Close
Slow Travel for begyndere – 8 gode råd om at rejse langsomt

Slow Travel for begyndere – 8 gode råd om at rejse langsomt

Kenneth og jeg har nu haft fokus på slow travel i nogle år. Det har givet os bedre ferier, da vi får mere overskud, energi og vi får slappet af på den effektive måde. Derfor vil vi anbefale dig, at du også prøver kræfter med slow travel.

Der er ikke en officiel definition på, hvad slow travel er, men alle kan mere eller mindre blive enige om dette: “Slow travel en måde at tænke og rejse på, hvor man ikke satser på at se alle de store seværdigheder, som et sted kan byde på, men i stedet for tager sig god tid til grundigt at observere og opleve det sted, man besøger.”

Slow travel og kvalitet er to ting, som hænger sammen. “Gode ting tager tid”, lyder ordsproget, og det er bestemt også sandt, når vi taler om slow travel.
Jo bedre tid, du giver dig selv på dine rejser, jo mere kommer du under huden på de steder, du besøger. Og jo mere tid du har, jo mere tid har du til at nyde dine omgivelser, til at hygge og til at slappe af.

Læs eventuelt denne gode definition af Slow Travel: The Art of Slow Travel

8 gode råd om slow travel

Her kommer 8 gode råd om slow travel, som, jeg håber, vil inspirere dig til selv at rejse langsomt.

1. Lær at tænke på at være langsom – allerede hjemmefra
Slow travel handler naturligvis om at rejse langsomt, men det er såmænd ikke “bare lige” noget, man gør. Det tager lang tid at lære at tænke “langsomt”. Og dette skyldes nok især det, at vi i vores arbejdsliv og dagligdag ofte skal nå mest muligt på mindst mulig tid.

Slow travel er nærmest det lige modsatte: Vi skal nå mindst muligt på mest mulig tid. Eller sagt med andre ord, vi skal lære ikke at tænke over, hvor lang tid det tager at gå fra en seværdighed til den næste seværdighed – det må tage lige så lang tid, som det nu engang tager.

Det er svært at tænke sådan, det er noget, der skal læres. Så øv dig på det derhjemme.
Brug for eksempel weekenderne til at øve dig på ikke at skulle noget.
Og har du planer, så giv dig rigtig god tid til at gå ned til toget eller på at køre hjem til dem, du skal besøge. Gør det i et tempo, der giver dig mulighed for at kunne stoppe op på vejen, hvis du kommer forbi et særligt smukt sted, som du lige må se.

Forsøg også at geare lidt ned i dine arbejdstanker inden ferien – lad være med at aftale vigtige møder lige inden din ferie, og sørg for at få lukket større arbejdsprojekter i god tid – travlhed og stress i ugen op til rejsen følger med dig på selve rejsen.

2. Vælg få seværdigheder – og brug god tid på at se dem
Når du har begrænset tid at rejse i, og når du er 10.000 kilometer væk hjemmefra, så gælder det for rigtig mange mennesker om at se mest muligt. Du tænker måske, at du endelig ikke må gå glip af nogle seværdigheder!
Du vil jo se både det ene og det andet – og måske tænker du, at gør du ikke det, så bliver den planlagte ferie, du havde i tankerne. Ferien bliver ikke som den skal være, og du kommer let til at se din ferie som mislykket eller ikke perfekt (nok).

Sådan har jeg selv tænkt i mange år, men det gør jeg ikke længere.
Jeg får et meget større udbytte ud af at bruge længere tid på få seværdigheder. På denne måde får jeg et helt andet billede af seværdigheden, fordi jeg har tid til at lægge mærke til selv de små detaljer og ikke kun lige få set overfladen.

Desuden er rejser og ferier er ikke til, for at du skal blive presset eller (endnu værre) mere stresset, end du var, før du tog afsted.
Rejser og ferier er til, for at du kan vende hjem med kufferten fuld af nye oplevelser, ny energi og overskud til den næste periode med dagligdage.

