Close
Overraskende Poznan – perfekt til en miniferie i Polen

Overraskende Poznan – perfekt til en miniferie i Polen

Den polske storby Poznan er et overraskede bekendtskab – ment på den allermest positive måde. Byen er overkommelig i størrelse, stemningen, maden, indbyggerne og kulturen er overordentlig dejlig. Poznan er en helt oplagt by at tage til, når du gerne vil på en forlænget weekend med fred og ro eller på kærestetur med din elskede.

Solen skinner fra en skyfri himmel, da vi går vores første tur i Poznan. Vi kender intet til byen på forhånd, så vi er spændte på, hvad den vil byde os på.
Vi ankom i går aftes, og nu er vi på jagt efter en sen morgenmad eller frokost. Kenneth er i humør til at spise hvad som helst, men jeg har lyst til en sandwich eller brunch. Noget sundt og lækkert.

Allerede efter få meter føles det godt at være her. Det fine sprog, som fanger vores ører. Jeg forsøger altid at lære lidt lokale gloser, når vi er ude at rejse. Derfor jeg spurgte i hotelreceptionen, hvordan man siger “tak”. “Djingkvuia,” lød det (det staves ikke sådan), så det går jeg og øver mig på at sige.

Poznans behagelige stemning – og lidt om den polske folkesjæl

Vi har tidligere rejst i den østlige del af Europa, som vi holder meget af, og vi har også flere gange været i Polen. Straks genkender jeg den fine stemning, som er så karakteristisk her. Det er en stemning af, at de, der bor her, er stolte af deres lande, af deres sprog, kultur og historie, og at de sandelig også har noget at være stolte af.

Kirke og kloster i Poznan

Læs også vores artikel: Mit Østeuropa – og hvorfor jeg er så vild med det

På trods af, at polakkerne og østeuropæerne i det hele taget er betydeligt økonomisk fattigere, end vi er det i Danmark, så kan der skabes noget stort og smukt og ærværdigt.
Her tænkes store tanker, skrives stor litteratur og skabes stor historie og kunst. Sådan har det været i mange år, og sådan er det stadig. Og jeg kan mærke det, når jeg er her, og jeg bliver grebet at følelsen og stemningen langt ind i sjælen.

Desuden er her ro og langt mindre travlhed, stress og jag, end vi er vant til hjemme, og det gør også bare noget godt for, at skabende tanker kan udfolde sig.

Livet i de østeuropæiske lande er hårdere, end det liv rigtig mange lever i Danmark, og det gør måske, at indbyggerne her umiddelbart kan virke distancerede overfor nye og fremmede mennesker. Men er man først kommet ind under huden på de lokale, så er der ingen grænser for deres åbenhed og imødekommenhed.
Det kan jeg virkeligt godt lide. Man hænger sig ikke i bagateller, men er tilgivende og, ja, givende i sin måde at omgås andre mennesker på.

Poznan – en skøn blanding af det både moderne og det traditionelle
Poznan er en både traditionel og moderne polsk provinsby, og det er sagt som en kompliment.
Blandt andet ses det i den traditionelle arkitektur, der står i modsætning til den moderne street art (hold bl.a. øje med den polske street artist Noriakis kunst), som der er meget af rundt om i byen, til butikkerne i gågaderne og til kaffebarerne, der begynder at spire frem.

Shopping i Polen
Cool street art med bl.a. Noriaki i Polen
Hip kaffebar i Poznan
Gadeliv i Polen

Husene, der ligger her i udkanten af det absolutte centrum i Poznan, er pastelfarvede. Lyserøde, lysegrønne, gule og lyseblå. Og så har flere af dem halvrunde vinduer i taget og ikke de standard firkantede, som vi har derhjemme. Nogle af husene er nyrestaurerede, mens andre er slidte og trænger.

Her ses den mindre velstand igen. Der er ikke råd til topmoderniserede huse, men det er heller ikke nødvendigt for, at man kan leve et godt liv. Det er ligesom vigtigere at få mad på bordet og en seng at sove i, end at man har et ultra stylet hjem.

Men Poznan er god gammeldaws stemningsfuld og hyggelig.
Desuden er her ret få turister, så snart du kommer bare lidt væk fra byens rådhus, Ratusz, og det omkringliggende gamle Stary Rynek-markedsområde. Her er næsten ingen turistgrupper – eller andre danskere – i Poznan.

