Close
KaffeKøbenhavn – 55 personlige kaffebarer & 1 kaffeknallert – bog af Anja Olsen

KaffeKøbenhavn – 55 personlige kaffebarer & 1 kaffeknallert – bog af Anja Olsen

Reklame: Jeg har modtaget bogen “KaffeKøbenhavn” fra Forlaget H, Skriveværkstedet mod at lave en anmeldelse af den her på Kuffert og Kompas. Alle ord, tanker og holdninger er naturligvis mine egne.

KaffeKøbenhavn – en sanselig bogoplevelse

Enkelthed, sorte bogstaver og forsidebillede med brunlige farver, træ og to kopper kaffe – den ene sort, den anden måske en flat white eller espresso serveret i hvide kopper. Det er det første indtryk, jeg får af bogen. Den er æstetisk smuk.

Jeg tager bogen op i hånden. Det ru omslagspapir vækker en stor glæde og vellyst til at holde bogen, mærke den og, ja, nyde den.
Faktisk viser det sig at det er en bog, jeg nyder, ligesom jeg nyder en velbrygget kop kaffe.

Jeg holder vældig meget af at gå på kaffebar, og jeg bruger jævnligt meget tid på det. Caféer er også glimrende, men kaffebarerne er noget ganske særligt. Her handler det nemlig om velbrygget, velkomponeret kaffe.
Det er kaffen, der er i højsædet. Nogle gange akkompagneret af en bolle eller noget sødt, men det er altid kaffen, der er hovedpersonen.
Det kan jeg vældig godt lide. Det gode håndværk. Passion til det, man laver, og det lige fra at bønnen vokser på kaffebusken til at kaffen bliver serveret i en kop på kaffebaren.

Cortado på kaffebar i København

Der er efterhånden mange kaffebarer rundt om i Danmark, men også på dette område er København hovedstad med en lang række kvalitetskaffebarer.

Den gode kop kaffe

Jeg elsker en god kop kaffe. Og for mig er en af de vigtigste ingredienser i en god kop kaffe kærlighed til selve kaffebrygningen. At personen, der laver min kaffe, kan sit håndværk og glæder sig over arbejdet. Jeg synes, man kan smage det i kaffen.

Bønnerne, ristning, vand, brygningsmetode etc. er også vigtige faktorer, og selvfølgelig er det helheden, der skaber oplevelsen.

Alle disse detaljer ved kaffebrygningen – og mange flere – kender bogens forfatter, Anja Olsen, alt til. Hun var selv en af de første i Danmark, de åbnede en kaffebar, og hun er ekspert og kaffenørd til fingerspidserne. Hendes store glæde ved og viden om kaffe og hele kaffeverdenen er (endelig) blevet til denne bog og guide, der tager os læsere igennem Københavns gader i jagten på de største kaffeoplevelser i byen.

Bogen KaffeKøbenhavn af Anja Olsen om kaffebarer i København

”KaffeKøbenhavn” er opdelt således, at du i starten får serveret Anjas korte og præcise informationer om kaffens og kaffehusenes historie, udbredelse og betydning.

Herefter følger beskrivelser af 55 københavnske kaffebarer + af kaffeknallerten, hvor du også hører lidt om stedernes ejere. Desuden fortælles der lidt om det, der gør hver og en af dem helt særlige, om stemningen og hvad du kan købe der udover kaffe.

Imellem kaffebarsbeskrivelserne er der indlagt interviews med andre passionerede kaffenørder.

Endelig kan du blive klogere på, hvad forskellen er på kaffedrikke som caffe latte, cappuccino, cortado etc. Og på hvad dufte og aroma, smag, syrlighed og fylde har af betydning for din kaffe.

Sproget i bogen er let og levende. Og indholdet er så tilpas nørdet, at både læseren, der ikke har så meget erfaring men gerne vil inspireres til at få en ny god kaffeoplevelse, og læseren, der ved en hel del om kaffe og er en erfaren kaffebarbesøgende, får noget ud af det.

I ”KaffeKøbenhavn” er der fokuseret på kaffebarer i de københavnske bydele: Indre by, Christianshavn, Amager, Vesterbro, Frederiksberg, Nørrebro og Østerbro.
Det er en dejligt overskuelig opdeling.
Alle kaffebarerne står opført med adresser, og det gør det let at finde ud af, hvor du kan gå hen for få din næste gode kop kaffe.

Det hele er krydret med indbydende billeder af kaffe (selvfølgelig) og af kaffebarerne, stemningsfulde øjeblikke med kaffedrikkende gæster, blomster, kager og interiør.

Jeg holder meget af kaffebarer – og jeg holder meget af bogen KaffeKøbenhavn

Det gør mig stor glæde at drikke min kaffe af en porcelænskop på en kaffebar. Det handler om at give sig god tid og ikke skynde mig videre. At være lige der, hvor jeg er, og drikke min kaffe i ro og mag.

Jeg udvælger mig en god plads, hvor jeg kan følge lidt med i livet på stedet. Se hvilke kunder, der kommer der. Lytte til småsnakken, mens der bestilles. Følge med i baristaens arbejde.
Mærke duftene, der fylder rummet, når kaffen males, og så duftene fra selve brygningen.
Måske høres de karakteristiske lyde fra espressomaskinen og mælkeskummeren, hvis de skal i brug.
Og så er kaffen klar og hældes i kop, hvorefter kunden tager imod den med stor forventningsglæde.

Måske sætter vedkommende sig ned, ligesom jeg, i kaffebaren. Måske er det sammen med gode venner, med kæresten, eftermiddagshygge med barnet, måske alene med en avis, en bog, notesbogen eller bare for at se ud af vinduet og være i rummet, mens kaffen drikkes.
Måske er kaffen to go.

Kaffe på kaffebaren Enghave Kaffe i København

Jeg synes, at én god kop kaffe om dagen eller meget langt at foretrække end 7 kopper mindre gode. Derfor vil jeg godt betale prisen, som den gode kop kaffe koster. Oplevelsen ved den gode kaffe er for mig alle pengene værd.
Og derfor er jeg rigtig glad for at have bogen ”KaffeKøbenhavn” med i tasken, når jeg næste gang skal på jagt efter den særligt gode kop kaffe i København – det vil jeg glæde mig til.

Bliv inspireret til selv at besøge kaffebarer rundt om i verden med mine blogindlæg: Skønne caféer og kaffebarer.

‘KaffeKøbenhavn – 55 personlige kaffebarer & 1 kaffeknallert’ er skrevet Anja Olsen, og den er udgivet af Forlaget Linje H og Skriveværkstedet (hvor du også kan købe den), 2020, 183 sider.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close