Close
Rejser og lydfølsomhed – om at være en lydfølsom rejsende

Rejser og lydfølsomhed – om at være en lydfølsom rejsende

Det kan være svært at skulle ud i en larmende og til tider kaotisk verden, når man som jeg er særligt lydfølsom. I denne artikel fortæller jeg om, hvordan jeg passer på mig selv og min lydfølsomhed, når jeg er ude at rejse.

Jeg er lydfølsom, hvilket betyder, at jeg er meget sensitiv overfor lyde.
Det er ikke bare et problem for mig i hverdagen. Det er også et problem, når jeg er ude at rejse.

Det er nemlig sådan at den gode blanding af høje lyde, nye lyde og stressede situationer, som jeg ofte render ind i ude i verden, har det med at øge min lydfølsomhed. Og det kan gøre mig rigtig utilpas.

Min lydfølsomhed og min stress

Der er ingen tvivl om, at jeg er blevet lydfølsom efter at have været over-stresset igennem en længere årrække.
En dag opdagede jeg, at der ligesom var blevet skruet op for min hørelse på samme måde, som når man skruer op for musikken på et musikanlæg.

Jeg over-hørte om man så vil sige.

Langt det meste af tiden er jeg i den tilstand, at min over-hørelse er et problem for mig. Samtidig er jeg også langt det meste af tiden mere eller mindre stresset. Og de to tilstande hører for mit vedkommende uomtvisteligt sammen.

Det er som sagt meget problematisk for mig, for det kan være svært for mig at begå mig offentlige steder eller til større (også private) sammenkomster.

Jeg har ikke noget støjfilter i de perioder, hvor lydfølsomheden går helt grassat. Derfor er det, som om at jeg hører alting på én gang.
Og det er lige til at blive skør og ør i hovedet af.

Lydfølsomhed og rejser

Når du er ude at rejse, kommer du til at være i mange pressede og stressede situationer.

Lufthavns støj og larm kan være voldsomt, når man er lydfølsom

Alene dagen, hvor du skal afsted, ud af døren, med transport til lufthavnen, igennem security, ventetid, mange mennesker, paskontrol, larm, finde den rigtige gate, stå i kø, finde din plads i flyet, måske er du bange for selve flyveturen, andre passagerer larmer, ventetid ved bagagebåndet, finde en bus eller en taxa, der kan køre dig til dit hotel, indtjekning, udpakning af tasken og så ud for at se dig lidt omkring på dit feriemål – nøj, det kan være enormt stressende og støjende.

Og når så det sted, du holder ferie, er fyldt med nye lyde, larm og byliv, så kan det straks gå i dine ører, hvis du er lydfølsom.

Et øjebliksbillede fra en situation, jeg havde i China Town i Bangkok, var sådan her:
En totalt larmende kaos – og ikke på den gode måde.
Trafikstøj, bil dytter, en scooter drøner hvinende forbi. En hammer, der tæsker løs på jernplader. 1000 mennesker taler i munden på hinanden (og jeg kan høre hver enkel menneskes stemme, deres ord, latter og hvin). Hunde gør, gadesælgere råber deres priser højt. En knivs hakken grøntsager. Spruttene fra en oliepande ved et gadekøkken. En turistguide, der råber i en megafon til sine følgere osv., osv.
Og ja, jeg hører det hele på én gang.

Det er infernalsk larmende, og hele min sjæl dirrer af lydspændingerne, som truer med at nedbryde alle gode tanker, oplevelser og stemninger i mit sind.

Jeg kan ikke overskue situationen, og faktisk går min krop i totalt krybdyrstilstand: Den siger til mig, at jeg er i en faretruende situation, så det er bare med at stikke af og komme væk!

Og det må jeg jo så gøre.

Lydkaos i China Town i Bangkok - slemt når man er lydfølsom

Tesalon i Bangkok - et godt sted for lydfølsomme personer

Pas på dig selv og din lydfølsomhed på rejsen

Da jeg var i den ovennævnte situation i China Town i Bangkok, viste der sig pludselig en kærkommen mulighed for at komme væk fra det larmende mylder. Der lå nemlig en lille tesalon og bare ventede på, at min mand og jeg skulle gå derind.

Åh, sikke en velsignet ro der mødtes os, da vi trak skydedørene sammen bag os og lukkede lydene ude.
Nå ja, halvanden times tid med ceremoniel tedrikning og kagespisning ved det lille, japanske bord, gjorde selvfølgelig ikke oplevelsen ringere.

På den måde har jeg fundet ud af, at det for mig er uhyre vigtigt, at jeg passer på og tager højde for, hvor meget jeg presser mig selv, blandt andet når det kommer til voldsomme lyde, når jeg er ude at rejse.

Luang Prabang i Laos er et godt sted at rejse til, når du er lydfølsom

For at få den bedst mulige rejseoplevelse nytter det ikke noget, at jeg vil alting, hvis jeg ikke kan holde til det. Altså det nyttede ikke noget, at jeg var blevet ude i China Towns larm, bare fordi jeg ville. Jeg blev nødt til at få et længere afbræk fra det, for at kunne holde til at skulle ud i dets kaos og støj igen bagefter.

Hvis du som jeg er lydfølsom, så husk at lytte til dig selv. Giv dig selv lov til at holde pauser fra larm og støj og kaos, fra stress og jag, når du er ude at rejse. Ellers kommer du ikke til at få en lige så god ferie, som du vil få med lidt selvpleje.

Praktiske råd til dig, der er lydfølsom og skal ud at rejse

Bortset fra at opholde dig mindst muligt eller tage pauser fra steder, hvor der er meget støj, så kan du også gøre forskellige helt lavpraktiske ting for at hjælpe dig selv.