Gode oplevelser og fine seværdigheder i Poznan

Der er ikke langt til seværdighederne og til de særligt dejlige steder i byen. Og byen er ikke større, end at du sagtens kan gå rundt til de forskellige steder, du vil opleve.
Det er desuden ganske let at finde rundt, så på med vandreskoene eller de gode sandaler og få nogle kilometer i benene.

Poznans smukke centrum
Poznans centrum er også byens historiske bykerne, det såkaldte Stary Rynek samt gaderne derved. Her er hyggeligt på den typiske polske måde med små, fint dekorerede huse i pastelfarver. Her er mange blomster, her er springvand, markedsboder og så selvfølgelig et imponerende rådhus.

Statue på Stary Rynek samt rådhuset
Huse på Stary Rynek

Særligt ved middagstid er rådhuset lidt af et tilløbsstykke, da et scenarie med to mekaniske geder hver dag kl. 12 dukker frem fra en lue i rådhusets tårn og “kæmper” mod hinanden.

Skt. Peter og Paul-katedralen
Poznan ligger ved Warta-floden, som helt naturligt opdeler byen, og som faktisk er med til at gøre den så overskuelig og let at finde rundt i.

En af byens største seværdigheder, den store Skt. Peter og Paul-katedral, er bygget sådan lidt for sig selv på øen Ostrów Tumski, som ligger på det øst-vestgående hovedstrøg i Poznan.

Katedralen i Poznan ved Warta-floden
Katedralen i Poznan

Den hippe Śródka-bydel
Når du krydser over floden ad broen Most Biskupa Jordana fra katedraløens østlige side og dermed går en tand længere væk fra det centrale Poznan, kommer du til bydelen Śródka – en bydel, som vi faldt pladask for, så snart vi satte vores fødder der.

Kærlighed på Most Biskupa Jordana i Poznan
Kaffehygge og gadeliv i Srodka i Poznan

Śródka er et overraskende hipt lille område med mange gode restauranter, caféer og kaffesteder. Her emmer af hygge, og stemningen er meget kunstnerisk og moderne.
Om du sidder og nyder en cappuccino i solen i Berlin, i London eller i Śródka kan egentlig komme ud på ét.

Śródka Tale with Trumpeter on the Roof and Cat in the Background i Poznan

Det er også i Śródka, du finder den imponerende 3D street art Śródka Tale with Trumpeter on the Roof and Cat in the Background.

Det kulturelle Poznan
Poznan er en by med virkelig meget kulturliv. Her er blandt andet museer, jazzklubber, festivaler og street art og kunst; der er altid noget, der rører sig på byens kulturscene.

Vi blev ret overraskede, da vi opdagede, hvor mange museer der er i byen.

Hvis du skal vælge ét museum ud, som du ligesom skal opleve, så besøg det historiske museum Porta Posnania (som ligger lige i starten af Śródka-bydelen). Med museets (engelsksprogede) interaktive udstillinger og audioguider får du et glimrende overblik over byens historie på en både underholdende, smuk og gribende måde. Udstillingerne er virkelig godt lavet, og det er inspirerende for besøgende i alle aldre.

 Museet Porta Posnania
Kenneth Karl Nielsen på historisk museum i Poznan

Museet tager entré, men du får meget for pengene (1 voksenbillet koster ca. 30 kr i 2018).

Cytadela – parken på citadellet
Den store park Cytadela ligger i den nordlige del af byen, en god gåtur fra bymidten. Det store, grønne område er vel egentlig mere en byskov, end det er en park.

Det er en lise for sjælen at komme ud i naturen, som er det, du kommer, når du besøge Cytadela. Her er god plads til mange vilde dyr og fugle og til planter, som normalt ikke trives i en by.

Kenneth Karl Nielsen og Maria Erica Jensen i Cytadela parken
Kunst i parken Cytadela i Poznan

Rundt om i Cytadela er der skulpturer af lokale, nationale og internationale kunstnere, og det giver en god atmosfære, at kunst og natur er blandet på den måde.

Cytadela var oprideligt et forsvarsfort, og du kan stadig se de gamle volde i den sydlige del af parken. Desuden finder du også Broni Pancernej-museet med interessante kampvogne og andet krigsmateriel her.

Vi bruge nogle timer i parken – blandt andet spiste vi frokost på en af parkens restauranter – og vi kunne sagtens have brugt mere tid her, hvis vi var kommet lidt tidligere på dagen.

