Close
Storbyferie i London uden stress

Storbyferie i London uden stress

London er en af vi danskeres foretrukne steder at tage på storbyferie. Og vi (Kenneth og jeg) er også glade for den pulserende og levende engelske hovedstad. Men London kan faktisk være en svær by at besøge, hvis du er stresset.

Jeg ankommer til London en torsdag formiddag i april, og selvom jeg har været her mange gange før, så slår det mig (som det altid gør), hvor travlt alle mennesker synes at have.
I lufthavnen, ved bussen og da jeg ankommer til byens centrum haster folk forbi mig, og et øjeblik efter tager jeg mine ben i automatisk at følge med i de andres tempo.

I den seneste tid har jeg haft utroligt meget om ørerne, meget mere end godt er. Og jeg ved det godt, jeg kan nemlig godt mærke det i min krop (søvnbesvær, let til irritation og tårer, glemmer ord etc.).
Når det er sådan, så ved jeg, at jeg er stresset. Og så skal jeg skal passe på mig selv og tage den med ro.

Men det er ikke let at gøre i en levende by som London, hvor alle mennesker hele tiden virker til at have enormt travlt og skal nå alt muligt på mindst mulig tid.

Travlhed i London - London uden stress

At finde dit eget tempo

Jeg har haft stress-problemer i en del år, og jeg har efterhånden lært, hvordan jeg bedst tager hånd om mig selv, når stressen bliver slem; blandt andet har jeg lært, at jeg ikke skal ignorere stressen, for så bliver det bare værre.

Så da jeg stoppede op på Liverpool Street i London og opdagede, at mine ben var begyndt at gå i et helt opskruet tempo, så huskede jeg mig selv på, at jeg skulle finde mit eget tempo at gå i.
Jeg skulle heldigvis ikke nå noget til et bestemt tidspunkt, så jeg havde altså ikke travlt.

Så det var med at geare ned – flere hak ned – og gå betydeligt langsommere end stort set alle de andre mennesker på gaden.

Det er svært at gå meget langsommere, end de mennesker du går ved siden af. Og det er faktisk noget, du skal ville gøre, og det kræver din opmærksomhed.
Vi mennesker går ligesom bare ”med” andre mennesker i det tempo, de går i – og ofte kommer vi helt automatisk til at gå i takt med hinanden. Så at skulle gå ”for dig selv” kræver både koncentration og øvelse.

Men når du husker dig selv på, at du ikke skal nå noget, at du kan bruge al den tid, du vil, så er det helt fantastisk at kunne sætte tempoet ned og gå langsomt.

Tag kontrollen over dine fødder og gå langsomt - London uden stress

Jeg lagde mærke til en dejlig ro i min krop – jeg havde taget kontrollen over mit tempo, og jeg bestemte nu selv over situationen.

Så når du tager kontrollen over situationen, som bevidst at gå langsommere end de fleste andre på gaden, så falder dit stress-niveau også.

Undgå Londons mest befolkede gader og seværdigheder, når du er stresset

Shopping og stress er ikke et godt mix
En af de situationer, der kan give mig sved på panden, når jeg er stresset, er lørdag eftermiddag på Oxford Street.

Tusindvis af mennesker er ude for at shoppe på én gang, og der bliver aset og maset med en opskruet iver uden lige.

Store folkemængder er bare ikke noget for mig, når jeg er stresset. Derfor tager jeg sådan en lørdag eftermiddag til de mere fredelige områder i byen, hvis jeg vil se på tøj, og jeg gemmer Oxford Street til en hverdagsformiddag, hvor der er færre mennesker.

Hvis du er i London henover en weekend, så tag også ind og shop på Oxford Street, så snart butikkerne åbner, da der er færre andre kunder der – eftermiddagene kan du så bruge på andre skønne oplevelser.

Seværdighedsbesøg og stress
Det samme gælder for byens største seværdigheder.
Der er jo ingen grund til absolut at ville se Tate Modern, Tower, Borough Market eller Picadelly Circus, når alle andre også vil se dem.
Og især ikke hvis du får det dårligt af at være der sammen med tusindvis af andre mennesker.

Sidst vi var i London, ville vi (igen) se Natural History Museum – museet med blandt andet de flotte dinosaurus-skeletter. Da vi kom frem, var der en kæmpe kø ved indgangen, og min mave begyndte straks at knibe sig sammen. SÅ mange mennesker var mere end jeg kunne klare, måtte jeg desværre erkende.

