For knap 1 år siden vedtog alverdens ledere 17 mål for at skabe en bedre verden. Målene er ambitiøse og fantastiske – og kan vi nå dem, vil verden virkeligt være blevet et bedre sted at leve.
-
De 17 globale verdensmål – og hvordan du kan hjælpe på dine rejser
- 1. Afskaf fattigdom
- 2. Stop sult
- 3. Sundhed og trivsel
- 4. Kvalitetsuddannelse
- 5. Ligestilling mellem kønnene
- 6. Rent vand og sanitet
- 7. Bæredygtig energi
- 8. Anstændige jobs og økonomisk vækst
- 9. Industri, innovation og infrastruktur
- 10. Mindre ulighed
- 11. Bæredygtige byer og lokale samfund
- 12. Ansvarligt forbrug og produktion
- 13. Bekæmp klimaforandringer og dens indvirkninger
- 14. Beskyt livet i havet
- 15. Beskyt livet på land
- 16. Fred, retfærdighed og stærke institutioner
- 17. Styrk det globale partnerskab
- Jeg behøver jeres hjælp – kommenter med jeres forslag
- Tak til Linda Engström og 155cm.se
Det overordnede tema for målene er, at vi frem mod 2030 skal sikre en stabil kurs mod en mere bæredygtig udvikling for både mennesker og planeten, vi bor på.
Jeg mener, at målene og delmålene under dem er superambitiøse, og for at vi skal nå dem, skal der gøres en kæmpe indsats.
Det er alverdens regeringschefer og politikere der har ansvaret for at nå dem. MEN efter vores mening på kuffertogkompas.dk har vi alle sammen et medansvar – vi skal hver enkelt gøre, hvad vi kan for at få en bedre verden, og så skal vi holde øjemed, at vores politikere gør det samme.
Vi rejsende har også et ansvar
Som rejsende kommer vi rundt til mange forskellige steder på vores fantastiske jord. Vi kan se, at jorden er et helt fantastisk sted, men vi kan også se, at jorden nogle steder lider, og at mennesker lider. Derfor et det helt oplagt, at vi som rejsende tager et helt specielt ansvar.
Jeg siger ikke, at vi skal omlægge vores liv, men jeg siger, at hvis vi alle bare ændrer vores (rejse)vaner en lille smule, så hjælper det utroligt meget samlet set.
De 17 globale verdensmål – og hvordan du kan hjælpe på dine rejser
1. Afskaf fattigdom
Jeg tror ikke, at ret mange danskere virkeligt forstår, hvad fattigdom er. Ja, jeg forstår det sikkert heller ikke selv. Men efter at lave set Mumbays slumkvarterer, og efter at have set familier med børn bo inde i en rundkørsel midt i Delhis trafik, så ved jeg at fattigdom er forfærdeligt.
Det vi kan gøre
Bloggeren Linda Engström fra Sverige giver altid minimum 1% af sit rejsebudget til velgørenhed – hun kalder det “reseprocenten” (altså ”rejseprocenten” på dansk).
Det vil vi på Kuffert og kompas også gøre fremover, og vi opfordrer alle rejsende til at gøre det samme.
Du kan også rejse til fattige lande og bruge dine penge der – sørg dog for, at du bruger dem på de lokale og ikke på kædebutikker og –restauranter, der er skabt af rige vesterlændinge.
2. Stop sult
Jeg kan ikke forestille mig noget være end at sulte, og alligevel er der stadigvæk mange mennesker rundt om i verden for hvem sult er en del af hverdagen.
Men hvordan kan man som rejsende hjælpe på dette?
Jeg vil tro, at hvis vi køber de lokale landsbrugsprodukter, når vi er ude at rejse, og ikke køber for eksempel frugt, der er importeret fra andre steder i verden, så hjælper man de lokale landbrug og gør dem mere bæredygtige.
Giv mad og ikke penge til tiggere på dine rejser – penge havner ofte i andres lommer end i tiggerens, og er personen virkelig sulten, bliver han/hun glad for at få maden.
3. Sundhed og trivsel
Rejse- og turismeindustrien bidrager med penge til den tredje verden, når penge fra vores rejser havner hos stater og i lande, der bruger dem på blandt andet sundhedssystemer, hospitaler med videre.
Desuden kan de penge, du køber varer for hos de lokale handlende være med til at sikre, at de og deres familier kan komme til lægen, hvis de bliver syge, da de penge, de tjener, går til dem selv og ikke til et stort firma.
