Close
Køb kogebøger med hjem fra dine rejser

Køb kogebøger med hjem fra dine rejser

Kogebøger er fantastiske souvenirs at købe med hjem fra dine rejser. Der er nemlig ikke noget som duften af den mad, du spiste på din rejse, der kan sætte gang i rejseminderne.

Vi har efterhånden en pæn stak kogebøger, som vi har købt på vores rejser, stående hjemme i køkkenet.

For os er det en stor glæde at fremkalde rejseminder på en hverdags aften ved at lave mad, der smager og dufter af retterne fra de street food-boder, lækre restauranter og farverige markeder med friske grøntsager, vi har spist på ude i den store verden.

Pho Bo opskrift kan findes i kogebøger købt i Vietnam

Kogebøger og de gode rejseminder

Det er heldigvis ret let at lave meget af den dejlige mad, du har spist i udlandet – selv hjemme i dit danske køkken. Og selvom opskrifterne i kogebøgerne oftest er på engelsk, er de såmænd ganske lette at oversætte til danske ingredienser, begreber og mål.

Der bliver udgivet utallige kogebøger med eksotisk mad af danske eller vesteuropæiske madskribenter. Problemet med de kogebøger er bare, at retterne ofte er tilpasset europæiske ganer fremfor at være tro mod de madtraditioner, der er i de lande, som opskrifterne oprindeligt er fra – og en fordansket udgave af en indisk curry smager bare ikke nok af Indien.

Desuden er udvalget af udenlandske kogebøger ikke særligt stort i Danmark. Som med alt andet litteratur kan du nærmest kun købe kogebøger skrevet af de største udenlandske succeskokke i danske boghandlere – og det er altså ikke de kokke, der laver den mest autentiske mad fyldt med traditioner og den ægte, lokale kærlighed.

Så for at få fingre i gode kogebøger med autentisk, lokal mad, køber vi som sagt kogebøger de steder, vi besøger ude i verden.

Senest købte vi en kogebog med britisk mad, da vi var i London. Vi stod længe og kiggede på de metervis af farverige Nigella Lawson, Jamie Oliver og River Cottage-ligende kogebøger, men vi havde ikke fornemmelsen af, at der var den helt rigtige britiske madsjæl i bøgerne.

Til sidst faldt blikket på en uanselig rød, hvid og blå-stribet kogebog, “Book of Britisk food”, som simpelthen lige var det, vi stod og ønskede os.
Ingen glittede sider, men til gengæld fyldt med beskrivelser, madhistorie og lokale traditioner foruden stribevis af lækre opskrifter.

Verden hjemme i dit køkken

Det er dejligt at kunne dele de madoplevelser, du har haft på dine rejser, med dine venner og familie.

Lav en middag, og lad dem smage, mærke og nyde stemningerne fra verden, sådan som du oplevede den.

Sæt små skåle med dips, eksotiske frugter og flade brød på bordet, hvis det var sådan, du oplevede maden.
Spis med fingrene eller med spisepinde, hvis det var det, du gjorde på din rejse.
Tænd røgelsespinde og sid på gulvet og spis, så I kommer i den helt rigtige rejsestemning.

Og del så rejsehistorier med hinanden – også selvom det er din gamle bedstemor eller dine måske ikke helt så eventyrlystne forældre, du har på besøg.

Alle har historier at fortælle, når det kommer til stykket, og måske får I talt om noget, I ikke ellers ville have gjort, hvis det havde været en helt almindelig middag, du havde arrangeret.

Kogebøger bringer rejseminder frem

Ingredienser til lækker mad fra asiatiske kogebøger

Desuden bliver en grå hverdags-onsdag bare mere farverig, hvis du laver ægte mexikanske tortillas eller en vietnamesisk Pho-suppe til aftensmad.

Kogebøger er kvalitets-souvinirs, som du kan bruge om og om igen år efter år. De går ikke i stykker eller bliver opbrugt på samme måde, som hvis du køber et krus eller en salami med dig hjem.

Godt nok kan kogebøger godt komme til at veje i rejsetasken, men så smid et par slidte sko eller noget gammelt tøj ud – du vil blive glad for det, når du står hjemme i køkkenet og ønsker dig lidt stemning af rejser, eventyr og smagsoplevelser fra den store verden.

2 comments

 1. Jeg køber masser af flettede kurve 🙂 Jeg har især mange fra Madagaskar, da de er super flotte og også meget billige. De billigste har jeg købt for 50 øre stykket.
  I løbet af året bruger jeg dem når jeg skal ud og handle og som taske hver dag, når jeg skal på arbejde. Nogle af dem bruger jeg også, når jeg skal til fest – og mange køber jeg med hjem til gaver.
  Jeg er simpelthen storforbruger af flettede kurve – og når én går i stykker, så tager jeg bare en ny fra bunken.

  Rigtig god sommer
  Anne Marie/Two Danes On Tour

  1. Åh ja, dine fantastiske kurve, Anne Marie!

   Det er SÅ inspirerende – jeg er begyndt også at se på kurve, når vi er ude at rejse. Store kurve, små kurve. flette-teknikker og flere kurve – og jeg kommer altid til at tænke på dig og dine kurve og sender dig mange varme hilsner fra kurvebutikkerne 😉

   Jeg glæder mig til at se, hvilke nye kurve du får købt dig på sommerens rejser.

   Også rigtig god sommer til jer.

   /Maria

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close