Close
Overnat på vandrerhjem i Danmark

Overnat på vandrerhjem i Danmark

Hvor skal du tage hen for at finde overnatning med en god seng, dejlig morgenmad, sjove aktiviteter og ofte smuk beliggenhed – og det hele til en god pris – i Danmark? Du skal naturligvis tage på vandrerhjem.

Sponsoreret indlæg – eller delvist i hvert fald: I 2014 samarbejdede jeg med Danhostel i forbindelse med mit projekt ”5 days in Southern Denmark” (5 dage i Syddanmark), og jeg fik 4 overnatninger på 4 vandrerhjem gratis. Jeg har efterfølgende selv betalt flere overnatninger på Danhostels vandrerhjem, og det er ud fra ALLE mine vandrerhjemsbesøg, at jeg skriver denne artikel.
Jeg ER vild med at overnatte på vandrerhjem – og det er ikke noget, jeg er blevet betalt for at sige.

Det bliver mere og mere populært at bo på vandrerhjem i Danmark.

Men vi har jo også nærmest alle sammen overnattet på vandrerhjem rundt om i Danmark, dengang vi gik i skole og skulle på lejrtur. Det var billigt, praktisk og nemt, og så var det gode udgangspunkter for de ture, vi var ude at opleve med vores klassekammerater.

Det var ofte gode ture, og måske derfor ligger det at bo på vandrerhjem faktisk ikke så langt væk fra os danskere, som vi går og tænker – det gør det i hvert fald ikke for mig.

Det fede ved at bo på vandrerhjem

Jeg er vild med at overnatte på vandrerhjem, når jeg er på ture rundt i Danmark. Og jeg har efterhånden boet på en hel del.

Selvom de alle er meget forskellige (se mere om det længere nede i artiklen), så bliver du altid taget godt imod af vandrerhjemmenes værter, som byder dig velkommen med hjælpsomhed og varme.

Jeg har fået mange gode samtaler med en del af værterne på de vandrerhjem, jeg har besøgt. Og de er altid klar til at komme med gode tips til, hvad du kan se og gøre i deres nærområde – insiderviden af den allerbedste slags.

Der er en gennemgående hyggelig atmosfære på vandrerhjemmene, og man hilser på hinanden (ikke nødvendigvis med håndtryk og den slags, men man siger ”hej”, når man mødes).

Jeg synes, at det med kunne lave min egen mad i vandrerhjemmets køkken er dejligt. Det giver nemlig mulighed for at kunne købe friske råvarer fra den by eller den egn, jeg besøger. Jeg ser det som en god måde til at få et indblik i den lokale madkultur – som for eksempel at spise marsk-lam, når du er på Rømø (se det øverste billede herunder).

Hjemmelavet mad på Rømø Vandrerhjem

Køkkenhygge på Sønderborg Vandrerhjem

Morgenmad på Ribe Vandrerhjem

Og så er der ofte virkelig lækker morgenmad på de danske vandrerhjem.

Desuden synes jeg, det er rart at spille bordtennis eller nogle af de andre aktiviteter, der er på de vandrerhjem, som tilbyder det.

De mangfoldige vandrerhjem

De danske vandrerhjem er meget forskellige. Nogle ligger i udsøgt natur, andre inde midt i en storby. Nogle har en campingplads tilknyttet og nærmest kun åben i sommerhalvåret, mens andre holder åbent året rundt – så også den enlige vandrer, der kommer gående midt i en mørk novemberstorm, kan få en seng at sove i.

Nogle har fantastiske køkkener, tv-stuer eller hele haller, hvor du kan spille badminton eller udfolde dig på klatrevægge. Andre har fokus på ro og afslapning i smukke omgivelser.

Bordtennis på Ribe vandrerhjem

Vandrerhjem på Rømø

Danhostel i Sønderborg - et godt vandrerhjem

Nogle af de danske vandrerhjem er spritnye, mens andre er skabt i rammerne fra hundredår gamle huse og gårde.

Med andre ord, så er der helt sikkert vandrerhjem, som lige er noget for dig.

Alle steder kommer du til at overnatte på værelser, der er rene og pæne. Du kan naturligvis ikke forvente at få et værelse, som svarer til standarden på dyre hoteller – men det er jo heller ikke meningen med at overnatte på vandrerhjem.

Du skal huske …

Når du overnatter på et vandrerhjem i Danmark, så er der lige noget, du skal huske.

Vandrerhjem er som sagt ikke hoteller, så sådan noget som håndklæder og sengelinned skal du have med hjemmefra – du må ikke sove i en sovepose.
Du kan altid leje sengelinned og håndklæder på vandrerhjemmet, hvis det er for upraktisk for dig at have det med.

Værelse på vandrehjemmet i Sønderborg

Fredfyldt udsigt på vandrerhjemmet på Rømø

Måske skal du selv tømme skraldespanden på dit værelse, men du skal ikke støvsuge eller sådan noget, som du skulle, dengang du boede på vandrerhjem med din skoleklasse. Den slags er man gået væk fra.

Uanset synes jeg, at det er en fin om end symbolsk gestus, at man som besøgende samarbejder bare lidt med værterne om at holde vandrehjemmene rene og pæne og dermed også klar til de næste mange kommende gæster.

Det er en god idé at huske på, at du kommer til at bo dør om dør med andre besøgende, når du er på et vandrerhjem.

Opfør dig ordentligt, udvis respekt for de andre – lad for eksempel være med ikke at høre høj musik eller tale højt om natten. Vær i det hele taget mod de andre, som du ønsker, at de skal være mod dig.

Mere som at besøge venner end at bo på hotel

Det er altså en fornøjelse at bo på vandrerhjem i Danmark. Der er altid en høj standard, selvom at vandrerhjemmene er så forskellige, som de er. Og frem for alt, så er bliver du altid modtaget med åbne arme.

Det at overnatte på vandrerhjem handler ikke “kun” om, at det er en billig form for overnatning, det kan også sagtens vise sig at være det bedste valg for dig, når du er på ferie i Danmark.

Og så er det bare med at nyde, at du er på ferie – for det er jo i virkeligheden det, det hele handler om.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close