”Pokkers også!” sagde jeg til Kenneth.
”Men se nu der,” sagde han så og pegede. ”Der er ingen kø ved Victoria and Albert-museet på modsatte side af gaden. Lad os gå derind i stedet for!”
Og det gjorde vi så.

Albert and Victoria Museum - London uden stress

Vi havde ikke tidligere besøgt Victoria and Albert Museum, og vi havde heller ingen forventninger til, hvad det var.
Det viste sig at være et rigtig fint museum med smukke udstillinger af historiske artefakter, kunst og mode, og det hele var indrettet i et overdådigt bygningskompleks.

Victoria and Albert-museet var en virkelig dejlig oplevelse, som vi ikke havde fået, hvis jeg ikke havde lyttet til min mave, men var gået ind på Natural History Museum, som jeg helt sikkert ikke havde fået noget godt ud af at besøge den dag.

Så vær ikke bange for at gå glip af en hel masse, hvis du mærker stress-bekymringer i din krop. Lyt til dig selv, og gør så det, der er bedst for dig – det kan jo vise sig at gemme på helt uventede oplevelses-perler, når du gør noget andet, end det, du havde sat dig for. Og du får et bedre humør og dermed også en bedre ferie, end du vil få, hvis du presser dig selv til at gøre noget, du egentlig ikke har lyst til.

Dejlige steder at gå hen i London, når du er stresset

”Har du så nogle tips til steder i London, hvor jeg kan gå hen og geare lidt ned, hvis jeg er stresset på min ferie, Maria?”

Ja, det har jeg.

Se på kunst – The National Gallery og The Serpentine Galleries
Jeg holder selv rigtig meget af at se på kunst, når jeg er stresset. Kunst fanger mine tanker og får mig til at tænke på en anden måde, end jeg ellers gør.
Kunst får mig til at slappe af og til at koncentrere mig om at sanse og føle – noget der er rigtig godt at gøre, når man er stresset.

The National Gallery i London - London uden stress

Derfor går jeg gerne ind på The National Gallery, som ligger lige ved Trafalgar Square. På The National Gallery er der enorme mængder malerier og skulpturer, som du kan sidde på bænke eller gå rundt og nyde ligeså længe, du orker.
The Serpentine Galleries, som ligger i Kensington Gardens, er også et rigtig godt bud på et dejligt museum med kunst.

Og så handler det jo om ikke at skulle se hele museet, du går ind på, men i stedet for udvælger dig en lille håndfuld billeder, som du bruger meget tid på at se, eventuelt mens du sidder på en bænk og studerer billedernes detaljer.
Hvis du vil rundt og se et helt museum, og derfor hele tiden skynder dig videre til næste billede, så virker det ikke afstresende …

Brug Londons parker – Kensington Gardens og andre grønne oaser
Desuden er parker og grønne områder også altid dejlige steder at tage hen for at få lidt fred og ro. Selvfølgelig er Hyde Park et godt bud, men jeg holder faktisk mere af netop Kensington Gardens, som ligger i forlængelse med Hyde Park.
Det er en lidt mere ”vild” park med flere forskellige typer af grønne områder, end der er i Hyde Park, den er måske lidt mere romantisk, om man vil. Og det kan jeg godt lide.

Ellers er alle Londons parker og grønne åndehuller glimrende steder at bruge noget tid til at få ro i en fortravlet sjæl. Find dig en bænk og slap af – du skal huske at være god ved dig selv.

Besøg en kirke
Og endelig er der også Londons mange kirker. Jeg besøger ofte kirker (og moskéer og andre religiøse templer), når jeg er stresset, fordi den ro, der er der, får mig til at slappe af på en måde, som det er svært at finde andre steder.

Sæt dig på en bænk i kirken. Se dig om, mærk freden og bare vær til stede i NUet – det kan godt være svært at gøre, hvis du ikke har prøvet det før, men bare kast dig ud i det.

Kirke i London

Lys i kirke i London

Det er ikke flovt at bruge kirkerne på den måde, du er hjerteligt velkommen til at være der – husk på, at du gør noget godt for dig selv, så klap dig selv på skulderen for at være der.

Du behøver jo ikke vælge byens største kirker, som det koster mange penge for at besøge, men find dig i stedet for en mindre kirke, hvor du ganske gratis kan gå ind og sætte dig og nyde roen i stilhed.

Det var lige nogle tips til dig, der gerne vil besøge London uden stress.

Hvis du har spørgsmål eller selv har et par tips til, hvordan du kan undgå at være stresset i London, så må du endelig skrive en kommentar til os – på forhånd mange tak.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close