Close
8 gode grunde til at GÅ rundt på din storbyferie

8 gode grunde til at GÅ rundt på din storbyferie

Kenneth og jeg går meget rundt, når vi er ude at rejse. Vi holder af at se det sted, vi er, i vores eget tempo og af de fine muligheder, det giver os at være til fods.

Men hvad er det så, du vil få ud af disse gåture? Tja, det kan du se her:

1. Du bestemmer selv farten

Når du tager med offentlig transport på din storbyferie, så suser du igennem byen på bussens eller togets præmisser.

Du skal være koncentreret og klar, så du kommer med den rigtige bus; og måske skal du løbe efter den for ikke at komme for sent.

Vælger du i stedet for at gå rundt, skal du ikke skynde dig, for så bestemmer du selv tempoet.
Du har ikke mere travlt, end du selv vil have det, og du skal ikke indrette din dag efter tog- eller bustider.

Jo langsommere du går, jo mere ro mærker du i kroppen.

Når du har taget styringen med din krop og selv bestemmer dit tempo, kan du rigtig opleve og sanse det, du går forbi, og hvis du får lyst til det, kan du stoppe op særligt spændende steder.

Lær noget mere om slow travel i vores indlæg Slow Travel for begyndere – 8 gode råd om at rejse langsomt

Kenneth Karl Nielsen går rundt i Barcelona

2. Det er god motion at gå rundt på din storbyferie

Det er god motion at gå rundt i en storby. Du får bevæget din krop og gået mange kilometer, noget som mange af os ikke får gjort nok af i hverdagen.

Det vigtigt at have godt fodtøj på, når du tager på travetur i byen.

Mit råd er, at du tager et par virkelig gode sandaler eller løbesko på. Selvfølgelig kan støvler og sneakers også bruges som gå-venligt fodtøj, hvis de er gået godt til – det er irriterende at få vabler allerede den første dag, du er på farten.

Jeg er overrasket over, hvor meget fodtøjet betyder, når man går.
Ind imellem skider jeg højt og flot på det praktiske og går i stedet for i et par lækre sommersandaler eller endda flade ballerinaer. For nogle gange vinder lysten til at være pæn altså over det praktiske for mig.

Men dagen efter har jeg sandsynligvis ondt i fødderne, benene eller i hoften. Sådan er det bare, og så tager jeg det med – det må bare ikke ødelægge min dag.

Til gengæld kan jeg gå i mange dage næsten uden at mærke noget i fødderne og benene, hvis jeg har gode vandresandaler på.

3. Du får nye oplevelser og flere lokale indtryk, når du går rundt

Ved at gå rundt, når du er på storbyferie, så får du mulighed for at kunne se nærmere på alt det, der giver byen liv og stemning: Smalle gader og små gyder, beboelseskvarterer, gemte torve med fine springvand, afsidesliggende museer og små caféer.

Du kommer udenfor alfarvej, og pludselig står du ved en smuk sø, et lille galleri eller har fundet en lokal fransk bistro, hvor kun lokale spiser.

Og selvom du måske tog til Paris for at opleve Eiffeltårnet og Louvre, så er det aftensmaden, som du spiste på denne lille bistro, som du allermest glæder dig til at fortælle om, når du kommer hjem – for sådan en oplevelse er der ingen af dine venner, som også har set Eiffeltårnet og Louvre, der har haft; de valgte nemlig aldrig at gå rundt i byen, da de var der.

Gå rundt på din storbyferie i Firenze

4. Du kan komme steder, som du ikke kan med transport

I lidt samme stil som ovenover, så er der steder i byen, du kun kan komme på gåben – busser, tog og taxaer kører jo ikke over alt.

Der er for eksempel ingen togskinner i byens smalle gader, nede i baggyderne, igennem parkerne eller op ad den trappe, som du får øje på, mens du sidder i bussen, og som virkelig vækker din eventyrlyst.

Så må du ud af bussen, gå lidt tilbage af vejen, I kom ad, krydse over, og så kan du endelig komme op og se, hvad der gemmer sig ovenfor den spændende trappe.

På en gåtur, kan du stoppe op og lugte til en blomst, lade hånden glide henover en ru træbænk eller opad en nubret træstamme. Du kan høre fuglefløjt eller en hund, der gør. Du kan spise en is ved den lille kiosk, du tilfældigvis kommer forbi.

I en bus sanser du kun byen med øjnene, og du kan ikke få chaufføren til at stoppe op, bare fordi du får lyst til en is fra den lille kiosk, I netop nu kører forbi.

5. Du sparer penge, når du vælger at gå rundt på din storbyferie

Det koster ikke noget at gå rundt i en storby.

Til gengæld koster den offentlig transport mindst et par hundrede kroner, hvis du køber et flerdagskort, og taxaer koster endnu mere – det er penge, som du kunne have brugt på en lækker middag i stearinlysets skær eller på billetter til en smuk operaforestilling.

