Close
Påske med et brag – den vildeste påskefest holdes i Firenze

Påske med et brag – den vildeste påskefest holdes i Firenze

På påskedag bliver en gigantisk vogn trukket af hvide okser gennem byens centrum fulgt af en festlig parade med soldater, fornemme mænd og kvinder, samt trompeterende og trommende musikere, alle i farverige middelalderkostumer. Man kan høre musikerne på lang afstand, og derfor føles ventetiden for vognens ankomst til Duomo-pladsen ikke så lang.

Mand til Scoppio del Carro i Firenze

Duen starter showet
Når vognen ankommer til domkirkepladsen, bliver den antændt af en hvid trædue. Duen svæver 140 meter fra domkirkens alter, og når den rammer og antænder Scoppio-vognen, eksploderer vognens fyrværkeri i et inferno af voldsom larm og ild, samt røde og lilla røgskyer. Efter eksplosionen “svæver” duen tilbage mod alteret, og når den hele vejen, skulle det blive en god høst.

Tradition fra korstogenes tid
Traditionen med den eksploderende vogn stammer helt tilbage fra det første korstog, hvor en soldat fra Firenze blev den første, der kravlede op på Jerusalems mure. Som en belønning fra hans mod, fik han to stykker flintesten fra Jesus’ grav.
Da soldaten kom hjem, brugte man stenene til at tænde en hellig ild, som blev transporteret til domkirken år efter år. I 1600-tallet blev ilden ændret til fyrværkeri, og Scoppio del Carro blev til det fest fyrværkeri, som det er i dag.

En stor fest
Scoppio er en stor fest, og den kæmpe menneskemængde udenfor Duomo-kirken lever HELT med. Tro mig, man kan slet ikke lade være. Scoppio del Carro er en af de begivenheder, hvor man bare står med åben mund og polypper og nyder at være i Firenze.
Selve fyrværkeriet er flot, men sammen med opladningen med det flotte optog bliver det bare en bragende oplevelse.

Mand med æg til Scoppio del Carro i Firenze

Bonusinfo om Scoppio del Carro

Gode råd
Mød op på domkirkepladsen mellem 8 og 8.30 for at få de bedste pladser forrest (det er ventetiden værd). Sørg for at stå på den side af kirken, hvor klokketårnet (campanilen) ikke er – allerbedst lige mellem dåbskapellet og domkirken.
Når det imponerende fyrværkeri er overstået, går de middelalderklædte mænd, kvinder og musikere rundt og deler kogte hønseæg, samt olivengrene og blomster ud til publikum. Det er en fin anledning til at få taget nogle flotte billeder af de smukt klædte personer.

Ingen klokkeringning
Hvis du er i Firenze i påsken, så læg mærke til at der ingen klokkeringning er fra langfredag til morgenen påskedag. Man sørger på denne måde over Jesus’ død.

Om påske i Firenze
Påsken er den næstvigtigste højtid i Firenze, julen er vigtigst. Ikke kun børn får påskeæg i Firenze, de gives til alle uanset alder.

Santi Apostoli
Soldatens gamle flintesten, som man brugte og stadig bruger til Scoppio del Carro, opbevares til dagligt i den lille, gamle Santi Apostoli kirke. Samtidig med at ovenstående foregår, tændes der i kirken en ild med de gamle flintesten, som også bæres til domkirkepladsen og bruges til antændelse af duen.

Læs mere om Scoppio del Carro i Firenze her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close