Tag selv et ansvar, og sørg for at passe på dig selv og dermed andre (både lokale og dem, du rejser med) på dine rejser.
Rejs ikke rundt, hvis du har en smitsom sygdom.
4. Kvalitetsuddannelse
Uddannelse er en del af løsningen på mange af FNs verdensmål, og lige netop derfor er uddannelse supervigtigt.
Skoler og undervisning giver børn og unge mulighed for som voksne at få en bedre tilværelse med et bedre arbejde, end de ville få uden.
Men uddannelse er ikke bare skolegang, det er også viden om andre kulturer og andre mennesker.
Det er min opfattelse, at vi, der rejser meget, er mere tolerante og mindre fremmedfjendske end mange andre er.
Hvis du er enig med mig om det, så fortæl om din tolerance og om alle de fantastiske mennesker, du møder rundt omkring i verden.
På den måde er du med til at nedbryde fordomme både i Danmark og resten i verden – og det en supervigtig uddannelse.
Hvis du gerne vil gøre noget aktivt på uddannelsesfronten, når du er ude i verden, så kan du for eksempel tage et frivilligt arbejde om lærer undervejs på dine rejser.
5. Ligestilling mellem kønnene
Vi er nået utroligt langt med ligestilling mellem mænd og kvinder i Danmark, men sådan ser det ikke ud i store dele af verden. Så her er meget at tage fat på.
Som rejsende kan du være med til at fortælle mænd og kvinder i andre lande om kvinders rettigheder i Danmark – oplysning om ligestillingssagen er utrolig vigtig.
Som mand er der især mange ting, du kan gøre for at være med til at hjælpe ligestillingssagen.
Du skal selvfølgelig lade være med at købe nogen som helst former for seksuelle ydelser på dine rejser.
Respekter i alle sammenhænge en kvindes nej.
6. Rent vand og sanitet
Rent drikbart vand i hanerne er en selvfølge for os i Danmark, men sådan er det bestemt ikke i resten af verden. Vand er mange steder en begrænset ressource, som ikke skal ødsles med.
Her kan du gøre rigtig meget som rejsende.
Tag korte bade, og gå i bad sjældnere, end du ville gøre derhjemme. Hvis der er et badekar på dit badeværelse, så lad helt være med at bruge det.
Sluk for vandet, når du børster tænder.
Hvis dit medbragte drikkevand er blevet for varmt, så hæld det ud ved en plante i stedet for på fortovet, så vandet ikke går til spilde.
7. Bæredygtig energi
For miljøets skyld skal vi have mere ren energi. Olie og kul bør ikke være noget, vi overhovedet snakker om om forholdsvis få år.
Lejer du bil på rejsen, så hør om prisen på en el-bil eller lej den bil, der har den bedste biløkonomi. Tjek dit eget el-abonnement og vær sikker på, at din energi derhjemme stammer fra vindmøller, solceller eller anden vedvarende energi.
Hvis det er muligt, så vælg et hotel på rejsen, hvor de bruger vedvarende energi.
8. Anstændige jobs og økonomisk vækst
Turisme er en af de største skabere af jobs i verden, og viser du lidt omtanke, så kan du sørge for at dine turistpenge ender de rigtige steder.
Ved at købe lokalt, støtter du lokale initiativer. Du kan også kigge efter, om de ansatte på hotellet, hvor du bor, bliver behandlet ordentligt – og påtal det, hvis det ikke sker.
Undgå all inclusive-pakker købt i Danmark – tag i stedet ud i det område, du er rejst til, og brug dine penge hos de lokale handlende.
9. Industri, innovation og infrastruktur
Som rejsende med et blik på hele verden kan det være en god idé at støtte programmer med mikrolån som Kiva.org, hvor du låner penge til små, lokale iværksættere med deres egne ideer.
Turisme er ofte med til at skaffe nye veje til ukendte områder – hvilket naturligvis både kan være godt og skidt.
10. Mindre ulighed
Hvad du bruger af penge på et års uafbrudt rejse er mere, end hvad fattige i ulandene kommer til at tjene i hele deres liv.
Der er en utrolig og uretfærdig økonomisk ulighed, som bliver mere og mere synlig i vore evigt elektronisk forbundne verden.
Som nævnt ovenover, kan du på dine rejser bruge flest mulige af dine penge på de lokale og dermed sikre, at pengene havner hos dem, der har rigtigt meget brug for dem.
