Byen Luang Prabang i det nordlige Laos er et lækkert bekendtskab – ikke mindst når det kommer til de kulinariske oplevelser. Her er en lille guide til, hvad du skal smage af den lokale mad samt gode steder at spise street food i Luang Prabang.
Mad – og især den lokale street food – er en af vores store fornøjelser, når vi er ude at rejse.
Maden i Luang Prabang – hvordan smager det?
Efter at have besøgt både Vietnam og Thailand indenfor de sidste par år, og efter at have spist store mængder af den lokale mad begge steder, var vi ret spændte på at opleve maden i Laos. For hvordan var den i forhold til de to andre landes køkkener?
Den vietnamesiske og den thailandske mad er faktisk meget forskellig, dog med nogle fællestræk som for eksempel supper, chili og brugen af friske krydderurter.
Det laotiske køkkken, sådan som vi oplevede det i Luang Prabang, minder både om det thailandske køkken og om det vietnamesiske – og så har det også sine egne specialiteter, nuancer og smage.
Ligesom Vietnam er Laos en gammel fransk koloni. Herfra kommer traditionen med at spise sandwich (baguettes) – dog med lokal fyld, som blandt andet en stor håndfuld krydderurter, krydret kød og stærk sauce.
Retten laab (som er Kenneths yndlingret i Sydøstasien) en laotisk specialitet, som thaierne har taget til sig. Laab er sammen med papayasalat laoternes uofficielle nationalretter, og de er også begge meget populære i Thailand.
Fra Thailand kommer ligeledes de mange karry-retter.
Lysten til småretter som pølser, kødboller og kylligefødder stegt på grill går på tværs af hele området.
Mange af retterne i det laotiske køkken er krydret med stærk chili og smagfulde krydderier samt bunker af friske krydderurter. Men der er bestemt også mad, som alle kan nyde, uden at få chilichok.
I Luang Prabang er der naturligvis lokale specialiteter, som du må prøve, når du er der på besøg.
Tørret tang med sesamfrø og den lokale pølse, Hua Mod Luang Prabang, er to af disse retter (du kan læse om begge dele længere nede i dette blogindlæg).
Er det sikkert at spise street food i Luand Prabang?
Når vi rejser, spiser vi altid store mængder street food. Det har vi har gjort i efterhånden mange år – og selvfølgelig også på vores sidste rejse til Luang Prabang i Laos.
Street food er mad, som oftest bliver tilberedt og solgt ved små boder eller minimalistiske køkkener på gader, stræder og markeder rundt om i verden.
Maden bliver tilberedt af friske, lokale grøntsager, så det er en god måde at støtte de lokale grøntsagsdyrkere på.
Note: Hold lige øje med, at grøntsagerne ser friske ud, når du står og bestiller mad ved en street food-bod, for gør de ikke det, så find et andet sted at spise mad.
Selvom at køkkenforholdene kan være meget primitive, så bliver maden tilberedt ved grundig kogning eller stegning (medmindre det er salat, juicer eller sådan noget), så de eventuelle bakterier, der måtte være deri, forsvinder. Derfor kan du roligt spise mad, som er tilberedt ved et gadekøkken.
Du kan også læse denne artikel: “Guide: Derfor skal du spise street food på dine rejser“, hvis du ikke er så garvet en street food-spiser.
Selvom byen ikke er så stor, så er der heldigvis en hel række gode steder at spise god mad og street food i Luang Prabang.
Hvad spiser vi, når vi spiser mad og street food i Luang Prabang?
Her er en liste med 11 gode retter, som vi vil opfordre dig til at give dig i kast med, når du bliver sulten i Luang Prabang.
* Nuddelsuppe / Khao Soy – En meget lækker, traditionel suppe, der fås med enten nudler eller ris.
Suppen er ikke speciel stærk i sig selv, men du kan tilføje den en skævt chili fra glassene, der altid står til fri afbenyttelse ved spisestederne, hvis du ønsker det. Ligeledes hører der store mængder friske krydderurter som koriander, brøndkarse og mynte til. Khao Soy er en suppe, som også er ganske glimrende som morgenmad og på alle andre tidspunkter af dagen.
* Luang Prabang-svinekødspølse / Hua Mod Luang Prabang – Den lokale pølse smager lidt som en god medisterpølse med krydderurter og citrongræs. Dertil får du chili-dyppelse med krydderurter og frisk koriander. Det er virkelig en fin, lille snack.
