Close
‘Vi elsker stadig Berlin’ – en boganmeldelse

‘Vi elsker stadig Berlin’ – en boganmeldelse

Reklame – jeg har modtaget bogen “Vi elsker stadig Berlin” fra Politikens Forlag mod at lave en anmelde af den her på Kuffert og kompas. Alle ord, tanker og holdinger er naturligvis mine egne.

“Vi elsker stadig Berlin” af Sissel-Jo Gazan

Jeg lærte Sissel-Jo Gazans Berlin-bøger at kende, da jeg modtog den første, “Vi elsker Berlin”, som præmie til mit rejsejuleprojekt Rejsejulekalenderen, da bogen udkom i 2015. Jeg blev så fanget af bogen, at jeg straks gik ud og købte et eksemplar til mig selv.

“Vi elsker stadig Berlin” er, ligesom sin forgænger, en guide til Berlin, som viser både kendte og mere ukendte sider af byen; sider som man kun lærer at kende, når man bruger lang tid i byen.

Sissel-Jo Gazan bor sammen med sin familie i den tyske hovedstad. Og sammen med sin datter, Lola, fortæller hun om alle yndlingsstederne på herlig, hjertevarm og velskrevet vis – Sissel-Jo Gazan er jo ikke forfatter for ingenting.

Lola i Vi elsker stadig Berlin

Meget mere end ’blot’ en guidebog

Jeg holder meget af at læse rejselitteratur, som er meget mere end ‘blot’ guidebøger til de steder, jeg rejser til.
Berlin er en by, jeg besøger flere gange om året. Og selvom jeg kender byen vældig godt efterhånden, er det fedt at få tips, nye vinkler og inspiration til nye oplevelser. Der er bøgerne ”Vi elsker Berlin” og ”Vi elsker stadig Berlin” alletiders.

Med Sissel-Jos vanligt dejlige sprog guides læseren igennem ni af Berlins bydele. Vi tages med og præsenteres for byen, der gerne sover helt til middagstid – men som først går i seng, når solen står op.
Små anekdoter og fine nuancer og detaljer, som kun en lokal kender til, væves ind i billederne, der tegnes i læsernes tanker.

Som en rigtig fin detalje er der rundt om i bogen spredt godt med tips fra Lola til gode steder og oplevelser, du ikke bør gå glip af i Berlin.
Lola er vokset op i byen og har de skarpe lokalkendte briller på, når det gælder det nyeste indenfor det altid foranderlige og levende kulturliv.

Det er fedt med både mor Sissel-Jos og unge Lolas lokale beskrivelser af deres by, som gør bogen spændende for både de helt unge og de voksne læsere.

Berlins bydele

Noget af det der gør, at jeg holder så meget af Berlin, er netop den forskellighed, hver del, hvert område af byen har.

Her er alt lige fra smukke lejligheder og kunst i Charlottenburg til børnefamilier og speltyogastudier i Prenzlauer Berg. Det originalt østtyske med topmoderne kontofællesskaber, småbutikker og parker i Friedrichhein, til lækker mad fra hele verden i Kreuzberg og regnbueflag og lokalliv i Schöneberg. Foruden den tidligere så søvnige men nu hippe Wedding-bydel.
Og så er der jo Mitte – Berlins centrale bydel med de verdensberømte museer, Unter den Linden Boulevarden, Brandenburger Tor, Rigsdagsbygningen, Det Jødiske Monument etc.

Hele dette miks flettes sammen i den tyske hovedstad og danner en broget mosaik, som er den by, der er svært ikke at være livslangt forelsket i.

Vilde Berlin - Vi elsker stadig Berlin

Mennesker i Berlin – otte portrætter

Men Berlin er ikke Berlin uden sine indbyggere. Jo jo, godt nok er smukke bygninger, charmerende caféer, skønne parker og alverdens andet. Men det, der virkelig gør Berlin interessant, er alle de forskellige mennesker, der bor og færdes der.

Der er plads til alle i Berlin, uanset hvem man er.
Sådan er det bare.
Det kan man da ikke andet end at elske dybt og helt!

I ”Vi elsker stadig Berlin” præsenteres vi for otte berlinere, hvis kærlighed til byen har gjort, at de har bosat sig der.
Det er meget interessant at læse deres historier og høre om deres liv og deres berlinske favoritter.

For alle os, der elsker Berlin

Jeg er meget glad for bøger om Berlin. Jeg er især meget glad for bøger om Berlin, der ikke blot er standard guidebøger, men som har mere på hjertet end at skulle vise læseren vej fra A til B.

Og sådan en bog er ‘Vi elsker stadig Berlin’.

Jo, du kan som besøgende i byen godt gå rundt og se de store seværdigheder, men hvis du vil have et glimt af byens sjæl, er det det lokale liv, du skal opsøge.

Det er som sagt en god idé fra forfatterens side at fortælle og vise og forklare læseren – og enhver besøgende i den tyske hovedstad – om byens bydele, for de er forskellige med hver deres helt personlige præg og personlighed, og det er det, der er så dejligt ved dem.

Og det er en virkelig god idé at interviewe lokale berlinere til bogen, for Berlin ville som nævnt ikke være Berlin, uden diversiteten, uden mylderet af forskellighed.

Jeg elsker ”Vi elsker stadig Berlin”, fordi jeg elsker Berlin.

“Vi elsker stadig Berlin” – en bog skrevet af Sissel-Jo Gazan, udgivet Politikens Forlag, 2019, 412 sider.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Close