Så planlæg mindre inden du tager ud at rejse, og lad være med at blive sur over de seværdigheder fra din liste, som du ikke får at se – hvis de var vigtige nok for dig, havde du set dem.
Og hvem siger i øvrigt, at du ikke kan rejse tilbage til et sted, bare fordi du har været der én gang?

Fødder i pool - rigtig afslapning med slow travel

3. Bliv længere tid på ét sted (en by, et hotel, et land …)
Uanset om du rejser i en uge, to uger eller i en måned, så er det fristende at ville opleve så mange steder som muligt på rejsen. Det kan for eksempel være meget fristende at tage et par smutture til Laos eller Vietnam, hvis du er i Thailand. Og er du i Vietnam, så kan det være fristende både at skulle se både den nordlige og sydlige del af landet.

Hvis du vil rejse langsomt, så hav fokus på at minimere antallet af steder, du besøger på dine rejser. Det er ikke fordi, du ikke skal opleve noget nyt og spændende, men det kan du faktisk også sagtens gøre der, hvor du er.

I sommeren 2016 var vi på en 14 dages rejse til Thailand og Vietnam – eller nærmere betegnet Bangkok og Hanoi.
Vi havde tidligere besøgt begge steder – vi havde været i Bangkok mange gange og en gang i Hanoi – men nu skulle vi se nærmere på byerne.
Det var utroligt befriende at have en uges tid til hver by, for vi havde ikke travlt med at skulle nå noget. Vi kunne udvælge os nogle enkelte seværdigheder hver dag, og oftest gik vi rundt for at se dem.

Om vi kunne få tiden til at gå? Da vi kom ind under huden på byerne, opdagede vi jo, at der var så meget mere at se, end vi havde regnet med, og end vi havde tid til at se. Så vi kunne faktisk sagtens have brugt flere uger, ja måske måneder, i både Bangkok og Hanoi.

Når du bruger længere tid på samme sted, kommer du ind under dets hud, og du får en fantastisk forståelse for stedet.
Samtidig med bruger du ikke en masse penge på transport, som ellers hurtigt kan tage en ordentlig bid af dit feriebudget.

4. Gå lange ture – også uden at have en plan
Det er en rigtig god idé at gå lange ture på din ferie.

Ved at du går rundt, frem for at køre med taxa eller bus, får du den store fordel, at du kan stoppe op, når du vil. Så ser du noget, som du absolut må fotografere, en butik, du vil besøge eller et tempel, som bare ser utroligt spændende ud, så kan du gøre det.

Du får også set mange flere detaljer ved de steder, du går forbi, i forhold til, hvis du sad i en bus, der bare susede afsted.

Og endelig, så bruger du jo kroppen, når du går. Og det er super godt, hvis du er udkørt og træt efter mange dage med hårdt arbejde før din ferie. Motion og frisk luft er bare “the thing”, når du skal have fyldt dine energidepoter op.

Gå gerne rundt til de seværdigheder, du gerne vil se, men gå også bare rundt og se det sted, du besøger, på må og få – det er nemlig lidt ligesom med taxaen og bussen: Hvis du har en retning, som du går målrettet imod, så kommer du meget let til at overse alle de små finurligheder, der dukker op på din vej. Men går du uden mål, så er der jo ikke noget i vejen for, at du stopper op og giver dig god tid til at se en park, de smukke bygninger eller gadegøjleren, som tilfældigvis dukker op.

5. Sørg for at slappe af på fredfyldte steder
Nogle gange er verden et kaotisk sted med larm fra hundredvis af bilmotorer, gøende hunde, menneskemylder, brølende musik i store højttalere og ufattelig travlhed. Og ind imellem kan det godt være anstrengende for selv den mest garvede rejsende.

Find en park, hvor du kan sætte dig og nyde de grønne omgivelser. Kig på de smukke blomster og på sommerfugle, der flakser rundt fra blomst til blomst.

Hvis du har musik på din mobil, og du har den med, så sæt høretelefonerne i og lyt til et par numre af din favoritmusik.

