Jeg tog min mand, Kenneth, med på road trip på øen Als og dens sydlige halvø Kegnæs en herlig midsommerdag. Læs, lad dig inspirere af vores oplevelser og ta’ selv på tur – et besøg på Als og Kegnæs er en ganske særlig oplevelse.
Als og Kegnæs, der ligger ud for det sydøstligste hjørne af Jylland, er fyldt med stemningsfulde landskabsøjeblikke. Her er utallige små landeveje (som nogle steder er så små, at der kun er plads til én bil på vejen. Og man sidder der i bilen med hænderne fast på rettet og håber, at man ikke møder en modkørende traktor eller andet større modkørende køretøj). Her er bakker og dale. Stråtækte gårde og huse. Stilhed og det roligste tempo. Strande og skove.
Høgebjerg – Et alsisk bjerg
Vi startede turen med at bestige Høgebjerg, som når 81 meter op over Als.
Fra toppen er der en skøn udsigt over marker og landsbyer, og vuet strækker sig helt ud til det dybt blå Fynshav.
Hvis du står på toppen af Høgebjerg på en klar solskinsdag, kan du efter sigende se helt til Sønderjyllands højeste top, Skamlingsbanken ved Kolding. Og jeg siger kun ”efter sigende”, da jeg ikke kunne få øje på den, men det er uden tvivl rigtigt.
Høgebjerg er meget fint at aflægge et besøg, ikke mindst hvis du, ligesom Kenneth og jeg, holder af at besøge så mange af Danmarks bjerge som muligt.
Als’ og Kegnæs’ lækre badestrande
Hvis du er lidt af en vandhund, ligesom mig, så er det med at pakke badetøjet og et håndklæde ned i turkurven, når du besøger Als og Kegnæs.
Rundt om på øerne ligger flere fine badestrande, pyntet med hybenbuske, smågrønt og marehalm, hvor du kan dyppe tæerne eller hele kroppen, alt efter hvad du er til.
Jeg var selv i vandet udfor Sønderby på Kegnæs. Det var en frisk dukkert i gennemsigtigt vand, akkompagnert af tang, krabber og enkelte glatslebne sten liggende glitrende på havbunden.
Kegnæs Fyr
Kegnæs Fyr ligger på en bakketop i starten af Kegnæs, når du kommer kørende over dæmningen fra Als. Fyret er placeret lige der, hvor Flensborg Fjord møder det Sydfynske Øhav, og har desuden bugten Hørup Hav på vestlig side.
Beliggenheden er virkelig dejlig med så meget hav i syne, som på en solskinsdag glitrer og glimter.
Fyrtårnet er et fint vedligeholdt et af slagsen, bygget i solide sten.
Ganske gratis kan du gå op og nyde udsigten fra toppen, hvorfra du har udsigt til den grønne halvø Broagerland, de sydfynske øer, Als, Jylland og Tyskland – og så havet, selvfølgelig.
Herman Bangs fødegård i Asserballe
Jeg er kæmpe fan af den danske forfatter Herman Bang. Og da jeg vidste, at han, for nu mange år siden, blev født på Als, måtte vi naturligvis forbi landsbyen Asserballe og se præstegården, hvor det skete.
Præstegården ligger med sine hvide mure og brune stråtag smukt omgivet af træer og enge i udkanten af byen.
Det er let at forestille sig den lille Herman gå ture til bækken, dufte til havens blomster og på afstand iagttage det leben, der sikkert udspillet sig på gården med damer til kaffeslabberas og folk i fine klæder, som kom på besøg til højtider og andre festlige lejligheder.
Herman Bang blev altså født i præstegården i Asserballe i 1857, og han boede her sammen med sin familie, indtil de i 1863 flyttede til Horsens.
Den dag i dag kan du se en lille mindeplade med hans navn og fødselsdag på stuehusets mur ved indkørslen til gårdspladsen.
Nørreskoven på Als
Nørreskoven er med sin beliggenhed ud til Fynshav en af Danmarks længste kystskove.
Små steder finder solen huller i det tætte, grønne løv og lyser skoven op med gyldne aftenstråler.
Vi fandt flere langdysser og gravhøje i og ved Nørreskoven foruden stemningsfulde slotsruiner – der er i det hele taget mange besøgelsværdige steder rundt om i skoven.
Særlig dyrenote: Hold godt øje med hjorte og andre dyr, når og hvis du kører igennem Nørreskoven. På mærkværdigvis er de ikke så bange for mennesker og biler, som det ville være godt for dem at være.
Flere gange oplevede vi rådyr stå og spise blot få meter fra vejen, og de havde ikke synderligt travlt med at komme væk, selvom bilen kom tæt forbi.
Augustenborg
Der er en ganske særlig stemning sådan en varm midsommeraften i Augustenborg på Als. Byen virker meget højtidelig med sit slot og alle de fine, statelige huse.
Samtidig kan man ikke undgå at lægge mærke til, at der i byen faktisk også er en del forfaldne boliger – hvoraf nogle endda er forladte.
Her er et totalt miks af noget overdådigt, ligefrem adeligt, og følelsen af slidt lilleby.
På hovedgaden er der fine butikker, med brudekjoler og hvide sko smukt udstillet i vinduerne, ved siden af pizzeriaer.
Hvide lystbåde ligger og hygger sig i den stemningsfulde havn, som er et frisk pust i Augustenborg.
Jeg kan lide det, jeg ser. Det er smukt og samtidig uforudsigeligt; meget udansk faktisk.
Augustenborg er ligesom et spændende indspark til områdets små stråtækte landsbyer og yndige, grønne bakker.
Tag endelig forbi Augustenborg, når du vil besøge Als og Kegnæs.
På Als er man overordentlig præcis med sine stedsangivelser. De største byer hedder noget så elegant som Nordborg og Sønderborg.
Nordborg ligger på den nordlige del af Als og Sønderborg på den sydlige.
Desuden kom vi på vores roadtrip forbi steder som ’Skoven’, ’Bro’ og ’Langdyssevej’ – man er jo ikke ligefrem i tvivl om, hvad der er at finde disse steder.
Ligefremheden synes jeg er herlig; man skulle tro, at ordsproget ”En spade er en spade” er Als’ motto.
Hvis du gerne vil vide mere om Als og Kegnæs, kan du finde info på disse sider: visit-als.com og kegnaes-sydals.dk.