* Hakket kød med urter / Laab også kaldet “larb” og “laap” (Kenneths yndlingsret) – Laab er en traditionelt meget stærk ret bestående af finthakket kød (ofte kylling, fisk eller gris), der steges sammen med forårsløg, løg, chili, citrongræs, mynte og limejuice. Det smager helt forrygende! Du får ofte ris serveret til – i Luang Prabang er det naturligvis “sticky rice”.
* “Klisterris” / Sticky rice – Sticky rice er ris, som tilberedes over damp i en særlig bambuskurv, og som “klistrer” sammen, når det er færdig.
Du fanger en lille klump sticky rice med fingrene (husk at bruge håndsprit, inden du spiser!), ruller dem sammen til en mundret kugle og dypper den i sauce eller bare spiser den, som den er. Sticky rice serveres overalt i Laos, og det er simpelthen en af de lokale retter, du ikke må snyde dig selv for at opleve.
* Grillet fisk – Lokalfanget fisk trukket på citrongræsstænger og stegt over grill er en lækker oplevelse, når du er på jagt efter god street food i Luang Prabang. Fiskens skind er krydret og bliver godt sprødt over de glødende kul. Det smager utroligt dejligt, og det er om noget “slow eating” at spise den med pinde. Du kan få sticky rice med chili-dyppelse til, hvis du har lyst til det, og så passer fisken godt sammen med en papaya-salat.
* Papaya-salat / Tam Mak Hoong (Marias yndlingsret) – Her er der en ret, som ikke tilberedes over varme, men til gengæld i en kæmpe stenmorter.
Note: Vi er aldrig blevet syge af at spise den friske papayasalat, eller andre friske salater, på vores rejser.
Papayasalat har en både syrlig, sød og stærk smag. Den laotiske udgave bliver lavet af finthakket grøn papaya, små såkaldte æbleauberginer, cocktailtomater og dertil en lækker marinade med masser af lime, hvidløg og chilier – du kan ofte selv bestemme, hvor mange chilier, der skal i, så den kommer til at passe til dine smagsløg.
* Sandwich / Baguettes – Vi lod damen i sandwichboden bestemme, hvad der skulle i vores sandwich – hun ved jo ligesom bedst, hvordan den “rigtige” version af sandwichen skal smage.
Så hun lavede en sandwich til os, der bestod af en friskbagt, sprød baguette, der blev smurt med forskellig chilisauce og krydderier, mayonnaise, agurk, krydderurter (store mængder koriander) og kyllingekød. Er du vims, hvor var det en stærk og lækker oplevelse!
* Kokoskager / Kanom Krok – Her har vi at gøre med en dejlig dessert-agtig snack, som minder meget om vores danske æbleskiver – dejen er bare lavet med kokosmælksdej. Kanom Krok-kagerne er små, søde runde sager med lidt cremet fyld i midten. Ja, det er en lille, hyggelig dessert, som serveres i bananblade.
* Hønsefødder – Her er en snack, som kan virke til at være noget for de virkeligt eventyrlystne, men det er faktisk en helt fin lille oplevelse. Grillstegte kyllingefødder har utroligt sprødt skind, som (ikke så overraskende) smager som det sprøde kyllingeskind, der er på en god ovenstegt kylling. Kyllingefødderne har fået en dejlig citrus-marinade, som giver dem et fint pift. Kyllingefødder er en lidt fedtet, men utroligt velsmagende oplevelse uden SÅ meget kød.
* Frugtshakes – Noget af det, vi ofte savner, når vi er hjemme i Danmark, er de skønne frugtshakes og juicer, som du kan få alle vegne til få penge over hele Sydøstasien. De friske frugtshakes er lækre, og du skal ikke være bange for at få is i, for isterningerne er lavet af vand, som du ikke bliver syg af.
Du kan vælge imellem at hav af forskellige ingredienser, når du køber en frugtshake i Laos (fx ananas, mango, papaya, banan, appelsiner og avocado – lad være med at få jordbær i, for jordbær er ikke en lokaldyrket frugt i Laos, og det er jo med at støtte de lokale frugtproducenter, når du har mulighed for det. Det er det mest bæredygtige og godt for de lokale).
Du kan sagtens bede om at få din frugtshake uden sukker, selvom det, der gør dem virkeligt lækre (og vanedannende …) er det sukker, der kommes i.
* Tørret tang / Krai Paen – Vi fik desværre ikke selv prøvet den lokale Luang Prabang-delikatesse tørret tang, da vi besøgte byen; der var ikke sæson for det, og det var der ligesom ikke noget at gøre ved.
