Close

På rejsebloggerkonferencen TBEX i Bangkok 2015 fik Maria og jeg muligheden for at overvære et foredrag med rejsejournalisten Don George. Don George har skrevet talrige prisvindende rejseartikler, og han er tidligere global redaktør for Lonely Planet.

Det er tydeligt, når man høre Don George fortælle, at han brænder for at skrive historier og brænder for at lære andre at gøre det og gøre det godt. Men det er ikke bare det gode håndværk, der får Don George til at elske historiefortællingen – når han taler, bliver historiefortællingen nærmest opløftet til en kunstart, som er helt grundlæggende for os mennesker.

Inden foredraget rigtigt kom i gang, kom han med gode råd og gav en kort introduktion til historiefortælling igennem tiden. Han fortalte, at historier er lige så gamle så menneskeheden, at vi altid har fortalt historier, og lyttet til historier. Vi ved dette fra hulemalerier, fra mundtligt overleverede fortællinger og fra de tidligste bøger – og i dag er mediet så primært blevet tekster skrevet og læst på en skærm.

Mediet er i virkeligheden ikke væsentligt, og har aldrig været det. Det vigtigste er selve historien, og her kommer Don Georges gode råd om at lave gode historier.

1 – Historier kan både være korte og lange; længden er ikke vigtig, men det er til gengæld vigtig at holde fokus igennem hele historien. Fokus er kernen i en enhver historie.

2 – Oplev verden intenst, altså se, smag, føl og mærk på verden. Lad disse indtryk og oplevelser fylde dig ud som en slags mindfulness. Find historiens mening på denne måde – det er nemlig her, den gode historie skabes.

3 – For at kunne fortælle og formidle om det sted, du er, skal du være der både fysisk og mentalt. Du skal kunne føle stedet for at kunne formidle det videre.

4 – Hold fokus på detaljerne – en samlet historie opbygges nemlig af en lang række forskellige detaljer. Læg mærke til de små ting omkring dig, mennesker, handlinger og stemninger, og væv dem sammen til ét værk.

5 – Skriv ikke om dig selv med mindre, det er absolut essentielt for at formidle historien. Brug dog gerne personlige anekdoter til at bygge historien op med.

6 – Skriv gerne om det, du lærer på rejsen, og om hvordan du lærte det, samt om de indtryk, der påvirkede dig.

7 – Overgiv dig helt til det sted, du besøger. Læg dit skjold væk, glem dagligdagen, vær sårbar og lad dig langsomt falde ned i stedet. Åben alle dine sanser om skriv om det, du oplever. Vær forberedt på, at det kan være skræmmende, men det kan også være magisk.

8 – Der kan godt være både en indre og en ydre historie i en tekst. Altså kan dine oplevelser og observationer fortælle en helt anden historie end den, du umiddelbart fortæller.

Øvelse:
Gå rundt et sted, for eksempel på et marked, med dine sanser åbne og find ud af, hvad der taler til dig, og skriv så dette ned.
Det er altid mange historier, som bare ligger og venter, når du besøger et sted, og du skal bare lade dem komme til dig.

Don George har skrevet en guide til at skrive om rejser, du kan købe den her. Jeg har faktisk haft den på hylden i lang tid, men har aldrig fået den læst.
Det skal der laves om på nu – efter at have hørt Don George tale i Bangkok.

Af Kenneth Karl Nielsen – 16. maj 2016

Close