Cirkus Arena - Live from Denmark

Mennesker vil underholdes, og derfor vil cirkus altid bestå

”Mennesker vil underholdes, og derfor vil cirkus altid bestå,” siger Bubber. Han minder mig om, at cirkus har rødder helt tilbage fra Colosseum, så det er en branche, der igennem mange hundrede år har lært at hænge ved og overleve, selv i svære tider.

Bubber har selv været en del af cirkusverdenen i mange år. Allerede i 1990 startede han som konferencier hos Cirkus Arena. Efter at have været med i syv år, blev det tid til en pause, men i år står han atter i manegen.
Alle hans børn er født, mens han arbejdede i cirkus, så de har været med ham og Arena rundt, mens de var små. På den måde er cirkuslivet blevet en del af hans families liv.

Jeg synes, at Bubber gør det rigtig godt som konferencier. Han har en virkelig god connection med Cirkus Arenas artister, og han præsenterer dem på en måde, som gør publikum forventningsfulde og spændte på det, de nu skal se.

Bubber mener, at det er hans opgave som konferencier at få cirkusartisterne til at stråle.
Det er ikke ham selv som konferencier, der skal være fokus på, for han kan jo ikke noget særligt, som han siger. Men hvis han kan få artisterne til at stråle i publikums øjne, så synes han, at han er lykkes med sit arbejde.

Og det er han så sandelig i mine øjne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close