Aalborg er i den grad kommet på det kulturelle landkort, efter at have været noget ”off” i nogle år – muligvis er Aalborg p.t. byen med det mest fremadskuende og spændende kulturliv i hele Danmark.
Reklameindlæg for Visit Aalborg – alle holdninger og tanker er mine egne. Jeg blev inviteret til Aalborg af Visit Aalborg for at se nærmere på spændende kulturliv i Aalborg. Jeg besøger gratis Utzon Center og kunstmuseet KUNSTEN, for at få et indblik i kunst- og arkitekturscenen i byen, mens jeg er i Aalborg.
Aalborg har haft et levende og farverigt undergrundsmiljø i mange år – som beskrevet i Jakob Ejersbos roman ”Nordkraft”. Ligeledes har byen fine traditioner hvad angår musik og teaterkunst.
Men i takt med industriens nedgang i Aalborg, gik byen på mange måder i stå og blev til en slags soveby uden særligt store armbevægelser.
Der var langt mellem nye tiltag i det Aalborg, jeg kender fra min barndom. Vi længtes efter et caféliv, som man så det i Aarhus og København, efter et ordentligt havnemiljø og i det hele taget et mere levende og spændende byliv.
Med 00’ernes gode økonomi, og i takt med at undergrundsmiljøets unge blev voksne og handlekraftige, er der sket en fantastisk opblomstring med Limfjordsbyen.
Cafélivet er varieret og godt, nye restauranter dukker op og tilbyder gourmet i verdensklasse til fornuftige priser, kulturlivet udvikler sig med nye tiltag, spændende kunstnere og opsætninger samt med nye kulturbygninger.
Kunst er pludselig kommet helt tæt på ålborgenserne med professionel street art flere steder i byen. Og så myldrer det med festivaler i løbet af året i Aalborg, hvoraf der blandt andet kan nævnes karnevallet med Nordeuropas største karnevalsparade, ord- og litteraturfestival, bæredygtighedsfestival med mere.
Jeg har set nærmere på nogle af de spændende kultursteder, som Aalborg kan byde på, og jeg starter på den moderniserede havnefront, hvor gamle fabriksbygninger er blevet renoveret, revet ned eller erstattet af nye.
Musikkens Hus – musik og forestillinger i verdensklasse
Som en futuristisk perle ligge Musikkens Hus med front ud mod havnen og Limfjorden. Her går man hen for at få store musikalske oplevelser, for at spise god mad og for at se den gode udsigt over havnen fra bygningens øvre etager.
Jeg tager elevatoren op til den tredje etage. Cathrine fra Visit Aalborg har nemlig fortalt mig, at jeg, via et vindue på denne etage, kan se lige ind i den store musiksal, hvor koncerterne og forestillingerne finder sted.
Og hvor dele af Aalborg Symfoniorkester holder øvedag, opdager jeg til min store glæde, da jeg lister mig hen og kigger ind ad vinduet.
I den store sal med rækker af røde stole, hvide organiskformede vægge og mørkt scenegulv flyder musikken fra celloer, violiner og kontrabasser i skøn harmoni. Jeg står og kigger og lytter i flere minutter, indtil det går op for mig, at der står en familie bag mig, som også gerne vil se nærmere på musikernes øvetime.
Du må gerne gå ind og opleve Musikkens Hus, selvom du hverken skal til koncert eller skal spise i restauranten. Når du er der, så gå op på til tredje sal og kig ind ad vinduet, for selv hvis du ikke ser musikere, der spiller, er det en god oplevelse, da koncertsalen lidt af et kunstværk i sig selv.
Der er mange forskellige koncerter og forestillinger i Musikkens Hus, og der er noget for både børn og voksne, så det er et af de steder i Aalborg, der virkelig kan forene byens borgere og dens besøgende.
Utzon Center – overdådig arkitektur og spændende udstillinger
Utzon Center ligger blot et stenkast fra Musikkens Hus på Aalborgs havnefront.
Centerets arkitektur lader ingen i tvivl om, at Jørn Utzon, som tegnede det, var dybt inspireret af livet ved havnen med skibe og vejrforhold.
Aalborg-drengen Jørn Utzon elskede at færdes på havnen og kigge på skibenes sejl og fjordens bølger, og han tegnede skibsbygninger og konstruktioner, som lige netop passede til at skibe med særlige former kunne gå derind – foruden naturligvis en række pragtfulde bygninger rundt om i verden med operahuset i Sydney som en særlig perle. Faktisk var Utzon Center den sidste bygning, han nåede at tegne, inden han døde.
Utzon Center var for mig en overraskende oplevelse, da jeg for det første ikke vidste, at Jørn Utzon – en arkitekt, jeg i mange år har beundret for sine fantastiske bygninger – var fra Aalborg.
For det andet var jeg vild med den udstilling, der kunne ses, da jeg var på besøg. En udstilling om Jørn Utzons samarbejde og venskab med Asger Jorn – en anden af mine helt store danske kunst-helte.
Og for det tredje er Utzon Centerets bygninger meget, meget fine. På trods af, at de udefra godt kan virke tunge og indelukkende, er de helt anderledes lette og med et skønt lysindfald fra indergården, når man går rundt indendørs.
Især kom jeg til at holde af Spidsgatterhallen, som er designet til at huse en båd med høj mast. Det meget fintformede rum virkede, som om det tilpassede sig bådens form helt af sig selv – virkelig genial arkitektur!
Desuden er det også meget fint, at Utzon Center huser en afdeling for Aalborgs arkitektstuderende, hvis lokaler du kan kigge ind i, når de er studerende i gang med at modellere eller tegne.