Tag for eksempel ørepropper med, som du kan sove med, hvis der er larm på dit hotel eller hostel. Jeg har selv sovet med ørepropper på hoteller igennem mange år (og det samme gør Anne Marie fra rejsebloggen Two Danes On Tour, som du kan se i kommentaren under artiklen).

Du kan også vælge at investere i et par støjreducerende hovedtelefoner – de skulle være virkelig gode.

Gode steder at gå hen for at finde stilhed til dig, der er lydfølsom

Her er en række af mine egne tips til, hvor du kan finde stilhed og ro til din lydfølsomhed, når du er ude at rejse.

Gode steder at besøge for dig, der er lydfølsom
* Parker
* Lidt afsidesliggende steder med vand (floder, søer, bystrande etc.) – vand har sådan en afslappende effekt
* Museer – gerne kunstmuseer (og helst ikke verdens allerstørste museer, hvor folk står i lange køer for at komme ind; der er der ikke meget ro at hente)
* Caféer uden for høj musik
* Boghandlere (gerne med caféer – folk kommer her også for at kunne læse, så der er ikke megen larm)
* Offentlige biblioteker (også her skal man jo kunne læse i fred)
* Busser er bedre end metro og undergrundstog
* Religiøse steder som kirker, moskéer, templer etc.
* Botaniske haver
* Kirkegårde
* Seværdigheder, steder og attraktioner, hvor der ikke er alt for mange andre besøgende …

Gå rundt på din rejser, når du er lydfølsom

Og så er det en god idé at gå rundt fremfor at tage med tog, bus, taxa etc. Det larmer for eksempel ustyrligt meget i et underground-tog i London, mens du kan slippe for trafik og støjende menneskemylder, ved at smutte ned ad de mindre befærdede gader.

Få gode tips og fine grunde til at gå rundt på dine rejser ved at klikke lige her.

Gode steder at besøge, når du som lydfølsom er på rejse i London, Berlin, Firenze og Bangkok
* London: Victoria and Albert Museum, Kensington Gardens, boghandlerne (fx ‘Hatchards bookstore’), Christchurch Greyfriars Garden, boghandlen ‘Travel Through’ i Waterloo-bydelen, Spitalfields City Farm i det østlige London, en gåtur langs med floden Themsen.

* Berlin: Berlinmuren ved Nordbahnhof, kunstmuseet Gemäldegalerie, Historisches Museum på Museums Insel, boghandlen med engelsksprogede bøger, ‘Saint George’s’, på Wörter Straße, byhaven Prinzessinnengärten, parken Tiergarten, en gåtur langs med Spree-floden.

* Firenze : Baptisteriet, den lille Santi Apostoli-kirke, Boboli-parken, Cascine-parken, bystranden ved Arno, boghandlen RED, Belvedere-fortet, en gåtur ved Arno-floden, caféen ved Biblioteca della Oblate. Byen er noget så behageligt stille og fredfyldt om aftenen.

* Bangkok: Det buddhistiske Wat Mahathat-tempel, Lumphini-parken, bådtur på Chao Praya-floden, gå en tur ved Chao Praya-floden eller langs med kanalerne – de såkaldte ‘klongs’, Bangkok National Museum, Tesalonen Double Dogs Tea Room i China Town.

Hvis du har en kommentar til artiklen eller et godt rejsetip til lydfølsomme mennesker, må du endelig skrive en kommentar med det i feltet nedenunder artiklen. Du kan også sende mig en mail på:
maria@noproblem.dk – jeg ser frem til at høre fra dig 🙂

Denne artikel forklarer meget godt, hvad lydfølsomhed er, og hvordan det føles: Artikel om lydfølsomhed
Og om foreningen Vi Elsker Stilhed, der har taget kampen op mod støj: http://vielskerstilhed.dk/

4 comments

 1. Hej Maria
  Jeg er på ingen måde lige så lydfølsom som dig – men jeg kender godt følelsen af, at det hele bare er for meget. Især i Indien, Ecuador og Colombia har jeg oplevet utrolig meget støj – også de steder, vi har boet. Så ikke engang der, har man helle. Det er som om, at nogle befolkningsgrupper slet ikke oplever støjen som vi gør. Det spiller meget høj musik fra tidlig morgen til sen aften, taler meget højt og støjer bare generelt uden at tænke over, at der bor andre mennesker lige ved siden af.
  Mit bedste tip er at huske at tage et par gode ørepropper med hjemmefra, så man har mulighed for at få lidt ro, når man gerne vil sove.
  Knus Anne Marie

  1. Hej Anne Marie

   Ja, det er helt utroligt så megen larm, der kan være på hoteller rundt om i verden!
   Gudskelov for ørepropper 😀

   Knus,
   Maria

 2. Åh, hvor jeg kender det, Maria. Og tak for en virkelig fin og velskrevet artikel.

  Jeg fornemmer helt herud hvor jeg sidder, hvordan det føles at skifte far larmende kaos til fred og ro i tesalonen. Kan sagtens genkende det.

  Og China Town er virkelig sindsyg. Larmende og virkelig stressende. Vi mærker det og Sebastian mærker det.

  Jeg rejser også altid med ørepropper 🙂

  Faktisk går vores næste rejsemål netop til et sted, hvor vi ikke udsættes for larm og stress. Men hvor der bare er fred og roligt – og kun naturlige lyde. Det er hvad vi har brug for denne gang 🙂

  Knus fra mig. Lise

  1. Hej Lise

   China Town i Bangkok er virkelig et støjende og larmende sted, og på trods af det ganske fantastisk.

   Det lyder så dejligt med jeres næste rejsemål – det glæder jeg mig til at høre meget mere om 😉

   Knus fra

   Maria

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close