Spis lokalt og køb souvenirs lokalt. Brug penge væk fra turistområderne, og tænk dig om, inden du prutter alt for meget om prisen – 5 kroner betyder mere for den lokale end den egentlig gør for dig.
11. Bæredygtige byer og lokale samfund
Mange gange har byer i ulandene svært med at følge med udviklingen. De skal måske gennemgå den samme udvikling på få år, som vi i Europa har haft årtier til at gennemgå.
Jeg ser det blandt andet i forhold til forureningen i byerne rundt om i verden.
Hvis man er vant til at få sin frokost serveret i et palmeblad, men nu får det i en plastiskbeholder/plasticpose, så kan det være svært at vænne sig til at smide plastikken i skraldespanden og ikke i vejkanten, som man plejede at kunne gøre med palmebladet, når man er færdig med at spise.
Og det er en af grundende til, at der ligger så usandsynligt mange plastikposer og flyder i naturen rundt om i verden.
Det betyder IKKE, at du skal gøre det samme. Hav altid et stofnet med dig, når du skal ud at handle, så du kan sige ”nej tak” til plastikposer.
Smid desuden altid dit affald i skraldespande og sorter affaldet, hvis skraldespandene er opdelt til det.
Sig også ”nej tak” til plastik sugerør, når det kan lade sig gøre, for også sugerør er noget af det skrald, der fylder rigtig meget op rundt om i verden.
Læs denne fantastiske historie om 2 teenagepigers kamp for at stoppe plastikforureningen på Bali: – .
12. Ansvarligt forbrug og produktion
For dette FN-mål er der faktisk et delmål, der specifikt vedrører rejser og turisme, og det går ud på at udvikle bæredygtig turisme, der skaber lokale jobs og promoverer lokal kultur og lokale produkter.
Dette er faktisk også essensen af det, som vi gerne vil gøre her på kuffertogkompas.dk – at sætte fokus på og være med til at udvikle bæredygtig turisme – og det er initiativer til dette, som du kan læse om under alle de andre mål.
Når vi rejser rundt og oplever vores fantastiske verden, så forsøger vi at påvirke de lande, vi besøger, så lidt som muligt og i hvert fald også så positivt som muligt og dermed være med til at gøre det muligt for mange andre end os at kunne rejse rundt nu og i fremtiden.
Gør vi det bæredygtigt og støtter lokalområder, kan vi også fortsætte med at rejse rundt i fremtiden.
13. Bekæmp klimaforandringer og dens indvirkninger
Turisme, og særligt det at flyve, er noget af det, der bruger mest CO2. Dermed er vi rejsende ifølge forskerne med til at påvirke vores klima negativt.
Og det er noget, som vi tænker over på kuffertogkompas.dk.
Det at rejse er helt essentielt for vores (mit og Marias) liv, men for at skabe mindst mulig CO2, har vi valgt at rejse med andre transportmidler end fly, hvis det kan lade sig gøre.
Når vi flyver, så vælger vi helst med direkte fly frem for flyvninger med mellemlandinger, da det er starter og landinger, der forurener mest.
Også har vi valgt at købe et stykke regnskov, hver gang at vi er ude at flyve. Efter en rejse i Europa køber vi regnskov for minimum kr. 250, og efter rejser udenfor Europa køber vi regnskov for minimum kr. 500.
14. Beskyt livet i havet
Øko-systemerne i havet er nogle af de mest sårbare øko-systemer i hele verden, og derfor skal der passes ekstra meget på dem.
En af de største trusler mod verdens vandmiljø er plastik.
For at være med til at sikre verdens have – og dit eget drikkevand – kan du lade være med at købe produkter, hvori der indgår mikroplast.
Brug i det hele taget mindst muligt plastik både i Danmark og på dine rejser.
Når du snorkler eller dykker, så pas på korallerne, og lad være med at købe eller tage koraller og produkter, der er lavet af koral, med hjem.
15. Beskyt livet på land
Vi elsker alle vores fantastiske natur, og oplevelserne med dyr er ofte nogle af de mest fantastiske minder, som vi tager med hjem for vores rejser.
MEN turisme er også med til at presse naturen, og det kan vi som turister være med til at ændre på!
Vælg turselskaber, som respekterer naturen og eventuelt er økologiske/bæredygtige, når du skal ud i naturen.
