Close
Bliver street food virkelig forbudt i Bangkok? Heldigvis ikke

Bliver street food virkelig forbudt i Bangkok? Heldigvis ikke

I midten af april 2017 kom nyheden om, at street food ville blive forbudt i Bangkok. En chokerende nyhed for Maria og mig, som er storelskere af Bangkoks street food. Men heldigvis kommer det ikke til at gå helt så galt.

Læs også vores artikel: Bangkoks uimodståelige street food

Bangkoks street food er kendt og elsket af rejsende fra hele verden, og byens gadekøkkener er blevet hyldet som værende verdens bedste af madeksperter fra blandt andet de store amerikanske nyhedsmedier CNN og Forbes Magazine.

At spise street food i Bangkok handler ikke kun om maden. Street food er de lokales mad. Det er fyldt med traditioner og historier, med generationers forfinelse og eksperimenteren med lokale krydderier, urter, kød, supper og grøntsager, som har gjort byens street food til noget af verdens bedste.

Pad Thai lækker street food i Bangkok

Blæksprutter - lækker street food i Bangkok

For mange besøgende er det at spise street food i Bangkok helt på højde med oplevelsen af at besøge byens Grand Palace – eller at se Den Kinesiske Mur i Kina.

Så da talsmanden for Bangkoks guvernør i en engelsksproget thailandsk avis blev citeret for at sige, at de fra 2018 ville ryde fortovene i alle Bangkoks distrikter for gadeboder og give fortovene tilbage til fodgængerne, så udløste det et decideret chok i mad- og rejsekredse verden over.

Danske medier fulgte ikke op på nyheden

Og så kom reaktionerne. Aviser over hele verden skrev om nyheden, der blev mødt med stor undren, skuffelse og hovedrysten.

Nyheden nåede også vores danske medier. Adskillige danske medier bragte historien, og der blev talt om det i et par dage. Men herefter har der været stille, og stort set ingen har fulgt op på, hvordan sagen om Bangkoks street food har udviklet sig.

Og derfor er der mange danskere, der tror, at det er slut med at købe street food, når de skal besøge Bangkok.

Men mon det kommer til at gå så galt?
Noget der lyder så galt, kan ikke være sandt.

Street food i Bangkok forbydes ikke, men bliver anderledes

Allerede et par dage efter udtalelsen om, at man ville lukke alle gadekøkkener, kom der nye toner fra Bangkoks guvernør.

Der var tale en fejlfortolkning eller en forsimplet udgave af hans talsmands ord, lød det nu.
Det havde aldrig været meningen at forbyde gademad i Bangkok, men man ville rydde op og sikre kvaliteten af gadeboderne, blandt andet ved at stille flere krav til dem.

Om guvernøren faktisk var blevet fejlciteret, eller om politikerne ændrede mening efter omverdens reaktion, får vi nok aldrig at vide; uanset hvad, så giver mange af de nye restriktioner ret god mening.

Politikerne ønsker at forbedre Bangkoks street food ved blandt andet at stille større krav om gadekøkkenernes hygiejne, og nogle af gadekøkkenerne skal have en bedre placering i forhold til deres nuværende trafikale placering – kunderne skal ikke sidde og spise et sted, hvor der kører store mængder biler forbi.

Hvad fremtiden vil bringe uddybes i en udtalelse fra Thailands Turistbureau.
Her fortælles det, at to af de bedste områder til street food: Khan San Road og Chinatown (som også er to af mine yndlingsspisesteder) ikke vil blive berørt af de nye restriktioner.
Så mellem linjerne læser jeg, at det mest vedrører Bangkoks nyere og mere moderne bydele.

Desuden vil kokkene/sælgerne i gadekøkkenerne skulle have en hygiejnegodkendelse og lære at håndtere affald korrekt.

Dette, synes jeg, er gode intentioner, men hvordan myndighederne vil få klædt byens mere end 300.000 gadekokke ordentligt på til de nye regelsæt, bliver spændende at se.

Gode kager - lækker street food i Bangkok

Fremtiden er stadig noget uafklaret

Bliver alt så ligesom før? Sikkert ikke.
Alt tyder på, at street food markedet i Bangkok vil blive mere reguleret, og dermed sikres det nok, at vi, der spiser street food, får mindre risiko for at blive syge af det.
Desuden vil der sikkert også blive mindre mængder af skrald og forurening af byen med gadekøkkenaffald, og det er jo også rigtigt godt.

Jeg tror, at de nye restriktioner vil betyde, at rigtigt mange gadekøkkener i Bangkok vil lukke eller blive lukket af myndighederne. Enten fordi de ikke kan leve op til kravene, eller fordi madboderne står på steder, hvor de ikke må stå i fremtiden.

Med reguleringen, synes jeg, at der er en vis risiko for, at man fjerner noget af charmen omkring Bangkoks street food.
En af de bedste ting ved Bangkok er jo, at man lige kan smutte ned af en tilfældig sidegade og snuppe en suppe eller en snack. Forhåbentligt vil dette også være muligt i fremtiden.

Aftensmad - lækker street food i Bangkok

Desuden er jeg bange for, at mange af gadekokkene – de gamle damer, ældre herrer eller de unge, der har satset alle pengene på en lille bod med kyllingespyd eller kogt suppe med den opskrift, som deres bedstemor startede suppeboden op med for 60 år siden – pludselig kommer til at stå uden mulighed for at tjene penge og dermed kommer til at miste alt, uden at regeringen eller Bangkoks bystyre tager sig af dem.

Jeg venter i spænding på at se, hvad der sker, og jeg glæder mig til mit næste besøg i Bangkok, hvor jeg vil finde street food steder og hylde dem ved at spise der igen og igen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close