Men vi vil helt klart opfordre dig til at spise den vist nok lette ret, når du er i området, for det skulle være en skøn oplevelse.
Steder vi spiser mad og street food i Luang Prabang
Der er mange fine restauranter, du kan spise på, når du er i Luang Prabang. Og selvfølgelig skal du ikke snyde dig selv for oplevelsen af “fine dining”, når du er i byen.
Deudover er der mange kogekoner med suppegryder, samt grillboder og markeder, hvor du kan spise den mere “jordnære” lokale kost.
Luang Prabangs natmarked, der hver aften afholdes i den gamle bydel (hvor nærmest alting sker i byen) er et godt sted at gå hen for at spise god mad. Flere detaljer følger nedenfor.
Her er nogle af vores bud på, hvor du kan finde rigtig god mad og street food i Luang Prabang:
* Nede af gaden Ounheun Road, der er lige i starten af byens natmarked, er der flere gode bud på street food-spisesteder. Blandt andet finder du en bod, hvor du kan spise suppe lavet på grøntsager og kød, som du selv vælger. Det er god mad til små penge – og familien, der har boden, er utroligt søde.
* Som sagt så er hovedgaden i Luang Prabang (Sakkaline Road, der længere mod vest hedder Sisavangvong Road) fyldt med streetfood-sælgere og gode restauranter.
* I natmarkedets vestlige ende ligger der et overdækket madmarkedsområde nede af en lille side gade. Området kaldes Night Market Food District på engelsk. Her er der virkelig mange muligheder for at finde et godt måltid mad – desværre er der også mange sultne mennesker samlet her ved aftensmadstid; men du kan alligevel ofte få en plads ved et af spisebordene på markedet.
Vi spiste et dejligt måltid med papayasalat, sticky rice og stegt fisk her til cirka 45 kr.
Hvis du leder efter et endnu billigere måltid mad, kan du spise for 15.000 kip, altså små 15 kr., ved buffet-boden med varm mad, der er placeret midt på det overdækkede madmarkedsområde.
* Lige hvor natmarkedet slutter mod vest, er der en række madboder, hvor du hele dagen kan spise fin mad og drikke lækre frugtshakes. Du finder boderne gemt lidt væk inde bag de mange boder med tøj, men når du når derind (måske med et par løse bukser eller en nyindkøbt bluse i tasken), så er der meget lækkert at kaste sig over.
Det er et glimrende sted at spise frokost (især ved den sidste bod i rækken – de er virkeligt søde mennesker, der laver gode sandwich og frugtshakes).
* Vi fik lidt af en stamrestaurant, mens vi var i Luang Prabang. Den lille, hyggelige restaurant Phonheuang Cafe lå på gaden Kounxoua lige overfor vores hotel (Ancient Luang Prabang Hotel). Den unge dame, der bestyrer restauranten, er den mest smilende, søde og hjælpsomme person, du kan møde. Og så laver de virkelig dejlig mad, som vi, som sagt, vendte tilbage til igen og igen.
* På natmarkedet er der en street food-bod med forskellige retter, hvor du kan spise, alt hvad du kan, for 10.000 kip, altså cirka 10 kr. Maden er ikke lige så tiltrækkende, som den mad du kan få for blot 5 kr ekstra på det overdækkede madmarked, men billigt er det. Husk at få manden i boden til at varme den mad, du vælger, for ellers kommer du til at spise kold mad – og så er der fare for at blive syg.
Vi håber, at vi har inspireret dig til at spise god mad og street food, når du besøger Luang Prabang i Laos.
Hvis du har nogle spørgsmål, eller du gør dig nogle tanker om street food, så må du endelig altid kontakte os ved at skrive en kommentar til dette indlæg eller sende os en mail. Vi glæder os til at høre fra dig.
Og så er det ellers bare: Bon appetit 😀
Av hvor ser altsammen bare lækkert ud – og meget mere spændende end min frokost her på hjemmekontoret! Selv har jeg lidt blandede følelser omkring street food. På den ene side er jeg vild med at kunne få et stort udvalg af lokale retter for ingen penge, samtidig med at man støtter de lokale. Men samtidig er jeg så bange i forhold til bakterier og hygiejne. Men ja, så længe man bruger sin sunde fornuft, burde man være på den sikre side (:
Ja, det er med at have håndsprit og sin sunde fornuft med sig, som du så rigtigt siger det, Camilla ;0)
er der mad til vegetarer der ikke spiser stivelse
Hej Savana
Det tør jeg simpelthen ikke udtale mig om, da jeg ikke er ekspert på området.