6. Du lærer byen bedre at kende

Når du går rundt, kommer du til at kende byen bedre, end du gør, når du sidder på en bus – eller værre i en underground/metro.

Når du er med undergrundstog, kommer du kun op på gadeniveau, når du når din planlagte station, som muligvis er ved en af byens store seværdigheder.

Du går du måske lidt rundt og ser seværdigheden, og derefter skynder du dig tilbage til toget, der skal fragte dig videre til næste seværdighed. Lyder det bekendt?

Men når du tager rundt i en storby på den måde, så får du kun korte glimt af selve byen, og du kommer helt sikkert ikke til at lære, hvordan den hænger sammen.
Du får ikke en fornemmelse af, hvor seværdighederne, parkerne og alt det andet i byen ligger i forhold til hinanden.

Maria Erica Jensen går rundt i Firenze

Ved at gå rundt kan du sanse byen med hele din krop. Lidt efter lidt får du fornemmelsen af at få styr på den. Det går op for dig, hvordan byens gader forløber, og hvordan den er indrettet.

Efter nogle dage kan du finde rundt på egen hånd, og du er ikke afhængig af et kort, hvis du skulle blive væk. Og hvis du skulle blive væk, gør det ikke spor, for så kommer du bare til at lære nye sider af gaden at kende, nye dele af dit indre bykort bliver lyst op.

Men kender du kun byens metrokort, så kan det være skræmmende at blive væk, så vil du stresse for at finde et kort, der kan vise dig en station, hvorfra toget kan tage dig til en station, du kender.

7. Du har god tid til at tænke over de oplevelser, du får, mens du går

Du har lige været inde at se et skønt teaterstykke i London, men skal nu skynde dig hen til busstoppestedet, for ikke at komme for sent.

Tanker om køreplaner og busnumre og “bare jeg nu kan huske, hvor stoppestedet er” og “hvor lagde jeg nu min busbillet?” drøner rundt i dit hoved. Men den gode teateroplevelse er langt, langt borte …

Når du er skynder dig fra et sted og til et andet, har du fokus på netop det, og dermed har du ingen fokus på den oplevelse, du lige har haft.

Som gående kan du gå reflektere over det, du lige har set. Hvilken skuespiller fangede særligt din opmærksomhed? Og hvad var grunden til det? Var det hendes eller hans specifikke rolle? Seriøsitet? Var det kostumet?

Du bliver ved med at være i oplevelsen i meget længere tid, end hvis du skal skynde dig videre, og du vil huske dens detaljer bedre.

8. At gå rundt giver dig ro i sindet

Velpolerede herresko, spidse stilletter, slidte sandaler og perlebesatte ballerinaer suser forbi dine stillestående rejseklare fødder, som pludselig ikke ved, hvordan de skal komme videre. Tempoet er skruet helt i vejret, og hvis du skal ind i rytmen, skal du simpelthen geare dig selv op – er det egentlig det, du har lyst til?

Vi har oplevet, at tempoet i rigtig mange storbyer er meget højt.
Derfor kan det være meget svært at finde ro, når du står midt i det – og endnu værre, det kan være svært at mærke dig selv, og om du har lyst at være i så højt et tempo, eller om du hellere vil kunne nyde ferien i en afslappet atmosfære.

For alle os, der har en travl hverdag og så kommer til en hektisk storby, så kan det føles ganske uoverskueligt at skulle bruge flere dage der.

Hvis du er stresset, så bliver det ikke bedre af, at alle folk har travlt omkring dig.

Faktisk kan du risikere at få følelsen af, at din ferie ikke er særligt god – måske bliver du endda mere stresset af at være på ferie, end du var, da du tog hjemmefra.

Og det er jo sørme ikke meningen med at tage på ferie!

Når du vælger at gå rundt på din ferie, så kan du tage kontrollen over situationen og over, hvilket tempo din ferie skal foregå i.

Du kan tvinge dine ben til at gå langsommere, end de fleste andre i byen gør.
Det er ikke nemt at gøre, men hvis du øver dig og er opmærksom, så kan du sagtens lære at gøre det.

Og det, at du tager kontrollen over din krop og dit tempo, giver dig helt automatisk en indre ro og tro på dig selv. Du tager hånd om dig selv og har styr på situationen.

Du kommer nok til at stoppe op nogle gange i løbet af dagene, for du kan ikke undgå at komme til at gå for hurtigt eller i andres tempo ind imellem. Og så må du koncentrere dig om at komme tilbage i dit eget tempo igen; men det er det hele værd.

Læs mere om, hvordan du rent praktisk kan gøre for at lære at gå langsomt, i denne artikel:
Storbyferie i London uden stress

Som du kan se, så er der mange gode grunde til, at det er en god idé at gå meget rundt, når du er på storbyferie.

Hvis du kan komme på flere grunde, så må du endelig skrive dem i en kommentar til os herunder. På forhånd mange tak.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close