Close
Nytårsaften i Berlin

Nytårsaften i Berlin

Sådan her ser den tidlige nytårsaften ud for rigtig mange mennesker i den tyske hovedstad, Berlin.

I løbet af dagen d. 31. december er det, som om en forventning om en stor oplevelse bygges op – noget stort vil komme til at ske.
Men når man ikke tidligere har fejret nytårsaften i byen, så kan man ikke lade være med at tænke, om denne forventning vil blive gjort til skamme, når det hele skal kulminere til midnat. Om nytårsaften i Berlin mon bliver lidt af en fuser? For det vil være svært for Berlin at levere en fest, der kan måle sig med de forventninger, som byens elektriske atmosfære giver én.

Vi har før været i Berlin, så nu var vi her for at opleve stemningen nytårsaften. Vi spiser en let middag på vores hotelværelse (vi prioriterer at få set nogle af byens museer og shoppe lidt fremfor at spise en muligvis alt for dyr middag på restaurant), spiller lidt spil og hygger os indtil kl. 22:30, hvor vi tager ind mod byen.

Nytårsaften i Berlin ved Brandenburger Tor

Der er allerede utroligt mange mennesker samlet på den store boulevard, Unter den Linden, op mod Brandenburger Tor, men med en lille, nyindkøbt champagne og en øl i hånden hopper vi ind i menneskemyldret.

Der ases og mases fra alle sider, folk rundt om os tager selfies i massevis, der drikkes (mest) champagne og sludres på – bogstaveligtalt – alverdens sprog, imens der affyres raketter og nytårsbatterier af hen over hovederne på os.
Vi står og mærker glæden over den rare følelse vi har i kroppen, nu da vi står her og venter på nytåret lige midt i Berlins bankende hjerte.

Selvfølgelig er der pludselig en bil, der skal igennem menneskemængden, og det er ikke populært, men efter lang tids tålmodighed og overbærenhed fra begge sider kommer den igennem. Lidt efter står der en lidt for fuld ung mand bag os og tisser på gaden, så folk stiller sig på god afstand af ham. Der kastes et kanonslag, som ikke eksploderer, men bare ligger farlig og venter på, at en eller anden skal træde på den, så den kan gå af. Og al den skubben og masen kunne godt tage toppen af begejstringen ved at stå her.
Men så nærmer midnat sig, der er kun få minutter til det gamle år rinder ud, og 2015 begynder. Raketaffyringen intensiveres, og nu – NU – er klokken 24, det er midnat, det er nu, det er her, lige her. Det er nytår.

Brandenburger Tor eksploderer i gigantiske raketter, som vi sjældent har set mage til. Hele menneskemængden hopper og jubler og kysser og glemmer alt andet. Der filmes og tages billeder i ét væk, samtidig med at nattehimlen er helt lyst op i farver i røde, blå, grønne og sølv-og guldfarvede kaskader af ild og lys. Krudtrøgen bølger henover vores hoveder, og der er et inferno af brag.
Berlin er gået helt fyrværkeri-amok!

Efter lidt tid går vi videre ud i byen, hen til Museumsinsel, hvor de byens største og nok smukkeste museumsbygninger ligger.

Nytår på Museumsinsel i Berlin

Her står mange mennesker på broerne og beundrer synet af deres bys nytårspragt. Nogle skyder selv raketter af eller smider kanonslag, så det runder mellem de store bygninger. Andre grupperer sig, tænder lange stjernekastere og ønsker hinanden et lykkebringende nytår med et champagneglas i hånden.
Her er en usandsynlig varm og hyggelig stemning, hvor venner og familier mødes på gaden og lykønsker hinanden med det nye år.

Vi går videre, mod strømmen af feststemte mennesker, der er på vej til en fest et eller andet sted. Folk jubler sammen og er glade, og det er bestemt også svært at være andet lige dér.

Fyrværkeriet brager nærmest non-stop indtil den tidlige morgen, og vi kigger på hinanden og er enige om, at byen bestemt holdt, hvad den lovede: Nytårsaften i Berlin er en uovertruffen oplevelse!

2 comments

  1. Vi har holdt nytår et par gange i Berlin. Den bedste oplevelser er den lokale restaurant eller café med en god fest og glade nytårsgæster 🙂

  2. Maria Erica Jensen says:

    Jeg er helt enig i, at de lokale steder i Berlin er noget helt for sig selv; det er her, man skal gå hen for at møde de lokale og nytårsglade berlinere 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close