Close
Tag på road trip i Danmark

Tag på road trip i Danmark

Jeg er en stor fan af at tage på road trip i Danmark. Bare køre ud – måske med en plan, måske uden – og se, hvad der rører sig i forskellige egne af landet. Det giver mig en følelse af frihed og en fornemmelse af at lære Danmark (og måske også mig selv) bedre at kende.

Igen i år tilbringer jeg det meste af sommeren i Danmark. Og som den eventyrlystne person, jeg er, skal min sommer fyldes med en stor mængde oplevelser og nye indtryk, med store smil og overraskelser.

Samtidig er en sommer i Danmark en kærkommen mulighed for, at jeg kan komme til at lære vores land bedre at kende. Det gør jeg blandt andet ved at tage på road trips.

Hvorfor skal jeg tage på road trip i Danmark?

– Lær Danmark bedre at kende

Road trips, altså køreture, rundt i Danmark giver dig mulighed for at opleve mange af vores store og små seværdigheder, skønne byer, lækre badestrande og sjove arrangementer. Desuden kommer du forbi skønne spisesteder, hvor der serveres lokal mad – noget jeg selv holder meget af at smage nærmere på, når jeg er på tur.

Udover alle attraktionerne, synes jeg, det er rigtig dejligt at komme nye steder hen, som jeg ikke kender meget til, eller som jeg ikke har fået brugt nok tid på tidligere.

Når du besøger nye og forskellige egne af Danmark, og bruger god tid der, får du en god en fornemmelse af det lokale liv. Du kommer ligesom under huden på de lokale.
Og når du med egne øjne har set deres by eller egn, så er det ikke svært at forstå, hvorfor de lokale er stolte af det sted, de bor. De er stolte af den historie og de særlige seværdige oplevelser, deres by eller egn har.

Dit lands, din egns, bys eller endda gades historie er en ligesom en del af fortælling om dig selv.
Vi er alle en del af historien, og historien er en del af os.

Hvert sted, jeg har besøgt, forvandler sig fra blot at være en plet på et kort til at blive til smukke steder og byer med kornmarker, huse, blomster, mennesker, som jeg måske har talt med. De bliver til dejlige steder med kaffe og is, med smukke kirker, festivaler, museer, fugle og solnedgange. De bliver til glæde, smil og hygge. De er blevet til “virkelige” steder, som jeg nu har minder fra.

Road trips i Danmark giver dig altså mange oplevelser og minder for livet, og de åbner dine øjne for, hvor dejligt et land, vi lever i – det er da meget gode grunde til at tage på road trip, er det ikke?

Tag på road trip i Danmark

Hvor skal jeg tage hen på mit road trip i Danmark?

– Kast dig ud i eventyret

Mit umiddelbare tips er: ”Tag derhen, hvor du endnu ikke har været, og som du måske ikke ved noget som helst om, men som du alligevel rigtig gerne vil se.”

Det er selvfølgeligt et noget upræcist svar, men jeg synes virkelig, at du skal udfordre dig selv og tage steder hen, som du ikke kender ret meget til.

Jeg er selv i gang med at udforske Nordfyn. Fyn ligger under 1 times kørsel fra Horsens, hvor jeg bor.
Tidligere har jeg besøgt det sydlige Fyn over flere gange, så jeg synes, det er blevet tid til Nordfyn.

I går var jeg (sammen med min dejlige mand) på road trip til Bogense og omegn på det nordlige Fyn. Det var en utroligt spændende tur, hvor vi både så Bogense by, runestenen i Glavendrup, kalkmalerier i Søndersø Kirke, købte jordbær ved vejboder, så smukke blomster, dejligt hav – og ændrede køreplaner.

Vi ville nemlig også have været i Kerteminde, men museerne, vi ville have set, nåede at lukke, inden vi var færdige med Bogense. Derfor tog vi et nyt kig på kortet og fik øje på øen Helnæs, der ligger ved det sydvestlige Fyn.

”Men det er jo ikke det nordlige Fyn!” tænker du nok, og nej, det er det ikke. Og pyt også med det, for vi går mere op i at få gode oplevelser, end vi gør i fastlagt planlægning.
Og Helnæs var i sandhed også en stor, god oplevelse!

Så kast dig ud i eventyret, og om det er med nøje planlægning, eller det skal være fuldstændigt planløst, er helt op til dig – det er jo kun dig, der ved, hvordan du får den bedste tur og dermed det bedste road trip i Danmark.

Dog vil jeg råde dig til ikke at ville nå for meget på for kort tid. Lad for eksempel være med al ville se hele Fyn, men vælg enkelte steder eller mindre områder ud, som du kan bruge god tid på at få set.

På den måde kan du rigtig komme i dybden med det sted, du er, uden at du kommer ikke til at stresse over at skulle hurtigt videre til det næste sted eller den næste seværdighed.

Hvornår er det bedste tidspunkt at tage på road trip i Danmark?

– Danmark er dejlig året rundt
Det oplagte svar er naturligvis: ”Om sommeren”.
Og det er da også det tidspunkt, jeg oftest selv tager på tur.

Men du kan sagtens tage af sted på alle andre tidspunkter, for Danmark er dejlig året rundt.

Der er forskellige oplevelser i vente alt afhængig af årstiden, og en by virker anderledes på en regnfuld onsdag i februar, end den gør på en solskinsdag i juli.

Så det er lidt op til dig selv, hvornår du vil tage på road trip i Danmark, men selvfølgelig er en tur eller to i Sommerdanmark helt oplagt.

