Helsingør er fyldt med historiske skatte og smukke attraktioner, så mange at det kan være svært at vælge, hvad du skal se, hvis du blot har nogle timer i byen. Her er fem seværdigheder i Helsingør – samt et ekstra tip – som jeg vil forslå dig at se.
En almindelig torsdag i november kan hurtigt få ben at gå på, når man er på tur. Og det har jeg lige været i Helsingør.
Jeg er ikke den store Helsingør-kender, men jeg har ved et tidligere besøg set Kronborg Slot og hilst på Holger Danske, som sidder stor og mægtig i kælderen under slottet.
Og Kronborg er ikke til at komme udenom, når du er på tur i Helsingør og gerne vil have nogle dejlige timer med smukke og spændende seværdigheder i byen.
Kronborg Slot – gå en tur
Kronborg er bare et dejligt sted at se, og på en dag med godt vejr (og ikke mange timer til rådighed) er det virkelig skønt at gå en tur rundt om slottet i stedet for at betale entré.
Gå rundt helt oppe ved slottet, og se de smukke statuer, der er placeret rundt omkring. Se også de gamle kanoner, som står på en skanse og peger ud mod Øresund.
Kronborg Slot ligger smukt lige ud til Øresund og med god udsigt til Sverige og Helsingborg. Der er stier helt nede ved vandet, hvor du kan gå en god tur.
Jeg blev meget betaget af det meget smukke slot allerede ved mit første besøg, og jeg syntes, det var dejligt med et gensyn.
Kronborg er meget elegant og statelig at se på, og der er en dejlig ro nede på stierne ved vandet – jo, en gåtur ved slottet på en dag med godt vejr er absolut en stor oplevelse i Helsingør.
Hvis du vil vide mere om Kronborg Slot, så kan du bare klikke lige her.
“Han” – Den lille havmand-statue
Han sidder der i solskinnet på molen og kigger ud mod Øresund og Kronborg. Og i solstrålerne er statuen “Han” nærmest forvandlet til en skinnende sølvstjerne, som du ser på lang afstand.
Jeg holder meget af Han-statuen, der er utrolig smuk, som han sidder der med benene samlet, så de ligner halen på hans søster-statue, Den Lille Havfrue, på Langelinje i København.
Du finder Han på havnen lige ved Kulturværftet – og du skal nok få øje på ham, han er ikke så let at overse.
Jeg fik tippet om at se “Han” af Sabine Gleie via Instagram – mange tak for det, Sabine.
Kulturværftet
Som i mange andre større danske byer har man også i Helsingør fået skabt sig et moderne kulturhus med blandt andet bibliotek, biograf, teater- og koncertscene og caféer.
Helsingørs gamle skibsværft, som danner rammerne om Kulturværftet, er renoveret og moderniseret på glimrende vis. Det er virkelig blevet et samlingssted for byens borgere og besøgende i alle aldre, og jeg må sige, at det er et af de fedeste kulturhuse, jeg endnu har oplevet i Danmark – og jeg har efterhånden set en del.
Gør et stop her, gå lidt rundt og se stedets muligheder; gør som Niels Peter B. foreslog mig via Instagram: “Gå ind og snus lidt til kulturværftet – fedt, hvordan de har bevaret det historiske i byggeriet. Besøg øverste etage og læs dagens avis med udsigt til noget flot!”. Mange tak for tippet, Niels Peter.
Og bagefter kan du snuppe dig en god kop kaffe og kage eller en let frokost, inden du går videre ud for at se flere seværdigheder i Helsingør.
Kulturværftet ligger på havnen blot et stenkast fra Kronborg og Han-statuen.
Du kan læse mere om Kulturværftet på Kulturværftets hjemmeside
Sct. Mariæ Kirke og karmeliterklosteret
Jeg har en stor forkærlighed for kirker og ikke mindst klostre. De er spændende historiske steder, som har været utroligt vigtige for de lokale indbyggere i godt og vel 1000 år.