Selvom du måske ikke er decideret Jørn Utzon-fan, så vil jeg nu alligevel opfordre dig til at gå ind og se Utzon Center, når du er i Aalborg – for du kan nærmest ikke undgå at gå ud igen uden at være i det mindste bare lidt Jørn Utzon-fan.
Og så kan du drikke kaffe eller spise frokost i caféen og nyde udsigten over havnen.
Nordkraft – Aalborg nye kulturcentrum
En tredje bygning, der absolut er besøgværdig, når du er på Aalborgs havneområde, er det gamle kraftværk, Nordkraft.
Nordkraft, den gamle bygningsmastodont, er gennemgået lidt af en forvandling de sidste år. Fra at være hjem for byens el-produktion er Nordkraft i dag blevet til lidt af et bankende kulturhjerte, hvor rigtig mange ålborgensere dagligt har deres gang.
Fra 13. etage er der den skønneste udsigt over Aalborg, og det er også her, du finder turistkontoret, Visit Aalborg – bare rolig, der er elevator.
Elevatorturen tager dig forbi både idrætssale og træningslokaler, musik- og kulturskole, teater, koncertsal, udstillinger, caféer og restauranter og meget mere – kort sagt, så er Nordkraft Aalborgs nye kraftfulde kulturcenter.
Ind imellem afholdes her fødevaremarked og en pladebørs med gamle LP’er, foruden hyggelige arrangementer som brætspilsaften og dets lige.
Det jeg allermest holder af ved Nordkraft, det er, at der er blevet plads til to af Aalborgs (for mig) virkelige kulturikoner, nemlig spillestedet Skråen og biografen Biffen, som tidligere lå andre steder i byen.
Skråen har i mange år været stedet, man går hen for at få dejlige musikoplevelser i et lille, hyggeligt koncertlokale. Sådan et koncertsted, hvor der er plads til alt fra små klassiske trioer til den nyeste pop og dødsmetal samt intimkoncerter med store internationale musikere.
Biffen er stedet, hvor du kan se de lidt mere skæve, smalle og kunstneriske film, som de store biografer ikke har på programmet; alligevel er der også plads til en populær film i Biffen i ny og næ.
Kunsten – Aalborg Kunstmuseum
Aalborgs kunstmuseum, Kunsten, ligger et lille smut udenfor det allermest centrale Aalborg, men med en rask gåtur igennem Kildeparken er du hurtigt fremme.
Jeg er lidt af en kunstelsker, og jeg har besøgt Kunsten en del gange – men det var mit første besøg efter museets store renovering, som sluttede i januar 2016.
Det er ikke kun bygningerne, der er blevet moderniseret, også den måde der udstilles på er blevet set efter i sømmende, og nye, innovative idéer har set dagens lys.
Det er ikke længere nødvendigvis periode-opdelinger, du vil møde på Kunsten, også tematiske opdelinger med værker af vidt forskellige kunstnere udført i vidt forskellige perioder og med vidt forskellige motiver sættes sammen og udfordrer beskueren til at opleve kunsten på helt nye og anderledes måder.
Det synes jeg var meget forfriskende at opleve; det er dejligt med steder, der tør udfordre de gængse konventioner og få os til at se verden i et nyt lys.
Desuden har man på Kunsten bygget et nyt udstillingsrum i kælderen, hvor der ikke kommer dagslys ind. På den måde kan man på museet lave helt nye typer af udstillinger, som ikke tidligere har været mulige.
Andre spændende kultursteder, du kan opleve i Aalborg
* Se smuk street art – Aalborg er en spændende by også hvad angår street art. Mange steder i byen kan du opleve smukke, farvestrålende kunstværker på husgavle og vægge, som er malet af dygtige danske og internationale kunstnere. Du kan læse mere om Aalborgs street art i mit blogindlæg Street art i Aalborg
* Spritfabrikken og C.W. Obel – Der tænkes store tanker om at gøre Aalborgs gamle spritfabrik, Spritten, til et nyt kultur hot-spot. Ligeledes bliver der lavet blandt andet cafémiljø i nogle af den gamle bygninger på C.W. Obel-tobaksfabrik – 2 projekter, som jeg glæder mig meget til at følge nærmere i fremtiden.
Læs mere om Spritfabrikken og C.W. Obel i mit blogindlæg Arbejderbyen Aalborg – på jagt efter byens ånd.
* Kildeparken – Den smukke park, beliggende lige bag Aalborg Banegård, er lidt af et grønt samlingssted for unge såvel som for gamle i Aalborg.
Det er her, man mødes til de store 1. maj-møder og hører politiske taler. Det er her, man går hen og spiser sin medbragte sandwich på en solskinsrig sommerdag med vennerne. Det er her, man i tusindvis ser fodboldkampe på storskærme, når de lokale AaB-helte spiller vigtige kampe. Det er her, det store karnevalsoptog afsluttes med en kæmpe fest.
Og så er det her, at du kan finde De Syngende Træer – en samling af træer, som er blevet plantet af store musiknavne, der har spillet i Aalborg.
Her er træer plantet af blandt andet Sting, Katie Melua, James Blunt, ZZ TOP, Elton John og Sir Cliff Richard. Ved hvert træ er der en lille musikboks, hvor du, ved at trykke på en knap, kan høre en musiksmagsprøve med den kunstner, der har plantet det pågældende træ. De Syngende Træer er en rigtig fin oplevelse, når du er i Kildeparken.
Læs mere om De Syngende Træer på Visit Aalborgs hjemmeside: De Syngende Træer