Selv når du står i det vildeste kaos, er det så heldigt, at der som regel er en kirke, en moské eller et andet religiøst tempel lige i nærheden, og der er det godt at gå hen – måske blot nogle minutter – for lige at få lidt ro.

Du behøver ikke være religiøs for at besøge religiøse steder, og du er mere end velkommen i dem alle.
Gå rundt og nyd stilheden en tid. Læg mærke til detaljerne i indretningen, og hold fokusset der, hvor du er.
Glem larmen udenfor – det er faktisk utroligt så stille, der kan være i sådan en bygning på trods af, at der lige udenfor murerne kan være et livligt frugt- og grøntsagsmarked med utallige højtråbende handlende.

Læs også: Besøg kirker, moskéer og andre religiøse steder – og tag toppen af rejsefarten

Strande eller andre steder med vand er også glimrende steder at holde et lille hvil. Nogle byer ligger jo ud til havet, og andre ligger ved søer eller floder, og vand har bare en afslappende effekt på os mennesker. Så gå en lille tur ved vandet, nyd udsigten og få ro.

Og endelig er der jo heller intet i vejen for, at du kan gå på café og tage et hvil. Hvis det er det, du trænger til, så er det det, du skal gøre!

Læs i øvrigt også vores indlæg om at holde pauser på dine ferier: Hold pauser, når du er ude at rejse

Kærlighed og fødder

6. Sæt dig ned og observer
Det med at observere og lægge mærke til detaljer, de steder, du er, kan godt virke lidt underligt. Og jeg var selv heller ikke så god til det tidligere. Men det var Maria.

Hun har altid kunne sidde på en bænk i en park og bare se på, hvad der skete omkring hende. Og hun kunne bruge virkelig lang tid på at kigge på blomster og biller og detaljer på galleriernes malerier i en sådan grad, at jeg utålmodigt stod og trippede med foden ved siden af hende. ”Kom nu! Vi skal videre. Der er jo så meget at se, så vi kan ikke bare sidde her og kigge på en grøn bille!” tænkte min hjerne.

Men Maria viste mig en dag, at hun jo ikke bare sidder og slapper af på sin bænk. Hun sidder og lægger mærke til livet i parken. Hun ser de lokale. Ser, hvordan de bruger stedet. Den gamle mand, der kommer her for at læse avisen. Pigerne, der kommer fra skole, men som lige skal snakke af, inden de går hjem. Drengen, der sætter sig sammen med den gamle dame, mens de deler et flute. Hundelufteren, der har ni hunde med, som hun slipper løs og ikke kan få til at komme til sig igen, uanset hvor mange gange hun blæser i fløjten.

Det handler om at bruge tid på at se på de mennesker, der kommer her. De lokale og de besøgende, som er i denne park, i denne by, i dette land. Du kan se, hvordan de opfører sig indbyrdes, hvordan de taler til hinanden, om de holder en høflig afstand eller går helt tæt sammen.

Du kommer aldrig til at lægge mærke til de lokale skikke eller særlige vaner, hvis du ikke gav dig selv tid (og dermed lov) til at opdage det.

Lyt til, hvordan det lokale sprog lyder. Duft, om der er særlige dufte. Smag rigtigt på maden, kaffen og juicen. Se det sted, du er, læg mærke til detaljerne. Og mærk på et træ, en sten, en husmur, en skål med ris – verden skal sanses på alle måder, for at vi rigtig kan forstå den. Dette er noget der kræver øvelse. Men efter jeg er begyndt på det, har jeg fået nogle helt nye oplevelser.

Du kan også sagtens observere livet omkring dig på en café, på stranden, i bussen eller toget, i en kirke, på et marked osv.

Du kan virkelig lærer så meget om de lokale mennesker og de lokale forhold ved at lytte, sanse og observere.

7. Rejs langs jorden – tag toget, bussen eller færgen
Du har nok efterhånden en god fornemmelse af, at slow travel meget handler om at give sig god tid. At det ligeså meget er rejsen i sig selv, der er en oplevelse, og ikke kun alt det, man kommer i den af seværdigheder, events og attraktioner.

