Close
Gåsetårnet og borgen i Vordingborg

Gåsetårnet og borgen i Vordingborg

På en herlig solskinsdag midt i februar besøger Kenneth og jeg for første gang Gåsetårnet og det omkringliggende borgområde i Vordingborg.

Solen skinner og varmer mine kinder, så snart jeg kommer i læ fra vinden, der blæser ind fra Storstrømmens blå vande.
Det er som sagt mit første besøg her. Jeg har virkelig glædt mig meget til at skulle se Gåsetårnet, som jeg har kendt igennem historier og andres anekdoter, fra jeg var barn. Nu er jeg her endelig.

Meget mere end blot Gåsetårnet

Stemningen ved Gåsetårnet og borgområdet i det centrale Vordingborg griber mig, straks jeg ser det.

Gåsetårnet og Vordingborg by

Borgen i Vordingborg i modlys

Udsigten fra Gåsetårnet i Vordingborg

Faktisk havde jeg slet ikke forestillet mig, at her ser ud, som her gør.
Jeg havde tænkt, at Gåsetårnet nok stod sådan lidt for sig selv i en muligvis noget neutral park et sted i byen. Så at tårnet i stedet er en iøjnefaldende del af en (efter danske standarder) mægtig borgruin med skøn udsigt over hav, skov, lystbådehavn og by, er noget af en overraskelse for mig.

Jeg er glad.

Den meget fine borg i Vordingborg – og lidt om Gåsetårnet

Området med ruinen efter borgen Vordingborg er både hyggeligt og meget interessant med sin lange historie. Det var den danske konge Valdemar Sejr, som fik borgen bygget helt tilbage i 1160’erne.

Glæden fra før er nu afløst af følelsen af at være imponeret.
Det er gribende, hvor stor borgen har været, og hvor vigtig den historisk har været.

Og så er det dejligt afslappende at sidde i læ på den gamle ringmur med en kop god to-go-kaffe (fra borgcenterets café) og skue ud over det smukke borganlæg med det fine, runde, rødstenede tårn, der troner med sin guldbelagte gås på toppen.

Gåsetårnet og Maria Erica Jensens skygge

Gåsetårnet er blot et (men sikke ét!) af borgens oprindelige ni tårne, og jeg sidder og ser for mig, hvor mægtig borgen har set ud, da alle tårne og mure og bygninger var i behold. Ruinen er så fin og velbevaret, at det ikke er svært at forestille sig.

Det var kongen Valdemar Atterdag (en af mine personlige yndlingspersoner fra danmarkshistorien), som fik sat den gyldne gås på tårnets spir – det er dog ikke den samme gås, der sidder der højt til vejrs i dag.
Læs mere om Gåsetårnets historie her

Alliker og krager i Gåsetårnet

Kenneth er gået op i Gåsetårnet for at beundre udsigten. Da jeg jo har (ikke så lidt) højdeskræk, bliver jeg på landjorden, nu siddende på en sten ved tårnets fod.

Alliker og gråkrager knævrer løs med deres lyse, kræftige stemmer i de omkringstående vinterbladløse træer, som dog snart vil få knopper og lidt senere grønne blade.

Alliker ved Gåsetårnet i Vordingborg

Vinden, der blæser over den knapt tusind år gamle borg, er stadig kold men også stadig oplyst af solstråler, som nu skinner igennem tynd dis.

Valdemar Atterdag blev midlertidigt stedt til hvile på borgen, men nu ligger den gamle konges knogler i Sorø Klosterkirke nær ved barnebarnet Olufs.
(Jeg har også skrevet og talt lidt om Valdemar Atterdag i forbindelse med et af mine besøg i Helsingør – læs og se med sidst i dette blogindlæg (i afsnittet om Gurre Slot): Fem seværdigheder i Helsingør + et ekstra tip ).

Dit besøg i Gåsetårnet og ved borgruinen – Danmarks Borgcenter

Du kan besøge borgruinen og Gåsetårnet i Vordingborg året rundt – og det er helt sikkert værd at opleve både i bagende solskin og midt i en snebyge.

Fra foråret og til engang sidst på året kan du også besøge oplevelsescenteret Danmarks Borgcenter, som er den del af borgområdet. Der vil du få en fornemmelse af, hvordan borgen så ud i gamle dage og lære om dens historie.

Kenneth Karl Nielsen ved borgen i Vordingborg

Som nævnt ovenfor er Kenneth og jeg her på en dag midt i februar, et ganske glimrende tidspunkt, hvor vi ikke er mere end blot en snes besøgende – hvilket er dejligt, hvis du, som jeg, ikke holder af store menneskemængder.

Jeg kan gå rundt, som jeg vil, og bruge tid de steder, jeg synes, er interessante, uden at føle mig åndet i nakken af andre af borgens besøgende.

Denne februar koster en adgangsbillet (som du køber i caféen) 40 kr., men for blot 49 kr. får du adgangsbillet + kaffe/te + dagens kage – og det tilbud kan jeg altså ikke stå for. Kenneth får billetten til Gåsetårnet, og jeg får kaffe og … ja, okay, vi deler kagen.

Borgen og Gåsetårnet ligger som sagt midt i Vordingborg – i hovedgaden Algades østlige ende – så det er ret let at finde.

Du finder et kort over det centrale Vordingborg og Gåsetårnet ved at klikke her.

Læs mere om Gåsetårnet, borgruinen og Danmarks Borgcenter her: Danmarks Borgcenter

1 comment

  1. Hej,
    Gåsetårnet er et godt bud på en god oplevelse i danmark, man ikke lige vidste man skulle se – den er nu noteret 🙂

    Vi plejer at benytte dette kort med attraktioner, når vi skal opleve nye steder – det er godt til at få nye ideer som gåsetårnet: https://ferieogborn.dk/find-attraktioner

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close