Close
Overvældet i Bangkoks Grand Palace

Overvældet i Bangkoks Grand Palace

Jeg trækker vejret dybt en ekstra gang. Uanset, hvor jeg kigger hen, bliver solens stråler reflekteret i gyldne overflader og farvestrålende mosaikker. Og så er der turister overalt.

Jeg står midt i Bangkoks Grand Palace, og det er en overvældende skøn oplevelse.

Gyldne templer
Mens min krop langsomt kæmper for at finde ro, læner jeg nakken tilbage og kigger opad. Noget af det mest imponerende ved Grand Palace er spirene fra templerne og de gyldne pagoder, som strækker sig mod den dybt blå, skyfri himmel.

Mens jeg kigger op på de gyldne toppe, tænker jeg over, hvor roligt der egentligt er i de lidt højere luftlag, og jeg glemmer næsten alle de andre tempel-besøgende omkring mig.

Gyldne spir i Grand Palace

Det vigtigste og mest imponerende af templerne i Grand Palace er smaragdbuddha-templet, Wat Phra Kaeo. Templet er det helligste tempel i Thailand, og derfor er det også med respekt, at jeg træder ind ad døren til dets indre.

Mange af dem, der besøger templet, forventer, at smaragdbuddhaen er meget stor; men det er den slet ikke.
Smaragdbuddhaen er bare 66 centimeter høj. Men at se ham siddende der på sin gyldne trone i sit gyldne tøj gør mødet med ham til en imponerende oplevelse.
Det er, ligesom om at den lille Buddha har en helt special udstråling, som skaber en følelse af ærbødighed og respekt hos alle i rummet.

Farvestrålende mosaikker
Da jeg går ud fra templet igen, sunder jeg mig lige et øjeblik og kigger på mine omgivelser.
Lidt til højre for mig samler en thai hænderne i traditionel hilsen, mens han siger nogle ord til en Buddha-statue foran ham. Det minder mig om, at Grand Palace er et spirituelt og meget helligt sted for thaierne.

Jeg vandrer nogle meter hen til det nærmeste tempel og kigger nærmere på alle de små, farverige mosaikker i røde, grønne og blå farver.

På mit første besøg i Grand Palace, som ligger en hel del år tilbage i tiden, tænkte jeg ikke så meget over de mange farvestrålende mosaikker. Men efter flere besøg igennem årene har jeg fundet ud af, at de er utroligt vigtige for stemningen i Grand Palace.

Farverige mosaikker

De farvestrålende mosaikker bryder alle de gyldne flader, og de er på den måde ligesom krydderierne i den thailandske mad. De er ikke den største ingrediens. Det er ikke dem, der henrykker med deres farverige smag og særegenhed. Men uden krydderierne ville maden – eller i dette tilfælde templerne – slet ikke være ligeså fantastisk.

Små oaser og dæmoniske vagter
Jeg spadserer lidt videre og kommer forbi nogle af store statuer af de store, strengt udseende dæmonvogtere, som ses mange steder i Grand Palace.

Dæmonvogterne, som jeg første gang mødte nogle af ved indgangen til Grand Palace, stammer fra det thailandske national epos, Ramakien, der er en forgrening af det hinduistiske folkesagn Ramayana – en fortælling, som jeg holder meget af.

Dæmonvogtere i Grand Palace

Jeg stopper op og ser på dæmonvogterne, jeg står overfor. Jeg elsker at kigge på deres ansigtsudtryk, de er alle sammen forskellige; ja, alle dæmonvogterne har sågar deres helt egne navne.
Nogle af ansigterne er skræmmende, synes jeg, andre gange ser de triste ud.

Jeg har i mange år læst dele af, set som skuespil og læst bøger og artikler om Ramayana-sagnet, og jeg kender det desuden fra mine rejser til Indien. Og derfor har jeg også stor forståelse for den thailandske version, Ramakien-versionen, som er afbilledet som vægmalerier i Grand Palace.

Vægmalerierne er underligt nok noget af det mindst populære i Grand Palace. Og fordi jeg godt kan lide at bruge tid på det oversete og på det, som mange andre bare går forbi i deres jagt på de største trofæer, giver jeg mig god tid til at opleve dem.

Ramakien et spændende eventyr

Jeg sætter mig stille og roligt ned og kigger på de mange små detaljer, som jeg heldigvis kan opleve, mens jeg slapper af i skyggen. Langsomt falder jeg helt til ro, lukker øjnene og nyder noget, der næsten nærmer sig stilhed – i hvert fald inde i mig selv.

Vægmalerierne og den ro, der er omkring dem, er en sand, usleben perle midt mellem alle de gyldne templer.

Gode råd til dit besøg på Grand Palace
Bangkoks Grand Palace er en på mange måde overvældende oplevelse, men det også en oplevelse, som du ikke må gå glip af under dit besøg i Bangkok.

Her kommer et par gode råd, som kan gøre din oplevelse med Grand Palace endnu bedre:

* Sørg for at besøge Grand Palace, straks efter det åbner (lige nu er det kl. 8.30). På dette tidspunkt af dagen er er der færre besøgende, end der er fra midt formiddag og helt til aften, hvilket giver dig mere ro til at kunne “indsuge” de mange flotte indtryk. Desuden undgår du den hede eftermiddagssol.

* Du kan sagtens bruge nogle timer på at besøge Grand Palace. Så sørg for at medbringe en stor flaske vand, så du undgår at blive dehydreret. Du kan ikke købe vand inde på Grand Palace.

Mig selv i en yngre version ved Ramakien

* Når du besøger Grand Palace, skal du have lange bukser på og en t-shirt eller skjorte, der dækker dine skuldre. Hvis du har sandaler på, skal du også have strømper på – du må ikke vise bare fødder. Dette gælder både for kvinder og mænd. De er mere konservative med de besøgendes påklædning i Grand Palace, end du vil opleve ved stort set noget andet tempel i Thailand.

* Det koster 500 bath (Cirka 100 kr) at komme ind på Grand Palace, som du skal betale i kontanter ved indgangen. Sørg for at have pengene med.

Læs mere om Grand Palace her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close