Close
Økoturisme – så nemt kommer I til at rejse grønnere

Økoturisme – så nemt kommer I til at rejse grønnere

Økoturisme, grønne rejser og miljøvenlige rejser er blevet populære buzzwords, og de får mange til at tænke på rejser, der både er besværlige og dyre. Men det behøver ikke at være sådan – hvis vi tænker os om og i det mindste laver nogle små ændringer, så kan vi alle gøre noget for miljøet på vores rejser.

Maria og jeg har altid tænkt på, at vi skulle passe på naturen og miljøet under vores rejser. Vi sørger for eksempel for at genbruge hotellernes håndklæder i flere dage. Vi samler skrald op, hvis der ligger noget i vejkanten, når vi har en pose med. Vi forsøger altid at spise lokal mad. Og vi bruger ikke badekar, hvis der er sådan nogle på vores overnatningssteder.

Økoturisme i Vietnam

Her har jeg samlet nogle af vores gode råd om økoturisme og grønne rejser til dig, der også gerne vil gøre noget for miljøet, når du er ude at rejse.
Vi følger selv så mange af rådene, som vi kan selv – men vi er ikke fanatiske, og vi får ikke nødvendigvis selv fulgt dem alle sammen på alle ferier.

Vælg flest mulige af dem, og følg dem på din næste rejse – hver gang du følger et af rådene, gør du noget godt for miljøet, og i nogle tilfælde også for din tegnebog!

Inden afrejse

Pak let – jo mindre vægt der er på dit fly, tog, bus etc, desto mindre brændstof bruges der.

Medbring et stofnet, og brug det undervejs på rejsen – dermed kan du sige nej tak til plastikposer, som du bliver tilbudt i læssevis; plastikposer er en stor forureningskilde overalt i verden.

Lad være med at tage unødig emballage med dig ud i verden – tag for eksempel tuben med tandpasta ud af papindpakningen derhjemme, og smid det til genbrug.

Sluk for alle dine elektroniske apparater, inden du tager hjemmefra. Det hjælper både miljøet og din elregning. Skru også ned for varmen eller sluk helt – der er ingen grund til at fyre for spurvene.

Afbestil avisen (hvis du holder en gammeldags avis af papir), men behold endelig den elektroniske udgave – på den måde skal der trykkes en avis mindre, og du får stadig dine nyheder.

Medbring en plastikflaske eller en glasflaske (jo, du må godt tage glasflasken med på flyet) med dig på rejsen, så du kan drikke vandhanevand i lufthavnen og måske også på din feriedestination – der er nemlig ret mange steder (især i Europa), hvor du kan drikke det lokale vand fra vandhanen.

Transport på rejsen

Rejser med fly er en af de største klimasyndere i verden, men nogle gange bliver vi bare nødt til at flyve – ellers er en rejse til Thailand jo helt umulig.
Vi gør det, at vi altid tjekker, om der er alternativer til at flyve, hvis vi skal rundt i Europa, og er der ikke det, så prøver vi at finde en billet til et direkte fly. Det er nemlig sådan, at flyvemaskiner skaber mest CO2, når de letter og lander.

For at afhjælpe på den CO2, der er blevet produceret, når vi har været med et fly, køber vi regnskov for et beløb svarende til den CO2 kvote, som vi har brugt.

De to mest miljøvenlige alternativer til at flyve er at køre med bus eller at tage toget.
I det hele taget er offentlig transport næsten altid det bedste valg for miljøet.
Vi elsker at køre med bus og tog, vi elsker at komme langsomt frem. På den måde nyder vi rejsen meget mere, da vi har tid til at observere de byer og naturområder, vi kommer igennem, og vi kan meget bedre mærke at vi rejser, end når vi sidder på et fly højt oppe over skyerne.

Hvis I skal leje en bil, så kan I se efter, om udlejningsfirmaet har elbiler eller en hybridbiler, I kan leje. Desværre er det ofte meget dyrt at leje sådan nogle miljøvenlige biler, og det er derfor ikke altid en reel mulighed. Men så kig i stedet forpå andre miljøvenlige-parametre, og lej for eksempel den bil, der kører længst på literen.