Det er så nemt at hoppe på et fly, og *vupti* er du flere tusind kilometer væk fra Danmark. Men det er ikke nødvendigvis altid den bedste løsning – hverken for dig eller for miljøet.

Hastigheden og den manglende mulighed for at mærke de omgivelser, du flyver hen over på en flyrejse, kan gøre din krop forvirret. Bare se på sådan noget som jetlag, der blandt andet opstår på grund af, at du bevæger dig hurtigt igennem mange tidszoner. Du kan gå rundt og føle dig utilpas og meget træt i flere dage, og din dagsrytme er blevet slået noget skæv.

Desuden er der mange, der ikke kan sove ordentligt på en flyrejse.

Du får ikke jetlag, når du kører med tog, i bus eller rejser med skib. Du følger omgivelserne og døgnets rytmen på en helt andet måde, end når du er ombord på et fly, så din krop kan følge med.

Og desuden kan du holde øje med, hvordan landskabet skifter karakter undervejs på rejsen. Pludselig er der bjerge, så en landsby, så er der skov, så holder I ved en togstation i en storby, så er der marker med køer osv.

En 10-timers togrejse en glimrende mulighed for dig for at få slappet af. Du kan jo læse, få snakket med din partner, I kan spille spil og rigtig hygget jer – og det er da den bedste start at få på jeres ferie.

Så smæk benene op og nyd turen – slow travel er også kvalitetstid, hvor du rigtig kan nyde, at du rejser.

8. Sluk for telefonen og lad den bærbare blive hjemme
Selvom det kan være svært, så sluk (i det mindste ind imellem) for mobilen, mens du er ude at rejse. På den måde kan du ikke ”lige komme til” at tjekke mails, Facebook eller andre apps, der tager din opmærksomhed.
Det er ret surt at stå foran porten til den smukkeste nationalpark og så ikke kunne abstrahere fra en Facebook-besked eller en mail, som du egentlig ikke skulle have læst.

Det er en rigtig god idé ikke altid at være online eller ikke altid at kunne blive ringet op.
Du er desuden meget mere nærværende, når mobilen er slukket, og det er til glæde for dig selv – og for din rejsepartner.

Læs også: 7 gode grunde til at rejse som et par – og hvorfor vi elsker det

Hvis du plejer at bruge mobilen som kamera, så hav et lille ekstra-kamera med i tasken, som du kan bruge, når mobilen er slukket.
Ellers er det altså med, at du i det mindste lukker ned for alle dine andre apps, hvis du bruger mobilens kamera.

Lad også være med at tage din bærbare computer med på din ferie. Hvis du pludselig skal tjekke en mail eller bestille en flybillet, så kan du finde en internetcafé eller låne en computer på dit overnatningssted.

Det var mine 8 gode råd om slow travel, og vi håber, du kan bruge dem til selv at komme i gang med at rejse langsomt.

Rigtig god fornøjelse med slow travel!

4 comments

  1. Ja, tror det er en kunst at kunne begrænse sig, og ikke bare vælte rundt fra den ene by til den anden. Selv foster vi at bruge mindst en uge, i hver by vi besøger.
    Angående telefoner så har vi valgt kun at tage gamle telefoner med. Så kan vi bruge bærbar pc eller tablet, når det er sengetid.

    * Rikke *

  2. Super fint indlæg Kenneth! Jeg kan kun istemme mig budskabet om eftertænkelighed, ro og fordybelse … og når det ikke altid kan findes … søge det igen og igen …

  3. Hej Kenneth,
    Jeg tænkte på, når I rejser til Asien, flyer i så derhen, eller taget I tog/bus hele vejen til fx. Thailand?

    – Sara

    1. Hej Sara

      Vi tager flyet, når vi skal til Thailand. Det kunne være en drøm, at rejse overland til Thailand, men der er desværre ikke muligt for os, at afsætte tid til det.

      Venlige rejsehilsner

      Kenneth

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close