Kombinationen af Østeuropas overdådige natur, smukke byer, storslåede seværdigheder, utroligt lækker mad (jo, østeuropæisk mad er altså virkelig god!), en behagelig tilbagelænethed og en allestedsværende farverig historie synes jeg, er dejlig – også er der gode muligheder for at lære dig selv lidt bedre at kende, når du rejser i Østeuropa.
Solen skinner fra en skyfri himmel. Den gamle mand på bænken i parken bladrer i sin avis, mens gruppen af unge, sommerklædte piger i stiletter går højtsnakkende forbi.
En summende bi forsvinder ned i en af parkens utallige blomster, og jeg tager en tår af min overraskende gode cappuccino.
I samme sekund, som en gammel, hostende Volvo dytter et sted ude i byen, slår kirkeklokken et rungende slag for at fortælle Gud og hver mand, at klokken er halv.
Jeg overvejer at gå forbi markedet (endnu engang), hvor der både sælges smuk kunst, håndknyttede duge med broderede blomster, træskærerarbejde, lokalproduceret honning og gamle Sovjet-souvenirs, inden jeg vil finde en restaurant med god, lokal mad.
Byen oser af sommerliv, af blomster, sommerfugle og grønne blade og af vejstøv. Af og tilbagelænethed og arbejdsomhed. Her er en overvældende historisk stolthed og en bekymring over dagen i morgen. Her er smukt og slidt. Smil og anstrengelse. Brændende varmt solskin og dejligt svalt i de utallige træers skygge. Utroligt hyggeligt, men også skærmende om sig selv. Og det alt sammen på én gang.
Det er sommer i Østeuropa.
Dejligt uperfekte Østeuropa
Østeuropa har en særlig plads i mit hjerte. Lige siden jeg som 17-årig var på telttur i det østligste Polen – i Białowieża-skoven, en af de sidste dele af Europas oprindelige urskov – har jeg holdt uendeligt meget af at rejse i området.
Livet i Østeuropa foregår lidt på en anden måde, end det liv, vi selv lever.
I Østeuropa er der er ikke ligeså meget stress og jag, som vi beklageligvis må sande, at vi har. Men til gengæld er dagligdagen ofte sværere at få til at hænge sammen for en større gruppe af mennesker her, end vi er vant til.
Østeuropæerne er generelt betydeligt fattigere, end vi er, og det synes jeg dels kommer til udtryk ved at lokalbefolkningen godt kan virke reserverede (men bestemt ikke ugæstfrie!), og dels også ved, at de østeuropæiske lande på mange måder virker mere uperfekte, end landene i vores del af Europa gør.
Og der er en følelse af, at de lokale helt ærligt er ret så ligeglade med, at det er sådan.
”Livet er til tider hårdt. Og så er det vigtigere, at vi hygger os sammen, end at vi fremstår polerede og uden fejl,” synes holdningen at være.
Jeg synes, at den holdning er befriende ærlig – og nok noget, som vi kan lære noget af. At der er vigtigere ting at gå op i, end om skoene er blevet pudset, om vinduerne er vasket, om man lige har det sidste nye skrig indenfor boligindretning etc.
For mig er det utroligt lærerigt at rejse steder, hvor det er sådan. Det får mig til at tænke på, om jeg kan prioritere anderledes, end jeg gør. Om jeg kan gøre ting anderledes, eller om jeg er tilfreds med det liv, jeg lever.
Jeg elsker at blive udfordret på den måde, for der kan være store ting at lære, når jeg rejser ude i verden – man lærer jo igennem hele livet.
Østeuropa – den “glemte” del af Europa
Landene i Østeuropa er fyldt med historie, som vi alle sammen har lært om i historietimerne i skolen. Der er Sovjetunionen og østblokkens fald, der er de “nye” lande i Baltikum og det gamle Tjekkoslovakiet. Der er krigen på Balkan, rumænske børnehjemsbørn og så videre.
Desværre har historietimernes triste og negative historier farvet mange danske (og vesteuropæiske) sind. Men nu er det jo sådan, at de historier, vi hører og læser om i medierne, jo kun er en lille bitte del af alt det, der faktisk foregår rundt om i verden.
Østeuropa er (ligesom alle andre steder) så meget mere end det.
Den bedste måde at se, hvordan verden virkelig er, er ved at rejse ud og selv besøge dens oversete, misforståede eller simpelthen glemte steder.
Og på mange måder er rejser i Østeuropa lidt som at tage på skattejagter, hvor præmien er uventede juveler.
Det er jo let for os danskere, som har lidt vanskeligheder med at have transporttider på mere end 20-30 minutter – og maks en time, tak! – at overse det faktum, at Østeuropa faktisk ligger “lige om hjørnet” fra, hvor vi bor.
For tænk sig, Polen ligger blot 5½ times kørsel i bil fra den dansk-tyske grænse i Sønderjylland. Og hvis du tager færgen fra Gedser til Rostock og derfra kører til Polen, så kan du tage turen fra Gedser til Polen på mindre end 5 timer.