Lej en cykel - det er god økoturisme

Når du skal rundt i de byer, som du besøger, så er det en virkelig god og grøn idé at leje en cykel eller simpelthen at vælge gå rundt.

Valg af hotel og ‘sådan er du grøn’ på hotelværelset

Vi ville elske altid at kunne bo på hoteller, der tænker på miljøet, når vi er ude at rejse. Ja, allerhelst ville vi altid gerne bo på rigtige øko-hoteller. Men desværre er dette sjældent muligt.

Økohostels og -hoteller koster ofte meget mere, end vi har råd til at betale, og det gælder selv for hotellerne i Sydøstasien, hvor overnatning ellers er utrolig billig i forhold til mange andre steder i verden.

Desuden er meget svært at gennemskue de forskellige øko-certificeringer, så det med at finde virkelige økologiske hoteller, er noget af en jungle. Især fordi mange hostel- og hotelejere har fundet ud af, at de kan sætte priserne op på deres værelser, hvis de siger, at der er miljøvenlige tiltag på deres hotel, uden at der egentlig er det.

Uanset om vi bor på et økohotel eller ej, så fokuserer vi på at gøre vores ophold mest mulig miljøvenligt. Blandt andet forsøger vi altid at efterleve nedenstående:
• Tage korte brusebade og hop aldrig i badekarret, selvom det er fristende.
• Sluk for vandet, når der børstes tænder.
• Sluk for aircon, lys og andre elektriske apparater, når vi ikke er på værelset.
• Genbrug jeres håndklæder over flere dage. Hvis I bruger hotellets shampoo og andet sæbe, så tag resterne med jer, når I skal videre, og brug dem på andre hoteller eller derhjemme. Shampooflasker bliver altid smidt i skraldespanden af rengøringspersonalet, selvom der blot er taget en lille smule af indholdet.
• Hvis hotellet ikke har affaldssortering, så smider vi vores affald i skraldespande, hvor indholdet bliver sorteret og genbrugt.

Jeg håber, at du vil bruge nogle af ovenstående tips på dine egne rejser fremover, så vi sammen kan være med til at gøre noget godt for vores miljø, selvom om vi er ude i verden – det er jo lige så vigtigt, som at vi passer på miljøet derhjemme.

2 comments

  1. Fedt at I tager jer tid til at sætte fokus på miljøvenlige rejser. Vi prøver for så vidt muligt selv at rejse miljøvenligt, selv om det at rejse, jo i sig selv er ret så skadeligt for miljøet. Fx bruger vi stadig en Føtex plastikpose til vores tøj, her 9 måneder inde i rejsen 😛 Vi har desværre også lagt mærke til at ordet “eco” bliver misbrugt mange steder i verden bare for at tjene penge på goodwill. Eco huts og frivilligt arbejde med dyr, er tit store syndere. Men generelt er det fedt at se hvordan opmærksomheden for miljøet bare stiger og stiger, så de fremtidige generationer får mulighed for at opleve en lige så smuk verden som den vi har set! 🙂

    1. Ih, hvor er I da bare super gode, Mads & Camilla, fedt med Føtex-posen 🙂

      Ja, er bare helt enig i, at ordet “eco” bliver misbrugt rundt om i verden – det er, som at at det er gået op for hoteller, restauranter og andre salgspersoner, at de kan tage flere penge, når de siger, at det er “eco”, også selvom deres varer ikke er spor “eco”.
      Det er rigtig ærgerligt, men vi kan da håbe på, at der kommer nogle retningslinjer eller troværdige mærkater/logoer, man kan se efter, når man gerne vil rejse grønt – i hvert fald nogle mærkater, der er mere troværdige end dem, der findes i dag.

      Og ja, det er skønt at se, at der bare bliver mere og mere fokus på, at vi allesammen skal passe bedre på vores verden! 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close