Og det gamle kloster i Helsingør er simpelthen en seværdighedsperle! Klostergården med de karakteristiske buede søjlegange er utroligt velbevaret, og der er bare den helt rigtige klosteratmosfære – det store træ midt i klostergården gør bestemt også sit til den gode stemning.
Helsingørs gamle karmeliterkloster er det mest velbevarede i hele Norden, og det er helt sikkert et besøg værd, når du er i Helsingør.
Ligeledes bør du besøge klosterkirken, Sct. Mariæ Kirke, der ligger som en del at klosterbygningerne.
De gamle klosterkirker er altid utroligt smukt dekoreret, og meget ofte med en del mere pynt og pragt end de mere enkle sognekirker; det er også tilfældet med Sct. Mariæ Kirke.
Skt. Olai Kirke – Helsingør Domkirke
Ganske tæt på Sct. Mariæ Kirke og klosteret ligger Helsingør Domkirke, Skt. Olai Kirke.
Skt. Olai Kirke er ikke den største danske domkirke, og ved siden af Sct. Mariæ Kirke er den heller ikke specielt prangende.
Men lad dig ikke snyde, for Skt. Olai gemmer på mange spændende oplevelser, som du skal gå på opdagelse for at finde – og gør det endelig!
Det er nemlig sådan, at Skt. Olai Kirke har et meget specielt dåbskapel, som der blot findes 5-6 tilsvarende af i verden.
Når du kommer ind i kirken, finder du dåbskapellet i det bagerste venstre hjørne (i modsatte ende af kirken i forhold til alteret), og selve døbefonten står inde bag to trælåger, som ofte står åbne.
Se om du kan finde kanonkuglen, som de engelske krigsskibe skød ind i kirken, da de var på vej til København, hvor det historiske slag “Slaget på Reden” kom til at foregå 2. april 1801.
Kuglen blev tømt og hejst op i kirkens loft, hvor den i dag kan findes i venstre side af kirken – helt præcist hvor den er, vil jeg ikke røbe, for så er det jo ingen sag for dig at finde den.
Se om kirketjeneren er i kirken, han er rigtig flink, og han vil gerne fortælle gode historier om kirken til de besøgende.
Det var mine fem tips til seværdigheder i Helsingør, som du kan se, hvis du ikke har mere end 2-3 timer i byen. Jeg håber, du kan bruge dem – Helsingør er en utroligt smuk by, som jeg glæder mig til at besøge igen.
Og hvis du har 20-30 minutter mere, har jeg endnu et tip til et sted, som jeg synes, er helt fantastisk at besøge …
Gurre Slot
Små 10 kilometer udenfor Helsingør ligger Gurre Slot, Valdemar Atterdags gamle jagtslot, lige midt i den smukke, nordsjællandske natur.
Gurre Slot har stået som et meget kompakt slot med metertykke mure, som er dem, der i dag viser ruinens besøgende, hvordan slottet engang har set ud.
Der er en rigtig dejlig stemning ved Gurre Slot denne torsdag eftermiddag i november. Solen står efterhånden lidt lavt på himlen, men den lader sine gyldne stråler feje over landskabet og give alting en gylden glød. Det harmonerer enormt godt med den gamle rødstens ruin, hvor rønnetræer og græsstrå vokser og giver en form for blødhed til ruinens ellers grove profil.
Der er en smuk udsigt over marker, hvor en af vores mest farverige konger har brugt uendeligt mange timer på jagt; det er bestemt også natur for sikkert både hjorte, ræve og – i middelalderen – masser af vildsvin.
Jeg er meget fascineret af Valdemar Atterdag, hans datter, Margrete 1., og hendes plejesøn, Erik af Pommern, så at besøge Gurre Slot – ja, i det hele taget at besøge Helsingør, hvor den gode kong Erik fik bygget både slot og flere klostre – er for mig en rigtig stor oplevelse, og jeg er sikker på, at du vil synes det samme, når du er ude for at opleve seværdigheder i Helsingør.