En flyvetur til for eksempel Riga i Letland kan gøres på godt 1½ time.
Så, som du kan se, er det helt oplagt at tage på forlænget weekend i Østeuropa. Det er da bare med at komme af sted!
Stemningen af Østeuropa
Når jeg tænker på Østeuropa, er de første ord, der dukker op på min indre nethinde: Overdådig natur, lækker mad, afslappethed, markeder og fine kirker.
For mig er Østeuropa fyldt med skønhed (og kun en lille smule beton). Jeg har besøgt et hav af gode museer (både kunstmuseer og historiske museer), set opera i Prag og kirkelige optog og gudstjenester mange steder, og jeg i er det hele taget blevet indfanget af den kulturelle storhed, der er i Østeuropa.
Østeuropa er også dybe skove, søer og floder, bjerge og bakker med et hav af blomster – det er nogle gange, som om at der er blomster og træer alle steder i Østeuropa. Jeg er vild med blomster, og jeg holder meget af at se på (læs: “at stå med næsen nede i blomster og tage et hav af billeder af dem“) de mange forskellige slags, der vokser rundt om i verden; det er ikke så tosset at være blomsternørd, med alle de smukke blomster, der findes.
Ja, selv i storbyerne er der mange træer og blomster.
Jeg har aldrig oplevet en så grøn hovedstad som Chisinau i Moldova. Alle steder er der træer, og det giver en fantastisk stemning af ro foruden de meget behagelige temperaturer på en ellers steghed sommerdag. Pragtfuldt!
Skovene er enormt store, floderne bruser og naturen virker på mange måder uspoleret i forhold til den danske natur, hvor det meste natur er opdyrket. Men sådan er det ikke i Østeuropa, her er der rigtig meget plads til at have vild natur.
Så en togtur i Østeuropa, hvor du bliver taget igennem skove, bakker og over floder, det er slow travel, når det er smukkest.
På landet og i de ældre dele af byerne ser du huse af træ med flotte udskæringer; for eksempel er Tbilisi i Georgien kendt for sine gamle huse med smukke, snirklede udskæringer.
I de mere centrale dele af de større byer er der mange fine, gamle huse, hvor af mange dog har set bedre tider, men som let får dig til at drømme dig hen til den tid, hvor de stod smukke i al deres magt og vælde.
Østeuropa byder på et hav af imponerende seværdigheder fra gamle borge, paladser og middelalderlandsbyer til imponerende katedraler – ja, Armenien har sit helt eget vatikan, du kan besøge – romerske og græske templer og ruiner, smukke torve og pladser, og mange lande i Østeuropa kan du besøge seværdigheder, der er på UNESCOs verdensarvsliste.
Desuden er der rigtig mange parker i de østeuropæiske storbyer – og de bliver brugt.
De lokale kommer her for at få ro til at læse avis, for at snakke med hinanden om vejr og vind, for at spille skak, for at se og blive set, for at gå på internettet (allerede i 2010 var der forbavsende god internet i parkerne i Chisinau i Moldova), for at hvile fødderne, for at købe kunst, som på det nederste billede her nedenfor, der er fra Yerevan i Armenien, for at se på blomster og springvand og for at gå aftentur med hele familien.
Mange steder er der små caféer og udskænkningssteder i parkerne, hvor du kan sidde og få et glas vin eller en kop kaffe, og hvor børnene kan få en is, så aftenshyggen varer i mange timer.
Og så er der dømt fred og ro og afslapning for alle pengene.
Det er meget let at blive forelsket i Østeuropa, og forelskelsen synes at vare ved år efter år efter år …
Mad i Østeuropa
Endelig er der jo maden, og jeg er vild med østeuropæisk mad!
Salater, gryderetter med kartoffelmos til, oste og friskbagt brød, bær og nødder, krydderier og lækre kager. Foruden god lokalproduceret vin og øl, samt dejlig te og kaffe.
Suppe er også noget af det, der altid er lækkert i Østeuropa, og du kan få det alle steder.
Og så er der altid meget frisk lokalproduceret frugt, du kan kaste dig over efter måltidet eller i løbet af dagen.
Rigtig mange steder bliver der lavet god kaffe, og te er lidt som en naturlig afslutning på ethvert måltid.
Desuden finder du mange caféer og kaffebarer rundt om i de østeuropæiske storbyer, og foruden kaffe har de også virkelig gode kager.
For at læse lidt mere om Østeuropa, kan du læse min artikel: “Smagen af Moldova”.
Jo, Østeuropa har utroligt meget at byde på, og det vil du opleve, når du kaster dig ud i eventyret.
Hvis du har nogle spørgsmål om rejser i Østeuropa, må du endelig skrive dem i en kommentar til artiklen, eller du kan sende os en mail på: maria@noproblem.dk – så er vi klar til at hjælpe dig.