Lad være med at besøge seværdigheder, hvor de ikke behandler dyrene ordentlig. Er der ingen kunder, så lukker disse steder hurtigt.
Lad være med at købe souvenirs med hjem fra truede dyrearter.
16. Fred, retfærdighed og stærke institutioner
Dette mål går ud på at bygge fredelige, retfærdige og holdbare relationer og institutioner i hele verden og på tværs af hele verden.
FN er en fantastisk institution, men som rejsende kan vi også være med til at skabe sociale netværk.
Sørg for at blive venner med alle dem, du møder på din rejse, på Facebook, Snapchat og andre sociale medier, og hold dialogen ved lige, også når du kommer hjem.
Respekter dine venner i andre lande, og lad jeres forskellighed blive en kilde til dannelse i stedet for en kilde til fjendtlighed.
17. Styrk det globale partnerskab
Som jeg tidligere har skrevet, så er det at rejse og møde personer fra andre kulturer essentielt for at skabe en forståelse for andre kulturer og andre personer.
Læs også: 9 ting vi har lært på vores rejser
Vær den venlige rejsende, der snakker med lokale og rejsende fra andre lande når du er ude i verden, så er du med til at skabe et globalt partnerskab.
Bliv ved med at rejse! Så er du med til at bygge broer i verden – det bliver bygget alt for mange mure i øjeblikket.
Jeg behøver jeres hjælp – kommenter med jeres forslag
Jeg har skrevet på denne artikel i nogle dage, og mine tanker har kredset om den i meget længere tid.
Alligevel har jeg kun lige kradset lidt i overfladen af emnet. Skriv MEGET GERNE dine forslag til, hvordan rejsende kan hjælpe med til, at FNs globale mål bliver nået, i kommentarfeltet herunder.
På forhånd mange tak :0)
Tak til Linda Engström og 155cm.se
Afslutningsvis vil jeg lige sige, at idéen til denne artikel kommer fra den svenske rejseblogger Linda Engström, der driver bloggen 155cm.se.
Linda brænder for at skabe en bedre verden og der skriver hun om på bloggen. Jeg mødte hende i Stockholm tidligere i år og kunne tydeligt mærke hendes engagement.
Topbillede – Credit: Nicki Priem
Dykkerbillede – Credit: Enric Sala
Resten er fra Getty Images.
Sikke et dejligt, og vigtigt indlæg Kenneth. Jeg går selv meget op i bæredygtighed, åbenhed, mulighed, nysgerrighed, og prøver at leve mit liv så “rigtigt”, hvis man kan bruge det ord, som muligt.
Fx. køber vi, min mand og jeg ca. 90% øko mad hjemme i Dk.. men vi gør det faktisk også så meget som muligt når vi er udenlands.
At rejse på landjorden, i tog og busser, er guld værd. Vi har gjort, og gør det så meget som muligt. Vores længste rejse uden fly, må være fra Århus til Hong Kong. Man skal have tiden til det, men hold op det var en vidunderlig tur.
Derudover har jeg, ligesom jeg har gjort i Dk, holdt mange foredrag når vi rejser. Foreskellen har været, at jeg har taget penge i Dk, og gør det gratis i udlandet. Mine foredrag har handlet om det, at være handicappet i en verden, hvor forskelsbehandling mellem ikke handicappet/ handicappet er voldsom stor, især i fattigere lande. Mit bidrag har på den måde været (forhåbentlig!), at give mennesker en større tro på, at livet er for alle, uanset.
Desuden er venskaber og åbenhed overfor de lokale, hvorend man er, det vigtigste på mine rejser. Nye venskaber, er vejen til det skønne liv.
// Kirsten
Hej Kirsten
Tak for din kommentar. Det varmer med pæne ord, når man har brugt meget lang tid på et blogindlæg, som jeg har gjort med dette.
Det er rigtigt flot, at du tager fat på handicap-spørgsmålet og fortæller om det, når du er undervejs. Respekt herfra.
Mange venlige rejsehilsner fra Kenneth
Hej
Jag hittade det här inlägget först nu, tror inte jag fått någon ping om att du länkat till min blogg. Kul att mitt inlägg inspirerade dit till detta och SÅ bra att du länkar och sprider reseprocenten – den kan ju göra absolut mest skillnad om fler vet om den. TACK!
Hej Linda
Jeg siger selv mange tak for inspirationen.
Mvh
Kenneth