Mad og kaffe i Poznan

Vi elsker mad, og vi holder meget af at spise lokal mad, uanset hvor i verden vi er.
Desværre kan det være lidt svært at finde restauranter, som serverer traditionel polsk mad i Poznan, hvis du bevæger dig væk fra restauranterne ved Stary Rynek.

Til gengæld er her et stort udvalg af god mad fra alle mulige andre lande. Her er mange gode caféer og enkelte hippe kaffebarer. Og så kan du let finde gode spisesteder, hvis du er vegetar og veganer.

Noget af den traditionelle polske mad, som du (heldigvis) kan få, er pirogger. De er simpelthen et ”must” at smage, når du er på ferie i Poznan.
Piroggerne fås både i dampede og stegte udgaver, og begge dele er lækre – ikke mindst med en god lokalbrygget, polsk øl til.

Pirogger i Poznan
Lokalbrygget øl i Poznan
Is i Poznan

Indbyggerne i Poznan er meget glade for is og søde sager. Derfor er der overraskende mange isboder og chokoladebutikker i byen – det havde vi altså ikke set komme!

Og bare lige for at få det med frokost/brunchen, som vi var på udkig efter først i denne artikel, så fandt vi en skøn café, som serverede en sund og lækker omelet og salattallerken for os – faktisk en god kombination af det, vi begge to havde lyst til at spise. Jamen, hvor heldigt!

Find ind til freden og roen i Poznan

Åh, sikken en dejlig fred og ro!
Poznan er en by med mange parker og grønne åndehuller, med floden og broer, med bystrande ved badesøer, ganske få biler i den centrale del af byen (og ingen dytter!). Der er højt til himlen og plads til fuglesang og afslapning.

Poznan er en meget oplagt by at tage til – for eksempel på en forlænget weekend – hvis du virkelig trænger til at slappe af et sted ikke langt fra Danmark.
Det er anti-stress for alle pengene at gå rundt i dit eget tempo og nyde byen og dens herligheder på egne premisser.

Maria Erica Jensen i Cytadela parken
Fred og ro i Poznan

Oplev en jazz-koncert, spis lækker mad, hold en lang pause i en park, se en kunstudstilling, gå en lang tur i Cytadela-parken, besøg en kirke, gå på markedet – her er så mange muligheder for, at du kan få tankerne i ro, geare ned og være i nuet.
Det virkede glimrende for os at afstresse i Poznan.

Din ferie i Poznan

Det er let for os danskere at komme til Poznan, og så er det en ganske billig by at holde ferie i.

Du kan bo på et godt hotel tæt på centrum til en overkommelig pris. Maden koster halvdelen fra 1/2 til 2/3 af prisen i Danmark, og seværdighedsbesøg er heller ikke dyre.

Tag bilen til Poznan
Poznan ligger i det nordvestlige Polen, et par timers kørsel fra Berlin, så turen tager cirka 8 timer med bil fra midt i Jylland.

Fra Sjælland kan du tage en færge fra København til Świnoujście og så køre de cirka 350 km, der er til Poznan.
Du kan også tage med Rødby-Puttgarden-færgen fra Lolland til det nordlige Tyskland, hvorfra der er godt 6 timers kørsel til Poznan.
Og endelig er der Gedser-Rostock-færgen fra Falster, hvor det blot tager 4,5 timer at køre i bil fra færgelejet i Rostock og til Poznan.

En togrejse eller bus- og togrejse til Poznan
Du kan også vælge at rejse med tog – det vil være det mest miljøvenlige at gøre.
Tag for eksempel toget til Berlin og derfra videre til Poznan.

Der er efterhånden en del billigbusser, der kører fra forskellige stedet i Danmark til Berlin. Fra Berlin kan du så tage med toget videre til Poznan.

Flyrejser til Poznan
Det tager kun en times tid at flyve direkte fra et sted i Danmark til Poznan.

Med fly over Poznan

Fra Billund Lufthavn kan du ofte få en direkte returbillet til et sted mellem 300 kr og 400 kr, mens det koster noget mere fra andre danske lufthavne.

Lufthavnen i Poznan ligger tæt på byen, så du tager bare en taxa til dit hotel (en tur fra lufthavnen til centrum af Poznan koster i 2018 ca. 70 kr), når du kommer med flyet.

Vi håber, at vi har inspireret dig til at tage en tur til Poznan. Hvis du har spørgsmål om byen eller til din rejse, må du endelig sende en mail til os eller skrive i kommentarfeltet under dette blogindlæg – vi vil altid gerne hjælpe dig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close