Close
På toppen af Skamlingsbanken

På toppen af Skamlingsbanken

Solen står sommerhøjt på himlen og skinner over Skamlingsbanken og mig og os, der har valgt sønderjyllands højeste punkt som udflugtsmål i dag.

Selvfølgelig blæser det på toppen af banken, og det får Dannebrogssplitflaget til at stå ud fra flagstangen ved siden af den historiske stenstøtte – det er et smukt syn.

Skamlingsbankens spændende historie

Det er selvfølgelig ikke flaget, jeg primært er kommet for at se. Det er stenstøtten og banken og talerstolen i kampesten. Og udsigten, som er så fin, over Kolding Fjord og det sønderjyske landskab rundt om.

Skamlingsbanken var stedet, hvor de vigtige folkesamlinger og debatter i 1840’erne blev afholdt.
Her talte blandt andet forfatteren, højskolemanden og præsten N.F.S. Grundtvig og den unge venstre-politiker Orla Lehmann om frihed, danskhed og om det danske sprog til de flere tusinde tilhører.

Talerne og møderne udviklede sig til folkelige bevægelser, og de var med til at puste til ilden, som førte til Treårskrigen om Slesvig-Holstens tilhørsforhold i 1848 og til underskrivelsen af den danske grundlov og enevældens afskaffelse i 1849.

Talerstol på Skamlingsbanken

Udsigt over Kolding Fjord

Et bevægende sted at besøge

Jeg gav mig god tid til at gå rundt og mærke stemningen. Sidde i græsset og betragte stenstøtten, mindemærkerne over gamle talere og forgangsmænd i kampen for Sønderjylland og den danske kultur. Kigge på kløverblomster i solskinnet og nyde udsigten.

Især ramte den gamle talerstol bygget af kampesten noget i mig. Navne på nogle af de store mænd, der var med til at skabe det Danmark, vi har i dag, og som talte på folkemøderne, stod indgraveret i sten, og det var nærmest, som om jeg kunne se dem stå der og tale lige for øjnene af mig.

Desuden er de navne, der står på den 25 stens høje granitstøtte, navnene på 18 af de mænd, der yderligere har gjordt en stor indsats for den danske sag i det sønderjyske.

Jeg kunne tydeligt mærke, at her var et af de steder, som er vigtige i danmarkshistorien, og ja, det berørte mig at være der.

Talere på Skamlingsbanken

Stenstøtten på Skamlingsbanken

Dit besøg på Skamlingsbanken

Skamlingsbanken og området derved er meget naturskønt med udsigten over Kolding Fjords blå vand, skov, opdyrkede marker og engarealer med græssende køer.

På en sommerdag er alting grønt og blomstrende, men om vinteren er udsigten om muligt bedre, da den ikke “forstyrres” af træernes blade.

Skamlingsbanken er uden tvivl sådan et af de steder, det er dejligt at besøge året rundt.

Der er både restaurant og iskiosk på stedet, så du kan nyde en frokost, kop kaffe med kage (kringlen skulle være særdeles god) eller en is, når du er der.

Skamlingsbanken ligger blot 12 kilometer fra Kolding, så du kan komme derud ved en rask cykeltur eller en kort biltur.

Læs mere om Skamlingsbanken lige her: Skamlingsbanken – et folkeligt og nationalt samlingssted.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close