Vej på mit road trip i Danmark

Hvad koster det at tage på road trip i Danmark?

– Og hvordan du kan gøre det lidt billigere

Bilens benzin
Når du kører i bil, koster benzinen selvfølgelig en del – det er der ikke så meget at gøre noget ved.

Overnatning
Hvis du gerne vil på en længere tur over flere dage, så kommer der overnatning ind i billedet.

Jeg foretrækker at overnatte på vandrerhjem, når jeg er på et road trip i Danmark, der strækker sig over flere dage.

Vandrerhjemmene er rene og pæne, der er god morgenmad, og så er de billige sammenlignet med hoteller. Desuden er jeg ret vild med, at de har køkkener, hvor jeg kan lave mad med råvarer, som jeg har købt lokalt i løbet af dagen.

Hvis du er glad for udendørsliv, så er der en hel del gratis shelter- og teltpladser rundt om i den danske natur.

Og hvis du er af den meget sociale type, så er det med at få besøgt venner og familie, der bor i nærheden af, hvor du er, og så låne en sofa eller en græsplæne til dit telt.

Du kan jo også spørge på sociale medier, om der er nogen, der er friske på at få besøg af dig, selvom I måske ikke har hilst på hinanden ”i den virkelig verden”, eller hvis det er mange år siden sidst, så er det da en god anledning til at få mødt dine bekendte fra Twitter, Facebook og lign.

Så overnatningen på et road trip i Danmark kan koster fra ingenting til nogle hundrede kroner pr. nat – mere behøver det ikke blive.

Mad og drikkevarer
Madpakker og hjemmelavede mellemmåltider er altid godt at have med på din tur rundt i Danmark, for det kan blive virkeligt dyrt, hvis du hele tiden vil spise på caféer og restauranter.

Jeg gør det, at jeg spiser et stort morgenmåltid, som kan holde en hel del timer. I løbet af dagen køber jeg gerne årstidens frugt og grønt i små vejboder eller i gårdbutikker, som jeg så småspiser af løbende.
Hvis jeg kommer forbi en naturplet med æbletræer med modne æbler, så forsyner jeg mig af det.

Når det bliver aften, har jeg stadig nogle grøntsager tilbage fra købene ved vejboderne. Dem tilbereder jeg så, gerne sammen med noget lokalt indkøbt kød, fisk eller nogle æg.

På den måde får jeg både smagt de lokale råvarer (noget jeg synes, er rigtig vigtigt), og det har ikke været en dyr dag.

I forhold til det med drikkevarer, så drikker jeg langt oftest vand i løbet af dagene på mine ture – om aftenen er en lokalbrygget øl også et godt valg.

Hav en flaske til vand og en madpakke med på dit road trip i Danmark

Jeg har anskaffet mig en flaske af god kvalitet, som jeg løbende fylder med nyt, frisk vand, så jeg ikke skal købe vand på plastikflasker.

Når jeg er på et offentligt toilet af en vis standart (fx toiletterne på museer, i kulturhuse eller lignende steder, som jeg besøger i løbet af dagen) så husker jeg at fylder jeg min vandflaske, og på den måde mangler jeg meget sjældent vand.

Nogle caféer er også søde til at fylde min vandflaske, ind imellem gratis, andre for et mindre beløb.

Entrébilletter
Der er mange gratis seværdigheder i Danmark, og det er oftest dem, jeg vælger at besøge.

Ind imellem vil jeg gerne se et bestemt museum eller noget andet, hvor jeg betaler entré, og så tager jeg også det med. Men du kan faktisk se rigtig mange gode steder, uden at det behøver koste en formue.

Hvis du rigtig gerne vil besøge en stor seværdighed, som det koster mange penge at se, så und dig selv det og betal for billetten, for det er vigtigt at huske at gøre noget godt for dig selv.

Husk at bruge god tid på at nyde stedet, når du er der, og lad være med at haste igennem for at komme videre – lad det blive en dejlig oplevelse for livet.

Du kan så nøjes med at se den ene store seværdighed på din tur og derefter se attraktioner, som enten er gratis eller i hvert fald ikke koster så meget at besøge.

Jeg har ikke en bil, hvordan kommer jeg så på road trip i Danmark?

– Road trips for ikke-bilister
Et road trip, eller en opdagelses-tur, behøver ikke at foregå langt væk fra der, hvor du bor. Der er helt sikkert steder ikke langt fra dit hjem, som du aldrig har fået set.

Du kan altid starte med at gå rundt i den by eller den egn, du bor i. Faktisk er det et af de helt store hverdags-eventyr, som jeg glæder mig selv med.

At tage på fotosafari i den by, jeg bor i (i mit tilfælde Horsens), er en god mulighed for at opleve, hvor mange skønne steder, der er lige udenfor min hoveddør, og som jeg meget let kommer til at overse, når hverdagen kører derud af.

Hvis du gerne vil længere væk, så er cykelture også altid godt. Det er efterhånden blevet meget populært at tage på cykelture rundt i Danmark, og du bestemmer jo selv, hvor lang en tur du har mod på.

Ellers er der jo også busser, tog og færger, som du kan tage med.

Du kan også leje en bil eller tage på tur med venner eller bekendte, der har en.

Det handler om ikke at lade dig begrænse af, at du ikke har en bil, men se i stedet på alle de muligheder, du har.

Og uanset hvordan dit road trip i Danmark kommer til at foregå, så er det bare med at komme afsted.

Rigtig godt road trip til jer alle.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close